CZ.NIC plánuje zdražit a dražit .cz domény

Výkonný ředitel CZ.NIC Ondřej Filip v rozhovoru pro Lupa.cz sdělil dvě zajímavé novinky, které se dotknou domény .cz. Tedy pokud budou schváleny.

Tou první je zvýšení ceny .cz domén. Aktuálně je cena pro akreditované registrátory 145 Kč bez DPH na rok a to za registraci i prodloužení. Na rozdíl od většiny domén, se u .cz domény neplatí poplatek za změnu registrátora.

Doména .cz byla naposledy zdražena 1. ledna 2019, kdy se její cena zvedla ze 125 Kč na současných 145 Kč. Tj. o 20 Kč.

Zdražení které nás v následujících měsících zřejmě čeká by mělo být o inflaci a nemuselo by být jediné.

“Byli bychom rádi, kdyby cena domény mohla reagovat na inflaci. Nedělali bychom vždycky jednou za čas revizi té ceny, jako se to už párkrát v minulosti stalo, ale byl by to automatický mechanismus.”

K úpravám ceny by mělo docházet na základě zpráv statistického úřadu zveřejněných v průběhu ledna. Samotná cena by se měnila k 1. březnu každého roku. Takže příští rok nás čeká zdražení o 30 CZK? Uvidíme.

V této době rozhodně další zdražení nepotěší, ale poslední dobou už nám to asi ani nepřijde, když se zdražuje všechno. Kdo chce může vždy sáhnout po levnější alternativě jako je doména .eu anebo prostě používat více subdomény.

Další novinkou, která nás možná čeká je dražba mazaných .cz domén.

“Naše představa je, a inspirovali jsme se například v Estonsku, že bychom tyto expirované domény dávali do dražby. Dnes je to tak, že doména od okamžiku registrace funguje 13 měsíců. Potom je ještě 14. měsíc, kdy doména sice náleží danému držiteli, ale už není funkční. Po této době se uvolňuje a strhne se o ni ta bitva. My bychom byli rádi, kdyby šla do aukce. Uživatelé by se mohli zaregistrovat a doménu vydražit.”

Prostě smazané domény by se posílali do veřejné dražby. To mi osobně přijde fér. Odpadne odchyt domén, tedy bombardování registru dotazy o registraci, který zvýhodňuje hlavně velké registrátory. Konečně budou mé nedělení přehledy prodaných domén zajímavější :)

Navíc by to mohlo vést ke zrušení některých omezení na WHOIS, což by bylo super. U některých mých projektů, které sledují co se s doménami děje, mám právě u .cz domén pořád plné fronty.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “CZ.NIC plánuje zdražit a dražit .cz domény”

  1. Konečně, ten současný stav, kdy si každou lepší doménu chytne Webinvest a možná ještě jeden subjekt, je nastavený totálně špatně.

      1. Bude – protoze se k tomu dostanou i realny zajemci. Za 200 fakt nebudou, ale i kdyz je mi proti srsti to napsat, tak navrhovany reseni je mnohem lepsi nez soucasnej paskvil. Nejlepsi reseni by samozrejme bylo, kdyby se do toho CZ-NIC zadnym zpusobem nesral (a tim myslim i limity registratoru)

        1. Ja si myslim, ze by to mohlo byt fajn. Minimalne srovnana startovni cara pro vsechny. Samozrejme cena muze byt vyssi, ale zase je sance nejaky pekny kus ulovit.

        2. Uplny suhlas. Tu druhu cast tesat do kamena. Najlepsie (komercne) fungujuce TLD su tie, kde sa do toho zasahuje zo strany registrov najmenej, platia jasne, jednoduche pravidla a vsetci registratori ich maju rovnake.

  2. A co se nevydraží, o to se v okamžik uvolnění strhne válka 😃

    Ne, pokud bude aukce začínat na nákupce a přitáhnou dostatečný počet přihazujících lidí, tak by to mohlo dávat smysl. A TOP kousky samozřejmě v aukci zmizí tak jako tak.

    Zajímalo by mě, jak je to u jiných koncovek, tuším, že snad všude, kde podobné aukce probíhají, tak to má v rukou registrátor dané domény a ne přímo registr. Takže by to nejspíš byla i docela novinka.

  3. Jako zdražení je logické, ale přijde mi, že dost těch vybraných peněz je použitých jinak, než by ideálně mělo, a možná by tedy naopak bylo nejlepší nezdražovat a nechat je lidem, když je a bude taková těžká doba.

    1. S tímto souhlasím. Údržba, zázemí, podpora a infrastruktura čistě pro .cz doménu asi nebudou největší položkou v nákladech CZ.NIC. Pokud by to osekali čistě na .cz doménu, tak by asi s cenou mohli jít i dolů. Na druhou stranu řada projektů je zajímavých a prospěšných, a pokud by se jim nevěnoval CZ.NIC tak asi nikdo.

  4. Nastavení ceny domény podle inflace je neskutečně alibistickým řešením. Místo jasně dané ceny podle příjmů/výdajů.
    Za pár let, protože inflace se může docela táhnou, budou peníze navíc a nezisková organizace je bude muset “utratit”. Začnou se vymýšlet další projekty, protože proč by se to měnilo, když peníze přicházejí…

    Ad. aukce – pokud to bude dle auction.internet.ee, tak tam to je asi tak, že každý naslepo nastaví cenu a nejvyšší nabídka vyhrává. Toto řešení nevypadá špatné. Avšak něco takového bylo v NICu ještě před 10ti lety naprosto kacířské , docela zásadní posun v názorech. Bude také zajímavé, co se s financemi z aukcí hodlá dělat. tyto příjmy mohou být výrazné.

    Na závěr si neodpustím. Aukce se bude zavádět na základě rozhodnutí vedení, ale třeba pro IDN se zase budeme ptát uživatelů a čeká nás průzkum. CZ.NIC už dávno defakto nedělá primárně domény, to by byla nuda, takže z nich jen funguje. Naštěstí to ale vše šlape.

  5. Aukce super nápad, který přinese další peníze do rozpočtu a pak nevidím důvod zdražovat…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.