Zajímavé projekty na Solana – Tulip (Solfarm)

Před pár dny jsem díky Twitter narazil na zajímavý projekt na Solana. Jmenuje se Tulip (původně Solfarm) a nabízí celkem zajímavé možnosti jak efektivněji vydělat na už dřených tokenech zvláště začínajících projektů.

UPOZORNĚNÍ: Moje pokusy o investování/spekulace berte s rezervou. Já to dělám pro zábavu a jsem smířený s tím, že můžu o peníze přijít.

Tulip je DeFi projekt, který umožňuje efektivněji zhodnotit krypto, které už máte. Využívá liquidity pool projektů Raydium, Orca a Saber efektivněji než to sami umí. A to hned dvěma způsoby. Umí liquidity pool na páku a automatickou reinvestici zisků, což u liquidity pool s vysokým úročením může udělat opravdu hodně. To vše hlavně díky prakticky zanedbatelným poplatkům na Solana.

Nejdřív v krátkosti něco o liquidity pool. Pokud znáte tak přeskočte na další část :)

Liquidity Pool

Liquidity pool je mechanizmus díky kterému mohou fungovat decentralizované burzy. Kdokoliv do něj může vložit kryptoměnový pár například SOL-RAY a to v poměru jaký je aktuální kurz. Tento liquidity pool pak burza využívá, aby měla dostatek krypta pokud někdo potřebuje provést směnu. Například když máte SOL a chcete změnit za RAY, tak přes burzu do liquidity pool vložíte SOL a podle kurzu dostanete RAY. Zároveň dojde k úpravě kurzu, protože teď je tam už více RAY než SOL.

Zároveň jako odměnu máte nárok na část poplatku za směnu, která se vloží do liquidity pool. Pokud to chcete studovat do hloubky, tak doporučuji následující video:

Váš podíl v liquidity pool je vyjádřen LP tokeny, které dostanete po přidání kryptoměnového páru. S tímto LP tokenem lze dále pracovat. Začínající projekty, které potřebuji zajistit likviditu mohou motivovat držitele k poskytování likvidity tím, že jim LP tokeny dovolí stakovat.

Tulip Vaults

V projektu Tulip jsou “Vaults” v podstatě aktivní farmy, kde můžete stakovat vaše LP tokeny. Zároveň krásně vidíte, kdo nabízí jako farmy pro LP, s jakým hodnocením a přepočet ceny za LP token v USD.

Tulip Vaults

Jak vidíte roční zhodnocení je neuvěřitelné :) A to protože se jedná o nově otevřené liquidity pool, kde zatím není moc lidí a výpočet je APY, tedy roční výnos, ovšem při kumulativním úročení každou hodinu. Ve skutečnosti ty liquidity pooly mohou jet třeba jen měsíc a jakmile se tam vloží více hotovosti, tak už máte relativně menší podíl.

Řekněme ty zajímavější, které pojedou dlouhodobě třeba SOL-USDC dělají maximálně desítky procent kumulativního úročení ročně. Za to kumulativní úročení si pak strhne Tulip 4 % ze zisku.

Nicméně pokud vychytáte zajímavý nový projekt na Solana, tak to může udělat slušné peníze. S hodnotou tokenů v liqudity poolu roste i cena LP tokenu.

Leverage Farming

Druhou zajímavou funkcí je farming na páku, která může být až 3x. Můžete vložit buď jeden token z páru anebo část z obou. Je to jen na vás v jakém poměru. Poplatky jsou podle toho jaký token si půjčujete. Pokud by náhodou cena LP tokenu spadla pod vámi vložený kolaterál (vložené prostředky), tak bude vaše pozice zlikvidována a přijde o všechno. A popravdě nové tokeny jsou velice velice volatilní i když zrovna BitCoin má dobré období.

Leverage Farming

Opět je nutné brát v potaz, že APY je roční, při hodinovém kumulativním úročení. Ale ta procenta vypadají už opravdu neuvěřitelně.

Lending

A poslední funkce je Lending – půjčování. Právě ta mě k projektu Tulip přivedla. Aby mohlo fungovat farmení na páku, tak je nutné mít k dispozici dostatek tokenů. Ty vkládáte do poolu, odkud si je systém půjčuje. Za to dostáváte odměnu v podobě úročení vložených tokenů. Opět úročení je kumulativní. Co vyděláte jde hned zpět do poolu.

Tulip Lending

Tato funkce se mi velmi líbí, protože pár tokenů zajímavých projektů držím. Když je dám do liquidity pool, tak musím zbytek dorovnat druhým v páru. Navíc se poměr kvůli změnám kurzu mění.

Tohle je jednodušší. Tokeny prostě vložím do Tulip Lending. Nechám je tam úročit. Jedinou nevýhodou je, že vyndat se dají jen pokud je Utilization menší než 100 %. Tedy nesmí být všechny zabrané.

Závěr

DeFi se zatím rozjíždí a poskytuje opravdu spoustu možností jak zhodnotit tokeny. Je to zábavnější než HODL, na druhou stranu o dost riskantnější.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.