Jak jsem si začal tvořit dividendové portfólio VII.

Koukám že poslední přehled jsem napsal v listopadu minulého roku. Nebojte se, zatím jsem to nezabalil, jen jsem si na férovku nenašel čas napsat další přehled :)

Posledních deset měsíců bylo opravdu zajímavých. Zvláště mě “pobavily” akcie O2. Na něčem se mi podařilo prodělat a na něčem i vydělat. Musím říct, že jsem získal pár postřehů, možná i know how. Ale k tomu se dostaneme postupně.

Momentální stav akciového portfólia

Od posledního přehledu jsem udělal celkem jen tři obchody. Respektive mám záznam o pěti pohybech v portfóliu ale dvě z toho souvisí s akciemi O2, které měli celkem náročný rok :)

Současný stav mého portfólia je následující.

Akcie Kusů Nákupní cena Aktuální cena Rozdíl
BAACEZ 48 29 877 Kč 25 968 Kč -3 909 Kč
BAAFOREG 110 9 599 Kč 7 513 Kč -2 086 Kč
BAANWRUK 16 533 Kč 3 Kč -530 Kč
BAATABAK 3 31 149 Kč 33 396 Kč 2 247 Kč
BAATELEC* 88 6 701 Kč 19 166 Kč 12 465 Kč
BAASTOCK 125 10 038 Kč 8 813 Kč -1 225 Kč
87 896 Kč 94 859 Kč 6 963 Kč

* Cena akcie O2 byla složitě vypočtena pro rozdělení na O2 a CETIN

O O2 budu psát ještě dále. V podstatě ale její nárůst hodnoty je kvůli rozdělení na CETIN a O2, kdy jsem 58 akcii koupil pod prodejní cenou CETIN a nová O2 k tomu byla vlastně “zdarma”. Proto tam vychází takový nárůst hodnoty.

Celkové rozložení hodnoty akcii v mém portfóliu.

dividendov-portfolio-20150908

 

Snažím se investovat do dividendových titulů, takže není překvapením, že největší část tvoří akcie Philis Morris (35%), které vyplácí nejvyšší dividendu, a ČEZ (27%).

Nově do portfólia přibyl Stock Spirits Group. Ovšem ne kvůli dividendě, tam se čekal spíše menší nárůst. Chtěl jsem jej otočit podobně jak se mi minule povedlo u Detutche Telecom. Což se nepovedlo :)

ČEZ

9.7.2015 jsem přikoupil 18 akcii ČEZ za 10.184 CZK. Menší propad ceny mi přišel zajímavý a vzhledem k tomu, že dividendy vyplácí pravidelně a nějak se to do budoucna zřejmě nezmění (Temelín se dostavovat nebude), tak mi přišel jako ideální příležitost. Odhadovaná dividenda je 40 CZK/akcie, jako tento rok, takže to vychází na nějakých 7,06 % před zdaněním. V současné době dále klesá a zvažuji další nákup.

Hmm teď koukám, že jsem ještě nebyl v bance vybrat si dividendu za minulý rok 1200 CZK (resp. 1020 CZK) za 30 akcii.

Fortuna

Tento titul je pro změnu celkem zklamání. Postupný pád z cca 125 CZK na současných 68,30 CZK nevadí. Pokud budujete dividendové portfólio, tak naopak klesající cena je důvodem k nákup, tedy radosti. Co ale nepotěšilo je zrušení vyplácení dividend. Ve firmě probíhají navíc personální změny, což zrovna akcii neprospívá. No uvidíme co bude dál.

NWR

500 CZK investováno bez rozmyslu. Ukázkový příklad jak nedělat a prodělat 99,6 % na jednom akciovém titulu. To už je lepší vsadit si sportku :)

Philip Morris

Co do zhodnocení nejlepší akciový titul na českém trhu. Výnos po zdanění 6,34 % při ceně 11.132 CZK.

Tady bych se rád podělil o osobní zkušenost. V říjen/listopad 2014 cena Philip Morris začala padat. Sáhl jsem po příležitosti a koupil akcii za 9.870 CZK, ale popravdě mě to celkem děsilo. Neměl jsem totiž informace proč cena padá a to je ta největší chyba. Pokud akcie jde nahoru anebo dolu musíte znát důvod, jinak si koledujete. Později jsem se dozvěděl, že za to údajně může masivní výprodej zahraničního investora, který se potřeboval akcie zbavit, což sebou stáhlo malý český trh.

Stock Spirits Group

30.12.2014 jsem si koupil 125 akcii za cenu 79,90 CZK/kus, celkem za 9.870 CZK. Neviděl jsem žádný velký problém a věřil v zhodnocení 10 % do jednoho roku. Titul jsem pak chtěl prodat a peníze reinvestovat do některého z dividendových titulů (PM, ČEZ, KB).

V Polsku se však moc nedaří, na Slovensku zase nepřejí daně a akcie je momentálně na 70,50 CZK. Takže nezbývá než držet.

Telefonica O2

Posledních deset měsíců bylo LOL (League of Legends anebo Laughing Out Loud?) Akcii jsem po koupil O2 skupinou PPF držel snad jen silou vůle, možná i s obdivem, jak zkušení klucí z PPF umí ovládat celým akciovým trhem. Ze začátku to fakt bylo o nervy, ale později informace a čísla začínala celkem jasně dávat podivný smysl. Jako nechci psát, že jsem pevně držel, spíše by se hodilo “pevně” rezignoval. Nějaké pozitivnější emoce se objevily při diskuzi o CETIN. Pro nezasvěcené. O2 se měla rozdělit na CETIN (infrastruktura) a novou O2 (zákazníci, brand atd.). Držet akcie telekomunikační infrastruktury mě lákalo. Viděl jsem v tom nějakou pevnou hodnotu. Tak jsem se na nervy vykašlal a nechal to plavat.

Tedy až do okamžiku kdy se objevilo nějaké ohodnocení CETIN za 150 a nové O2 za 50 CZK. Dokonce se plánoval i odkup nové CETIN za 150 CZK a později 175 CZK? Už nevím přesně. Jenomže v tom zmatku akcie staré O2 ještě před rozdělením spadly na cca 172 CZK. Doslova jsem v tom viděl 150 + 50 – 172 = 28 CZK zisk. To je zisk! To musíš zkusit! Moc se mi do toho nechtělo, ale pro jednou jsem si řekl, že tohle zkusím. To jsou přeci čísla, žádné emoce. Nakonec jsem koupil 22. května 58 akcii za 172 CZK/kus. O dva dny nato jsem si všiml, že stejně smýšlí i Ahyde ve svém článku Je libo ceske O2 za 2 Kc?. Což mě celkem uklidnilo. Na takový hazard moc nejsem :)

Po rozdělení byla celková cena akcii nové O2 + CETIN na cca 150 CZK, ale rychle to šlo nahoru. Jakmile se CETIN vyšplhal na 172,85 CZK tak jsem prodal všechny akcie co jsem měl. Celkem 88 kousků za 15.147,56 CZK. Nechal jsem si jen novou O2. Za původních 88 akcií O2 jsem dal celkem 19.823 CZK, včetně poplatků. Tedy zůstalo mi 88 akcii nových O2 za cca 4676 CZK, které momentálně mají hodnotu 12.465 CZK. Celkově to považuji za víceméně náhodu, která se občas na akciovém trhu přihodí. V každém případě potěšila :)

Další tituly

Dneska jsem poslouchal video Korekce, nebo začátek medvědího trhu? Zkušený investiční bankéř radí vyprodat akcie. Kde se předpovídá pád cen akcii. Nevím nakolik toto všechno je pravděpodobné. Je pravda že PX v posledním měsíci létá celkem slušně. Z českých akcii bych rád už konečně koupil nějako akcie KB. Ideální cena by byla 4.391 Kč/akcie, což odpovídá zhruba 6 % dividendě po zdanění. Tato cena by však byla reálná pokud by nastal nějaký velký problém na světových burzách.

Líbili by se mi i nějaké zahraniční tituly. Problém ale je, že když bych do nich chtěl investovat přes FIO, mimo celkem slušného poplatku, bych musel zvážit i kurzovní rozdíl. Euro na německý trh je celkem drahé (líbil se mi titul Allianz AG) a USD zase moc nevěřím. V podstatě investovat do zahraničních titulů znamená držet i dividenda v dané měně a reinvestovat je. To by chtělo tak 200K CZK :p

Závěr

Nedávno jsem však narazil ještě na jednu možnost, řekněme férového investování. Ironii osudu je to projekt PPF, kteří poškádlili nervy nejednoho držitele akcii O2. Jmenuje se Zonky a jedná se o P2P půjčky. Na rozdíl od ostatních podobných systémů jsou úroky od 5,99 % a žadatele o půjčku musí podstoupit přísnějším prověřením. Podobným systémům jsem se doposud vyhýbal, protože s úrokem nad 10 % mám problém. Systém jede tuším dvě měsíce a investoval jsem přes něj na zkoušku 5000 CZK. Rád bych zkusil více ale poptávek je málo a investorů hodně. Navíc se snažím rozložit riziko rovnoměrně. O Zonky ještě napíšu, nebojte ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

18 Replies to “Jak jsem si začal tvořit dividendové portfólio VII.”

  1. Já s akciemi začal před pár týdny, nakoupil klasiku ČEZ a trochu KB a NWR za 0.2Kc kus :)) Takže hádám že temelín brzo vybuchne , když už jsem si ty akcie pořídil.

    Těším se na článek o zonky, osobně by mě vadilo kdyby investor byl pro klienta viditelný. Tuším, že u některých to tak funguje, že server je pouze spřostředkovatel a případně vymáhání neřeší, proste jen schrábne provizi. Tak doufám, že zonky je jiný a zkusím ho.

  2. Ono Zonky není jediný. Znáš Benefi.cz? Je to nový projekt Pavla Matouška a je celkem dost podobný právě Znoky, řekl bych, že nabídka je větší a úrok zhruba podobný.
    Btw. affil na půjčky z morálních důvodů nedělám, ale mají celkem zajímavý affiliate program :)

    1. Neznám, ale je fajn že existují alternativy bez šílených úroků. I když zkusil jsem zadat úrok 6 – 10 % a žádná taková žádost tam není :/

      1. Nevim ale za ty vyssi uroky bys jako investor mel byt rad… Kdo vi jestli 6% urok pokryje bankroty dluzniku…

        Pokud by zadatele byli tak super kvalitni a bonitni, proc by si radeji nevzali normalni spotrebni uver v bance za 8%? Odpoved je ta, ze tak kvalitni rozhodne nejsou, tudiz je potreba navysit i uroky o rizikovou prirazku.

      2. Zkuste se podívat na http://www.banking-online.cz, což je aukce P2P půjček a investic, která se přímo specializuje na půjčky bonitním žadatelům. Díky tomu je zde úrok 5%-10% a velmi nízké poplatky za zprostředkování půjčky jak ze strany žadatele, tak ze strany investora. Pokud hledáte v oblasti P2P půjček relativně bezpečné investice, tak toto by mohlo být pro vás zajímavé.

  3. Zonky je pro mne zajímavou alternativou. Přemýšlel jsem právě o Zonky, že bych si tam poptávku vytvořil a rozšířil své podnikání. Máte někdo zkušenosti jako poptávající, jaký schvalovací proces mají? Co podmínky?

  4. Akcie o2 jsem koupil asi před 2-3 týdny, za týden jsem na nich vydělal 80k :-D Bohužel jen fiktivně v demo účtu…

  5. Fio celý listopad odpouští poplatky na RM-Systému, tak jsem si vzal 100 kusů NWR po 0,2 Kč. Beru to jako sázenku Sportky :-)
    Neuvažuješ, že si NWR za těchto podmínek trochu naředíš?

  6. Tak pozeram ze CEZ je na 427 a pada skoro tak rychlo ako KMI? Co na to hovoris? Bude nejaky novy update portfolia? Pri tvojej nakupke 620 kc to musi dost boliet.

      1. Jj přikupuju. Když akcie jdou nahoru, tak je to zabité a není co nakupovat. Naopak když padají tak se dividenda vyplatí.

        1. Jasne, kym dividendu neznizia. :) Co CEZ podla historie nema problem. Ty si aspon znizis cost basis. Ak budes pisat clanok, mozes napisat kratky odstavec o tom, kde sledujes data ako o ceskych firmach? Trochu som zacal sledovat DGI v usa a tam je v Yahoo Finance a podobnych portaloch vela info – dividendy, ceny, balance sheet, … Tak ze kde su tieto udaje na ceskych weboch pripadne kde a ake informacie sledujes ty. Tipujem, ze to mas ako takmer pasivnu aktivitu, ale aj tak mozno zaujimavy tip poznas ;)

          1. Pokud se nic neděje, tak jednou za pár dnů kouknu na akcie.cz anebo kurzy.cz kvůli cenám. Většinu roku není moc co sledovat. Výkyvy, které stojí za sledování jsou vesměs výjimka, ale nechci je propást. Když se ale něco děje jako teď (ČEZ, Stocks, KB), tak koukám i jednou/dvakrát za den. Sleduji diskuze (na obou) a články na kurzy.cz. Projdu si investicniweb.cz. U každého takového výkyvu musím vědět proč se děje než něco koupím. Pokaždé když se objeví, alespoň trochu ověřená, zpráva o dividendách tak si jí poznamenám. Třeba teď to bylo, že KB plánuje znovu dividendu minimálně 310 CZK, takže jsem koupil KB za cca 5K CZK/kus. Zrovna dnes spadla na 4,9K CZK/ kus :)

            Dříve jsem investice do akcii počítal tak na 3 – 5 let. Teď spíše 5+. Ze začátku jsem každý pokles hodně prožíval teď už moc ne. Pokles + informace = příležitost :)

  7. Taky přemýšlím, že zítra ČEZ trochu naředím.
    Jak píšeš, že sleduješ diskuze na akcie.cz, tak bych ti doporučil patria.cz. Jako laikovi mi tam ta diskuze přijde odbornější :-) A jdou tam generovat i užitečné grafy.

    1. Já diskuze sleduju hlavně kvůli tipům na články. Když se probírá nějaké téma často tam někdo hodí odkaz na zajímavé zdroje, které udělají jasno. Patria znám, ale diskuze jsem nesledoval. Začnu :)

Comments are closed.