Jak jsem si začal tvořit dividendové portfólio V.

Po skoro šesti měsících jsem se rozhodl se s vámi podělit o moje další úvahy a zážitky z investování do dividendových akcií.

Nákup jedné akcie

Už více jak půl roku stále přemýšlím, co by stálo za to nakoupit. Koukám po titulech, které by po 15% srážkové dani vynesly alespoň 6 % zisku. Na RMS z titulů EasyClick tuto podmínku v minulých měsících splňovaly pouze tituly Philip Morris a ČEZ.

Ačkoliv byl ČEZ velice lákavý, řekl jsem si minulý rok, že do něj nebudu dále investovat, alespoň dokud nebudu mít v portfóliu alespoň 5 různých titul.

Volba tak padla na akcie Philip Morris. Tentokrát jsme se rozhodl “zariskovat” a zkusit koupit po vyplacené dividendě. Některé akcie totiž lidé drží delší dobu jen kvůli dividendě. Pamatuji si případ z minulého roku, kdy po vyplacení dividend spadla Komerční Banka pod 3,6K CZK. Chtěl jsem zkusit kam až by mohl spadnout Philip Morris.

18.4.2014 v den, kdy ještě máte nárok na dividendu se cena držela na 11.370 CZK, druhý den to už bylo 10.550 CZK (- 820 CZK). Samotná dividenda přitom byla 880 CZK (po srážkové dani 748 CZK). Tak nějak jsem doufal, že by mohla cena ještě spadnout níže, ale nechtěl jsem nic ponechat náhodě a nakonec koupil 9.5.2014 celou jednu akcii za 10.398,80 CZK.

Celkem zajímavá zkušenost.

Momentální stav

Momentálně moje dividendové portfólio vypadá následovně. Je většinou v červených číslech :)

Akcie Kusů Nákupní cena Aktuální cena Rozdíl cen
BAACEZ 30 19.692 17.220 -2.472
BAAFOREG 110 9.599 13.904 4.305
BAANWRUK* 16 533 144 -389
BAATABAK 2 21.279 20.700 -579
BAATELEC 30 9.787 8.343 -1.444
60.890 60.311 -579

* Tento titul  jsem si koupil jako rizikovou investici. Možná byla riziková až moc

Celkový vývoj hodnoty portfólia můžete vidět na následujícím grafu přímo z aplikace Fio e-broker. V grafu jsou započteny i dividendy Fortuny, které se vyplácí rovnou na účet v EURech. Propad v průběhu roku 2013 mají na svědomí ČEZ a Telefonica O2

vyvoj-investic-21042013-01072014

Od začátku (588 dnů) investován jsem na dividendách získal 4.901,49 CZK a do toho není započtena dividenda za 1 akcii Philip Morris (748 CZK), kterou jsem si zatím nevyzvedl.

Telefonica O2

Co mi momentálně vrtá hlavou je Telefonica O2. Je to s ní nějaké zamotané. Skupina PPF skoupila většinový podíl od španělské společnosti. Tuším jsem někde četl že to bylo 65 %. Celkem by měli vlastnit 74 %. Měl probíhat nějaký odkup za cenu cca 295 CZK (žádné informace mi ale nedorazili). Ten včera skončil a dnes nastal tlak na prodej akcíí. O2 se obchodovala jak o život a nakonec spadla na 278,20 CZK. Jak to bude dál těžko říct. V každém případě pokud by se zachovala dividenda, tak bych se nezlobil :)

Další tituly

Chtělo by to nějaké další tituly k nákupu. Jenomže ať se dívám do mých grafů jakkoliv, tak nevidím v RMS žádný hezký titul, který by vycházel s 6% dividendou před zdaněním natož po. Nejblíže tomu má DEUTSCHE TELEKOM AG za 347 CZK – 5,45 %. Jenomže tam by to chtělo, aby spadl tak o 79 CZK na 6 % po srážkové dani :/

Další možností je kouknout se někam do zahraničí. Třeba v USA existují tituly, které jsou stabilní a pravidelně zvedají dividendu. Jenomže tam je překážkou poplatky u Fio e-broker, navíc je třeba započítat i kurzovní rozdíly a nezapomenout na různé daně.

Hmm anebo počkat na nějakou další krizi :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

23 Replies to “Jak jsem si začal tvořit dividendové portfólio V.”

  1. Telefonicu bych prodal. Její cena půjde dolů, stejně jako dividenda. NWR zahodit, držet to nemá smysl. Na hranici 550 CZK budu nakupovat ČEZ, Philip Morris je podle mě taky slušný kauf. V Polsku mají slušné dividendové tituly – ale taky vyšší poplatky.

    Podle mě ale dividendové portfolio jen z českých titulů neposkládáš.

  2. Neznam nic cennejsiho nez je cas a informace. To ti Drago nevadi, ze svuj cas a energii venujes par kusum akcii? Vzdyt ani ty zkusenosti na tom nejdou nabrat…

    1. K: řešit pár kusů dividendových akcií moc času nezabere. Navíc získávání nových informací z ekonomie je pro mě spíše odreagování.
      Gurfe: někde jsem četl, že na dobré dividendové portfólio to chce alespoň 30 titulů.

  3. Nechceš radši zkusit kontinuální investování do nějakého ETF? Nemusíš se tím zabývat, každý měsíc / týden koupíš totéž, ve stejném množství za jinou cenu. :-)

  4. Drago ako to je s tymi dividendami, nerozmyslal si aj o nejakom zahranicnom brokerovi? Ja chcem nakupit cisto usa akcie a ti zahranicni brokeri vyzeraju celkom fajn, problem trochu poplatok pri jednorazovom nakupe cca 8 usd, ale inac by to malo byt bez poplatkov. Chcem dlhodobe nakupy, aj na desiatky rokov a za dividendy znova nakupovat. Fio v tomto bolo bohuzial nepouzitelne. Preco si nesiel do toho, len preto, aby si to mal zdanene a “legalne” peniaze? Ci?

    1. lucas03: přemýšlel jsem o tom. V zahraničí se sice nevyplácí tolik, ale zase pravidelně a dividendy se navyšují. Ten poplatek u Fio je šílený, navíc musíš měsíčně provést jeden nákup. Problém je i kurzovní rozdíl. Pár procent ztratíš při převodu CZK na USD a až budeš chtít peníze zpět tak USD na CZK. Navíc neseš riziko akciové i kurzovní. Co když bude USD za pár let za 10 CZK? Zatím jsem do toho nešel z výše uvedených důvodů a taky trochu doufám, že se tu možná něco hne anebo do RMS easyklik zařadí i zahraniční dividendové tituly. Zatím je tam MS, Nokia, Intel, McDonald a Exxon. Jenomže u nich jsou dividendy dost nízké.
      Gurfe: já se přiznám že o tom slyším prvně :)

  5. českej rybník už není co bejval a stojí za prd…

  6. Vzpomínám, jak jsi v prvním díle psal, že nákup Fortuny byl “nováčkovský úlet”. A teď to vypadá, že to byl tvůj nejlepší kauf. Přemýšlím, že bych do ní šel taky, ale za současné ceny (126,-) se mi moc nechce. Navíc po DIVI prakticky vůbec nešla dolů.
    Jinak ČEZ a PM držím také, TELEC jsem se zbavil.
    NWR mě lákalo, když padla cena pod 100 Kč (velká historie), ale naštěstí jsem odolal. Podruhé mě lákala, když spadlo pod 10 Kč. Odolal jsem a musím odolávat dál, NWR nebrat :-) Pravděpodobně dojde k naředění akcií (k nové emisi), takže nahoru to půjde velmi velmi těžko. V tvém případě to teď ale asi nemá cenu prodávat, co ti zbyde, tak ti schroustne poplatek od FIO :-)

    1. Viktor: jj s tou Fortunou to bylo štěstí nováčka :) Jinak Fio e-broker ti dividendy z ní dává v Eurech, takže ti jí ještě “znehodnotí” kurz. Leda shromažďovat Eura a utratit třeba v Německu. Co s tím O2 sám nevím. Asi jsem měl prodat za 295, když byla možnost :/

  7. Být -579 v celkévém mínusu není zase tak hrozné :) Každopádně respekt za akcie… těmhle trhům fakt nerozumím…

  8. Minusy vypadají na první pohled nevábně, ale byl bych zvědav na portfolio po x letech, pokud jej udržíš. Myslím, že ziskovost bude více než zajímavá. NWR bude na zotavení, nastane-li, potřebovat delší časový horizont…

  9. Telefónica už není, od 01.07 O2 Czech Republic. Finálně proběhl rebrand.

  10. Podle mě se měnovýmu riziku nevyhneš, i když to koupíš za Kč na RMS. Tam se to akorát přepočte do kurzu rovnou ne. Vlastně u českejch firem který obchodujou se zahraničím tam bude… Naštěstí to nemusí bejt jen – ale u +. A když to chceš držet několik (desítek)let na dividendy tak sou poplatky na fiu celkem zanedbatelný ne?

    1. Paja: jj tak nějak. Jen ty poplatky na Fio mimo titulů v EasyClick zas tak malé nejsou. Nákup USA akcií je za několik dolarů a musíš něco koupit 1x za měsíc, jinak ti automaticky strhnou jeden poplatek. Plus teď vyšel nový ceník a tam jsou tuším i nějaké pidiprocenta za držení zahraničních akcií.

  11. Ten měsíční poplatek se mi zdá divnej a nemůžu ho najít. Myslíš ten poplatek 6usd za online data? Ty se daji jednoduše vypnout – nepotřebuješ je. Nebo to je ještě něco jinýho? 8-10usd dáš za nákup, takže z 20000 kč to je necelý 1%. Samozřejmě za 1000 kč se to nevyplatí. A doláče si můžeš prej vyměnit jinde a jen je tam vložit (nemaji moc dobrej kurz). Myslim že tě to stejně nakonec donutí… na českej burze těžko něco vymyslíš.

  12. Cau Drago, nepletes se? U Fio jsou USA akcie za 8 dolaru, pri nakupu do 100ks. Poplatek za drzeni nikde nevidim. A nemusis kupovat kazdy mesic, to se tyka jen tech online dat, ktery si muzes objednat. Jinak se plati jen za uskutecneny obchod.

    1. Petr, Paja: ve zprávách se objevilo tohle:
      “dovolujeme si Vám tímto oznámit, že s účinností od 15.7.2014 dochází ke změně dokumentu Příloha ceníku základních služeb, který je v novém znění k dispozici ZDE (https://www.fio.cz/docs/cz/C_trh_140715.pdf).
      Příloha ceníku základních služeb je dokumentem deklarujícím poplatky účtované v souvislosti s provedeným obchodem třetími stranami.

      Předmětné změny se týkají poplatků účtovaných za některé služby ze strany Centrálního depozitáře cenných papírů, a.s.
      Mezi nimi považujeme za vhodné upozornit především na zvýšení poplatku za vedení evidence zahraničních cenných papíru z dosavadní úrovně 0,03% na 0,0305% p.a., již CDCP odůvodňuje zvýšením poplatku ze strany mezinárodního depozitáře Clearstream.”

      Ten poplatek každý měsíc už nevím kde jsem viděl. Pokud by to bylo jen 8 USD za nákup i když nic za měsíc nekoupím tak by se mi to líbilo.

  13. Deago: Nikdo neobchoduje u ceskych brokeru. Jenom zacatecnici, co neumi anglicky. Vyjimka: ceske akcie.

  14. Jerry: Jak to tedy chodi, rad se dam poucit, kde a za kolik se da obchodovat?

  15. Kdyz koupis pres RMS usa akcie, tak si je nekoupis na sve jmeno, ale RMS je koupi pod sebe, takze ten poplatek se tohoto snad netyka…

  16. ja keď mám chuť pohrať sa s nejakými voľnými peniazmi tak ich dávam do P2P pôžičiek zatiaľ asi po pol roku mám čistú ročnú mieru zhodnotenia 21 % uvidíme ako to pôjde dalej

  17. 2 admin: FIO si neúčtuje žádné poplatky za neaktivitu, pokud uděláte jeden obchod za měsíc (= poplatek 8 USD) a následující nic, platíte jen 8 USD. Oblíbený americký Interactive Brookers má poplatek za neaktivitu 10 USD/měsíc, čili za dva měsíce zaplatíte 20 USD + něco málo za obchod. Obecně tedy pokud plánujete jeden obchod za měsíc, FIO je v pohodě, v opačném případě je IB lepší. Ještě je na zvážení třeba Sogotrade s poplatkem za obchod 5 (při splnění určitých podmínek 3) USD …
    Dolary (Eura …) doporučuji nepřevádět z CZK na Fiu, ale založit si rámcovou smlouvu s devizovou společností (Akcenta, Easychange), měnu nakoupit tam a pak poslat na obchodní účet. PS: sám mám účet u Fio zhruba stejně dlouho jako vy, v ptf mám již 7 titulů Evropa, 7 Severní Amerika a 4 Jižní Amerika. Držím palce !

Comments are closed.