Jak jsem si začal tvořit dividendové portfólio XVII. – shrnutí za prosinec 2020

Na prosinec jsem se těšil. Tesla měla být přidána do S&P500, situace v USA se nějak začít stabilizovat a čekal jsem jak se projeví nákupy/prodeje fondů vzhledem k blížícímu se konci roku. Na NYSE jsem tento stav nezažil, tak jsem si říkal, že třeba ani nemusím nic kupovat, bude stačit jen vše sledovat. Nakonec jsem ale něco přikoupil, dokonce úplně nový titul :)

Krátké shrnutí

Investovat do akcií jsem začal koncem roku 2012. Nebylo na tom nic náročného, prostě jsem zašel do Fio, zřídil si účet pro investování přes e-Broker. Celá akce trvala chvíli, včetně vyplnění investorského dotazníku. Měl jsem jasný plán – vybrat si zajímavé akcie, které pravidelně vyplácejí dividendu a ty postupně hromadit. Po prostudování možností, které nabízel český akciový trh jsem se chtěl dostat na roční dividendu 6 % z investované částky a to včetně daní (na dividendu se uplatňuje 15% srážková daň – tu vám strhne banka při vyplácení).

Jak mi to postupně šlo se můžete přečíst v předchozích článcích.

Co je nového

💰 Kvartální dividendy

Prosinec moc dividend nebylo. Budu asi muset přikoupit nějaké tituly co vyplácí 3. měsíc :)

Za prosinec dorazily:

  • IBM +5,54 USD (1,04 %)
  • BAAEXMOC +140,10 CZK (1,32 %) – XOM kupovaný přes RMS

💰 Zašel jsem do banky pro české dividendy

V prosinci většinou oběhám Českou Spořitelnu, KB a rovnou jdu nakupovat dárky. Tento rok to byla jen Česká Spořitelna, protože KB dividendu odložila z důvodu doporučení ČNB. Ačkoliv jsme dostal od roku 2012 z českých akcií nejvíce, tak to byla slabší. Silné pozice mám v KB a Moneta, které snad něco vyplatí příští rok :/

  • BAACEZ +4.393 CZK (5,84 %)
  • BAATELEC +3.960 CZK (5,76 %)
  • BAATELEC +1.096 CZK (1,59 %) – emisní ážio 2019
  • BAATABAK +5.304 CZK (11,52 %)

Když na to, tak koukám tak si říkám, že těch Philip Morris bych měl koupit asi víc. Je to stabilní titul, který mi nadprůměrně vydělává a navíc za ty roky ještě pěkně posílil. Ty 4 akcie jsem postupně koupil za celkem 46.038,80 CZK a od roku 2012 jsem na dividendách vydělal dohromady 20.791 CZK.

Přemýšlím čím to je, že si ta akcie je za tak super cenu. Je to tím že je drahá a drobní investoři se jí vyhýbají? Anebo nechtějí mít v portfóliu “hříšnou akcii”? Možná je to všeobecný strach z toho, že se přestane kouřit. Těžko říct.

🔼  Přikoupení AT&T Inc. (T)

Původně jsem moc kupovat nechtě, ale kurz USD nějak začal padat dolů.

AT&T jsem poprvé koupil v září. Tehdy mě zaujalo jak velká společnost to je, jak dobře vyplácí dividendy a navíc má potenciál při zavádění 5G. A proč jsem jí přikoupil teď? Zatímco všechno letí nahoru, tak T se drží pořád dole. Prostor pro další růst také hezký. Koupil jsem za 29,47/kus.

🔼  Nákup The GEO Group, Inc. (GEO)

Tak tento titul jsem měl v poznámkách už delší dobu, ale nikdy si nenašel čas jej pořádně nastudovat. Teprve teď jsem se k němu dostal, protože jej nezávisle na sobě doporučilo více lidí. GEO je REIT, tedy speciální forma akciové společnosti, která musí vyplácet vysoké dividendy. Většinou se zaměřují na reality, na určitý sektor. V portfóliu mám OPI (kancelářské prostory), SPG (komerční prostory) a IRM (datacentra). GEO se zaměřuje na nápravné zařízení, soukromé věznice a ústavy. Prostě odvětví, které v USA jen tak nezmizí. Ovšem je velice náchylné na politiku.

GEO vždy spadne před prezidentskými volbami. Drsný propad byl v roce 2016 a 2012, vždy však akcie vyrostla ještě výše než byla. Tento rok se to navíc prolnulo s koronavirem, takže spadla nejníže od krize 2009. Přitom čísla nejsou vůbec špatná. Navíc společnost snížila kvartální dividendu z 0,48 na 0,34 USD. Nakonec jsem koupil za 8,93 USD/kus.

Změny a zajímavosti

V prosinci jsem moc změn nezaznamenal.

  • 21.12.2020 Z PX odchází PFN a nahrazuje Česká Zbrojovka, nicméně zastoupení má jen 0,3 %.

Aktuální stav portfólia

Trochu jsem uspořádal tabulky, takže některé tituly jsou v koláčovém grafu zpřeházené.

V prosinci celé portfólio mírně posílilo. Teď aktuálně (02.01.2021) mi vychází +6,33 % podle mých záznamů bez dividend (minulý přehled bylo +5,32 %). Podle Yahoo Finance! je +8,54 %, ale tam se nebere v potaz kurzovní rozdíl (nakupuji za CZK).

Závěr

Sledoval jsem zařazení Tesla do S&P 500. Velké nákupy před i pád potom a následný další růst. Čekal jsem trochu více akce na NYSE i vzhledem ke končícímu roku, ale uvidíme co přinese leden.

Český trh pěkně zpevnil. Hlavně ČEZ mě překvapuje jak pěkně roste. Elektřina asi podraží :)

Začal jsou koukat po společnostech ve Velké Británii. Vybral jsem jich několik, které se obchodují i na NYSE. Jsem zvědaví co s nimi udělá Brexit.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Jak jsem si začal tvořit dividendové portfólio XVII. – shrnutí za prosinec 2020”

  1. Pokud kupuješ REITs … jsou z tedy USA a máš pak příjem z USA = dividendy? Dělá to pak nějaké problémy, kromě toho … že se to musí hlásit bankám?

  2. Ahoj,

    Sleduji tvoje články téměř od začátku a už se pomalu chystám zřídit si u Fio svůj vlastní investiční účet. Chtěl bych se ze začátku určitě nějakou dobu držet českých akcií, resp. na RMS obchodovaných. Co mi ale moc nejde do hlavy, pokud bych chtěl zabrouzdat i do vod USA, tedy jak ty už nějakou dobu píšeš o NYSE, tak kdybych chtěl dostávat kvartální dividendy např. od společnosti Apple, tak musím akcie nakoupit na NYSE ? nebo mohu normálně koupit na RMS ?

    Líbí se mi totiž rostoucí potenciál Apple, jehož produkty celá rodina užíváme. A ta nabalující se hodnota společnosti je prostě vidět i na těch jednotlivých produktech.

    Jinak co se týče akcií Philip Morris, tak jednoznačně fandím abys přikoupil. Ta dividenda je naprosto krásná.

    Ohledně akcií ČEZu máš taky pravdu. Cena elektřiny opravdu půjde nahoru. Třeba u nás na firmě platíme kolem 50 tisíc za elektřinu a je v podstatě jedno jestli odebereme 1200 kWh nebo 1500 kWh, oni nám tu cenu stejně po chvíli zvednou že máme malý nebo naopak velký obrat (decentně sníží nachvíli). Takže v podstatě platíme tolik, kolik oni chtějí abychom platili.
    Takhle to má samozřejmě více firem.

    Ať se daří :)

    1. Zdravím,
      přes FIO e-brooker můžeš nakupovat na RMS, kde mají pár titulů z NYSE. Tam si je lidé obchodují v rámci RMS a cena není zrovna ideální. Pokud si koupíš tyto akcie (mají ticker BAAXXXXX, například BAAEXMOC je ExxonMobil) tak dividenda ti je vyplácena v CZK a zdaněna 15%.

      Pokud nakoupíš akcie na NYSE tak ti je vyplácí v USD na obchodní účet a automaticky zdaní 15 %. Je nutné jen vyplnit na pobočce W-8BEN.

      Vypadá to takto:

      1. Tak to je paráda, bál jsem se, že v tom bude nějaký větší háček. Fio ti hází poměr USD/CZK za jejich kurz ? čili tam tratíš hodnotu, oproti přímému nákupu za USD na NYSE ? Líbí se mi ty kvartální dividendy + rostoucí potenciál dané akcie. Mám v plánu držet v horizontu dekád. Jinak ten formulář W-8BEN si určitě vyplním už při založení účtu.

        1. Ano je nutné použít jejich kurz u USD je tam cca 0,50 CZK. Což mi naposledy vycházelo cca 2,3 %.

          S kvartálními dividendy souhlasím. Je to návykové a člověk se těší co mu přijde :)

  3. Ja trosku lituju ze jsem pred peti lety nedal cca 25-40 procent primo do USA akcii a prevazne IT. Dnes uz si rikam, koupim akcie z IT firem kterym verim ci ktere pouzivam. Kdybych tehdy koupil neco od intelu, amd, nvidie, applu a amazonu tak mam prumerne zhodnocen na nejakej 5-8 nasobku. No aspon na jare jsem za par drobnych koupil AMD a mam tam 2.5x.

    Nicmene USA stale neverim, to jejich oceneni akcii je spise na zaklade “duvery” a hamiznosti v tom ze to pojede nahoru. Ekonomicke ukazatele jako zisk na akcii vuci jeji cene tam moc neresi. Maj to tam odhadem na 5-10ti nasobku oproti beznych akciim v EU.

    Takze akcie v USA beru jako rizikovou spekulativni investici. Na druhou stranu sazka na CEZ pred peti lety byla z meho pohledu naprosty propadak :)

  4. zdravím, v první řadě díky za zajímavé příspěvky. ten tip na kontroverzní GEO je hodně inspirativní :) Kde jste na ně narazil? Já při výběru firem vycházím ze seznamu Dave Fish CCC list, kde si firmy srovnám podle zvolených ukazatelů.

    1. Zdravím,
      popravdě tak 70 % tipů pochází z Twitter subkultury, která sebe sama označuje jako “money twitter”. Jsou to většinou mladí lidé, kteří se hecují k vydělávání peněz, vzdělávání a zdravému životnímu stylu. Jsou otevření a baví se upřimně o všem. Samozřejmě to chce brát s rezervou a jejich tipy pak zkusit dohledat z dalších zdrojů.

      Osobně sleduji:
      https://twitter.com/KingMakerIQ
      https://twitter.com/BusinessFamous
      https://twitter.com/InvestmentTalkk
      https://twitter.com/DivCultivator // má hezké SaaS portfólio
      https://twitter.com/javyandrade

Comments are closed.