Jak jsem si začal tvořit dividendové portfólio XIV. – shrnutí za září 2020

Za září se toho událo opravdu hodně. Člověk by neřekl kolik času investování do dividendových titulů zabere  :)

Krátké shrnutí

Investovat do akcií jsem začal koncem roku 2012. Nebylo na tom nic náročného, prostě jsem zašel do Fio, zřídil si účet pro investování přes e-Broker. Celá akce trvala chvíli, včetně vyplnění investorského dotazníku. Měl jsem jasný plán – vybrat si zajímavé akcie, které pravidelně vyplácejí dividendu a ty postupně hromadit. Po prostudování možností, které nabízel český akciový trh jsem se chtěl dostat na roční dividendu 6 % z investované částky a to včetně daní (na dividendu se uplatňuje 15% srážková daň – tu vám strhne banka při vyplácení).

Jak mi to postupně šlo se můžete přečíst v předchozích článcích.

Co je nového

Přišli další kvartální dividendy :)

Za září celkem:

  • 💰 BAAEXMOC +148,50 CZK (1,4 %) (první XOM jsem koupil přes pražskou burzu)
  • 💰 IBM +5,54 USD (1,14 %)

Btw. na Twitter jsem našel seznam titulů, které musíte koupit, abyste každý měsíc něco měli a někdo dokonce udělal seznam, abyste měli dividendu skoro každý týden :)

https://twitter.com/jvhak/status/1309093992546660360

Když začal raketově narůstat počet případů u nás nákazy koronavirem, tak na to začala reagovat i česká koruna. CZK se postupně propadala k 23 CZK/USD, což je škoda. Teď je USD pod tlakem (volby, nepokoje, koronavirus, cena ropy) a trochu jsem doufal že půjde spíše k 20 CZK. Nedá se nic dělat, musíme počkat až se to tu začne uklidňovat a doufat že to nebude ještě horší :/

Podle původního plánu jsme se v září chtěl zaměřit na energetické firmy v USA, hlavně ty co dělají ropu a zemní plyn takzvaný midstream (pronajímají potrubí, zásobníky a zpracovávají). Ale trochu jsem znejistěl. Ceny těchto společností začaly dále padat a po troše pátrání jsem zjistil, že za to mohou plánované prezidentské volby v USA. Jedná se prý o běžný jev. Nakonec jsem přikoupil jen ET.

🔼 Energy Transfer LP (ET)

Energy Transfer LP je Texaská společnost, která vlastní přes 140 tisíc km potrubí pro přepravu zemního plynu a ropy. Tímto potrubím se přepraví až 30 % ropy a zemního plynu v USA. Podobně jako většina energetických společností v USA, byla i ET silně zasažena obchodní válkou i koronavirem. Ještě v lednu stály akcie přes 13 USD, v září spadly k 6 USD, což jsem využil a 10.09 koupil. Průměrná nákupka včetně poplatků cca 6,17 USD. Jen pro zajímavost akcie teď stojí 5,52 USD :)

U ET vychází dividenda na … teď se podržte 22,26 %. Jelikož je to LP měla by být 13,36 % (40 % je srážková daň na LP).

I přes takto šílené dividendy, společnosti zůstávají peníze na investování do dalšího rozvoje, což aktivně dělá. V roce 2020 rozšiřuje svou síť, modernizuje jí, dokončila a spustila v únoru další frakcionační zařízení na zemní plyn, zařízení na export ropy do dalších zemí to vše za cca 3,4 miliardy USD. Na rok 2021 jsou plánovaný projekty za 1,3 miliardy USD. Viz. sceenshot z ENERGY TRANSFER Investor Presentation October 2020.

 

Pokud by si společnost nevedla dobře, tak může samozřejmě osekat dividendy. Q1/2020 byla společnost ve ztrátě, Q2/2020 už je opět v zisku. Nicméně optimisticky vidí spíše až rok 2021. S tím se ale teď v krizi počítá. Tohle je spíše investice do budoucna.

🔼 Nákup AT&T Inc. (T)

Přiznám se, že mě ta energetika v USA trochu rozhodila a nakonec jsem odložil nákup XOM (čekám jestli pokrátí dividendu), případně dalších ropných titulů. Místo toho jsem si všiml propad AT&T a rozhodl se. 22. září jsem přikoupil do portfólia legendrní AT&T s průměrnou cenou 29,06 USD/akcie. S touto cenou mi vychází hrubá dividenda na 6,96%, což není špatné.

AT&T je obří společnost s historii sahající až do roku 1885 (původně jako Bell Telefone Company). 77 % obratu společnosti je AT&T Communication, tato sekce poskytuje telefonní připojení, internet (wi-fi, optické kabely, vysokorychlostní internet). V roce 2020 začala společnost s instalací 5G sítě, v čemž osobně vidím velký potenciál. AT&T ovládá jednu z největších infrastruktur v USA, takže má potenciál to rozjet opravdu naplno. Provozují i kabelovou televizi a něco jako chytrou kabelovou televize, kde se využívá upravený set top box a android televize.

Další část je WarnerMedia – koupili Warner Brothers,  pak k tomu přidali i své Entertainment media, kam spadá třeba HBO (včetně online služby), Cinemax a další kanály. Patří jim také nespočet dalších studií a třeba i CNN. Postupně se to snaží seskládat dohromady a využít třeba pro HBO GO/MAX. V tomto je další obrovský potenciál.

Třetí část je AT&T Latin Amerika. Zatím je to malý segment, ale trh je tam velký.

Zajímavý je pak malý segment Xandr. Jedná se o nový reklamní systém, který umožňuje cílit reklamu na konkrétní domácnosti. Ovšem bude zahrnovat i mobilní telefony a další služby AT&T. Uvidíme jak si s tím dokážou poradit. Potenciál tam je.

Celou společnost pěkně popisuje následující video.

 

🔼 IPO Česká zbrojovka group

Mezitím už se v ČR naplno řešilo IPO České zbrojovky. Titul mi přišel velmi zajímavý a tak jsem do toho šel. Původně jsem chtěl koupit 100 akcí za 310 CZK, ale zájem nebyl tak velký a cena nakonec byla 290 CZK/akcie s tím, že každý získal jen 85 % pokynu. Trochu matoucí že? :)

Proč jsem to do České zbrojovky šel najdete v článku Jak jsem si začal tvořit dividendové portfólio – IPO Česká zbrojovka Group

Zbrojovka první den obchodování (2. října) spadla na 290 a dnes se vyšplhala na 294 CZK.

Česká zbrojovka je trochu mimo pravidel mého dividendového portfólia (snažím se držet portfólio nad 6 %). V srpnu jsem se zamýšlel nad růstovými tituly a napadlo mě, že by možná stálo za to část portfólia mít zaměřené právě tímto směrem. Nepůjde z toho přímo pravidelné peníze, které lze reinvestovat podle aktuálních příležitostí, ale může to ve výsledku být o dost efektivnější. Nicméně Česká zbrojovka není čistě růstový titul. Hodlá vyplácet 33 % zisku jako dividendu, což bude dělat cca 2 %.

Jen přemýšlím jak s tím naložit kvůli statistikám. Pokud budu mít více růstových titulů, asi by to chtělo oddělit do samostatného portfólia. Tam se budou dát sledovat jiné hodnoty a nebude to kazit třeba dividendový průměr. Hmmm…

Aktuální stav portfólia

Začínám mít pocit, že koláčový graf není zrovna ideální :)

České akcie jsou stále dominantní. I když na nich zároveň nejvíce prodělávám. Na KB jsem momentálně -32,94 %, na Monetě -29,32 %. Pod tlakem jsou i tituly z USA. Řekl bych že vše jde podle plánu, protože akcie nemáte kupovat když jsou na dně, ale když padají :)

Celkově je mé portfólio, po započtení kurzovních rozdílů, -9,8 %. Oproti minulému měsíci jsem se propadl o 2,49 %. Do toho nejsou započítané zisky z prodejů a zisky z dividend.

Co teď dál?

Teď je situace vypjatá. Ideální by bylo vrátit se k taktice nákupu energetického sektoru v USA. Ceny některých titulů se pomalu blíží k cenám propadu z března. Možná dokoupit nějaký REIT.

Na druhou stranu připravuje se IPO Pilulka.cz na burzu START. To je potenciální růstový titul. Uvidíme až zveřejní čísla, co z toho půjde vyčíst. Tam bych asi teď směřoval pozornost.

Závěr

To by pro dnešek asi stačilo. Je čas jít spát :)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Jak jsem si začal tvořit dividendové portfólio XIV. – shrnutí za září 2020”

  1. Hmm, rad by som videl tvoje xirr. Ja som kedysi na to pozeral, studie na kupovanie vyssieho dividend yieldu a vychadzalo to horsie, ako nizsi dividend yield. (nevydrzali tak dlho platit taku dividendu). Nechces tie svoje US akcie nahadzat do digrin.com aby sme to vedeli pekne porovnat? :)

    1. Vypadá to hezky a líbí se mi to (hlavně dividendový kalendář), ale tam nejsou české akcie, kde toho mám nejvíc :/

        1. Americké jsou super. Ty kvartální dividendy se mi opravdu líbí, ale české dividendové tituly mají něco do sebe. Třeba český PM, ČEZ, O2 dávají nadstandardní dividendy. Banky jsou teď vypnuté, ale také pěkně platily.

  2. ET má hlavně obří dluhy a problémy třeba v Dakotě, kde jim dlouhodobě hrozí, že tam těm jejich trubkám zavřou kouhoutky (zatím minimálně pro 2020 to soud zamítl). Proto taky je ten podíl/akcie tak levný. Mimochodem ta distribuce zisku (ne dividenda) je zdaněná něco kolem 37 %, alespoň u Fia mi to tak vychází. Taky tam něco málo mám na průměrce 6,48 a právě teď zvažuju jestli ještě přibrat/naředit a doufat, že je dluhy a jiné problémy nedoženou. Ale já jsem optimista a jdu hodně proti trhu, tak nejspíš přidám. Jako třeba v těch retailových REITech jsem šel po Macerichovi a Tangerovi, když všichni opatrně tančí maximálně kolem SPG

    Přeji hodně zdaru při investování :).

    1. Dluhy vím, o Dakotě jsem něco četl (přijde mi to dost nepřehledné). Souhlasím, že tlak na cenu je obrovský. Na druhou stranu transport mi přijde jako celkem jistý byznys. Konkurence se jen tak neobjeví, na vše je potřeba spousta povolení a investic. Navíc nikdo neví jak to bude za 10 – 20 let. Takže si mohou v klidu vydělávat.
      Za to upřesnění díky, ještě mi nic nepřišlo tak jsem počítal 40%. Já tomu všemu říkám dividenda, což je špatně.

      1. V první chvíli zněla ta firma jako opravdu parádní nákup, ale dluh 50+ miliard dolarů tj pomalu rozpočet naší republiky při cca 2-3mld příjmů mě doslova vyděsilo. Zvlášť v odvětví na které se teď tak hodně tlačí skrz eko. a budoucnost rozhodně růstová nebude (spíš udržovací).
        Tohle je tak na spekulativní nákup na pár měsíců až to teď třebas padne pod 4 dolary a prodat za 6-7 tj hezkejch 50% zisku, ale dlouhodobé držení… to bych se bál možná i krachu v horizontu třeba 5 let.

  3. Ahoj, davam taky dohromady zakladni portfolo z cz titulu. Koupil bys v dnesni dobe porad Philip Morris?

    1. Zdravím, PM jsem přikupoval tento rok. Už ho mám v portfóliu dost (13%), takže jej nějak neřeším. Pokud by cena začala výrazně padat (pod 12K), tak bych asi zjišťoval proč a koukl jak jsou na tom se ziskem a kolik si budou moct zhruba dovolit vyplatit v dalším roce, pak případně přikoupil. PM mi dělá radost od roku 2013, co my vyplatili první dividendu. Myslím si že do portfólia českých akcií rozhodně patří.

Comments are closed.