Jak jsem si začal tvořit dividendové portfólio VI.

Od předchozího dílu uběhlo skoro půl roku. Pár věcí jsem přikoupil, něco se mi podařilo dokonce i úspěšně otočit, na něčem prodělávám a moc nevydělávám :)

Ale asi to vezmu popořadě.

DEUTSCHE TELEKOM AG na 14 dní

Do portfólia jsem chtěl už delší dobu zasadit tento titul, ale dlouhou dobu se držel na RMS vysoko. Poohlížím se převážně po titulech s dividendou alespoň 5%, cena by tak musela padnout až na 230 CZK (dlouhodobě je kolem 330 CZK). 17.10.2014 spadl na RMS pod 300 CZK a navíc se v té době začali objevovat celkem pozitivní zprávy. V ten den v Německu dokonce rostl. Řekl jsem si fajn, alespoň budu mít v portfóliu více titulů. Koupil jsem si 34 akcií za 298,10 CZK/kus.

Další dny pak postupně rostl a já si říkal, jestli by nebylo dobré jej prodat. Přeci jen pokud vystoupá třeba o 30 CZK na akcii, tak by to odpovídalo v podstatě dvěma dividendám. Přišlo mi to jako dobrý nápad a nakonec jsem 34 akcií prodal 31.10.2014 za 328,10 CZK/kus. Mínus poplatky jsem vydělal 940 CZK.

To byl první úspěšný prodej co se mi povedl :)

Další akcie Philip Morris

Začátkem měsíce začala akcie Philip Morris padat. Moc jsem nepochopil proč. Nikde žádná negativní zpráva jen spekulace o připravovaných zákonech. Když se akcie přehoupla pod 10K CZK, tak jsem byl na vážkách. S dividendových akcií je v RMS nejlepší, jenže už mám 2 kousky a chtělo by to trochu diverzifikace.

Nakonec jsem neodolal a 4.11.2014 koupil 1 kus za 9.820 CZK. Včetně poplatků, při předpokládané dividendě příští rok 800 CZK, vychází zhodnocení na 8,11 % bez daně.

V následujících dnech ještě padala a dala se sehnat za lepší peníze. Ale to akcie dělají asi schválně, když je koupíte :)

Momentální stav portfólia

Moje portfólio akcií vypadá následovně. Z červených čísel jsem se stále nedostal :)

Akcie Kusů Nákupní cena Aktuální cena Rozdíl cen
BAACEZ 30 19 692 17 910 -1 782
BAAFOREG 110 9 599 13 728 4 129
BAANWRUK 16 533 10 -523
BAATABAK 3 31 149 30 840 -309
BAATELEC 30 9 787 6 255 -3 532
70 760 68 743 -2 017

Samozřejmě k dobru můžu přidat 940 CZK za otočení DEUTSCHE TELEKOM AG a samozřejmě dividendy. Ty jsou tento rok zatím 2.329,34 CZK a ještě si musím vyzvednout možná poslední dividenda z O2, což bude nějakých 459 CZK.

Koláčově vzato vypadá následovně.

Moje dividendové portfólio k 14.11.2014.
Moje dividendové portfólio k 14.11.2014.

Co se týká samotného portfólia skládá se zatím ze čtyř titulů. Momentálně se porozhlížím po dalších na RMS.

ČEZ

Beru jej jako dlouhodobou jistotu. Má v něm přeci jen peníze i stát. Momentálně vychází na 5,7 % zisku ročně po zdanění, což je super. Pokud výrazně nespadne, tak dám přednost jinému titulu.

Fortuna

Moje vůbec první koupená akcie trochu z nedočkavosti se nakonec ukázala jako jedena z nejlepších koupí. Nejen že v roce 2013 mimořádně vyplatila větší částku na dividendě (18,26 % zhodnocení) ale nakonec i hezky povyrostla a vlastně drží celé portfólio tak nějak nad vodou. Momentálně má roční zhodnocení 5,24 %. Pokud by spadla pod 110 CZK stála by za úvahu další koupě.

NWR

Jak padala NWR rozhodl jsem se koupit nějaké akcie za zhruba 500 CZK (co kdyby náhodu). Teď už je těch 16 akcií zanedbatelných. NWR akcie naředili a ačkoliv se prodávají za 0,5 – 0,6 CZK/kus spíše bude jejich hodnota ještě nižší. V současné době se je nevyplatí prodávat už jen kvůli poplatkům.

Philip Morris

Poslednímu propadu jsem neodolal a jednu akcii přikoupil. Momentálně tvoří 3 akcie 45 % hodnoty mého portfólia, což zní trochu komicky :)

Další přikupovat neplánuju.

Telefonica O2

Přiznám se, že to co se dělo s O2 během poslední době jsem nějak nepobral. Většinový vlastník PPF vydal prohlášení, že požádá O2 o půjčku na zaplacení úvěru za který si pořídil svůj podíl v O2. Na to reagoval trh propadem, který vlastně trvá doteď. Dneska to dokonce chvilku vypadalo, že O2 spadne pod 200 CZK. Nakonec se tak nestalo.

Po příchodu PPF jsem uvažoval, že akcii prodám v době kolem rozhodného dne, kdy cena akcií povyskočí kvůli dividendám. Tak nějak jsem doufal, že by mohla vystoupat na cenu kolem mé nákupky (324,90 CZK). Což se nestalo. Prakticky se nepohnula.

Otázkou tedy je zdali prodat, odepsat ztrátu a pokračovat prostě dál. Ostatně kvůli podobným případům se přeci diverzifikuje. Anebo se držet zaběhnutých pravidel, tedy držet akcii. Přeci jen ta pověstná žádost o půjčku byla jen zveřejněna ale zatím se na ní nijak oficiálně nepracuje. Proč tedy stavět rozhodnutí na něčem co se vlastně neděje. Ještě dodám, že by případná půjčka mohla vést k zrušení vyplácení divident, ovšem ani to není jisté.

Fakt je to zapeklitá situace…

Co další tituly

Celkem na RMS sleduju 19 titulů z toho 17 je dividendových (NWR a O2 jsem pro účely výpočtů zařadil mezi neaktivní). Z těch, které ještě nemám v portfóliu sleduju hlavně Komerční Banku. Podle posledních zpráv to vypadá na dividendu 280 CZK pro příští rok. Při současné ceně 4835 CZK se tak dostaneme na 4,92 % včetně daně. Hodně blízko k 5 procentům. Njn a to jsem si v jednom z dřívějších dílů nadával, že jsem jí nekoupil když byla pod 3,8K :)

Další tituly, které připadají v úvahu je Pegas 4,04% a pak jsem ještě někde zahlédl, že ČESKÁ SPOŘITELNA vyplácí 60 CZK dividenda, což by bylo nějakých 3,97 %. Na druhou stranu to je do 5 % hodně daleko.

Pokud pomineme trhy mimo RMS, na které si zatím netroufám, tak si asi budu muset počkat na nějakou krizi :)

Závěr

Jestli mě něco tento rok investování do akcii dalo, tak je to rozhodně zlepšení práce v  Open Office Cals (něco jako Excel). Naučil jsem se nové vzorce, pracovat s grafy a také vizualizaci dat. Teď mi tabulky hrají barvičkama, co se mění podle aktuální situace, respektive jak počítají vzorce. Nedávno jsem toho využil pro tvorbu jedné pseudo heat mapy (Calc heat mapy neumí) a výsledky byly řekněme fascinující. Takže zlepšení práce v Calcu hodnotím jako “nejpřínosnější” :)

Začal jsem také sledovat videa na YouTube kanálu InvestičníWeb. Je to celkem zajímavé a baví mě to. Takové zpestření. Dokonce uvažuju, že by další moje PBN mohla být s tématikou ekonomiky a investování.

Těším se na diskuze :)

Předchozí díly


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

14 Replies to “Jak jsem si začal tvořit dividendové portfólio VI.”

  1. Pěkný článek, připomíná mi moje začátky s akciemi, kdy jsem si dělal tabulky a grafy. Několik let jsem teď ale neměl moc času zkoumat své portfolio a nějak s ním pracovat, takže vlastně jen držím akcie a pobírám dividendy (občas jsem vyvlastněn a občas někde něco dokoupím). Pokud má podnik budoucnost, tak doporučuji akcie dlouhodobě držet (a v případě nějaké krize dokupovat), zatím se mi to spíše vyplatilo. Asi si také brzy udělám nějakou statistiku, ale nevím, jestli se mi to bude chtít všechno zpětně dohledávat :-)

  2. Začiatočnícka otázka – kde sa vlastne takéto akcie kupujú? Všetko prebieha len virtuálne alebo máte doma nejaké hmotné ,,potvrdenia” o vlastníctve akcií?

  3. Drago, fio je co se tyce poplatku hodne draha instituce… Zbytecne te to stoji penize.

    1. KOKO: Já kupuju akcie v easyclick, tedy 40 CZK na RMS a 50 CZK BCPP. U průměrného nákupu za 10K to dělá 0,4 % resp. 0,5 %. Co se týká zahraničních akcií tam už se mi to zas tak výhodné nezdá. Zatím jsem je ale neřešil.

  4. Cesky trh je maly, kapitalizace a likvidita bidna. Par vetsich shortaru a jsi v drowdownu jak hrom. Neresis stop loss, tedy buy and hold. V 2008 na to dojela sposta investoru. Vse muze krachnout (nwr, orco), nebo prestat platit divi.
    Pozor na to, sice trhy up od 2009, ale reset proste cas od casu prijde. Abys pak nesedel na hromade srotu..
    Zkus USA. Likvidni a lze rozumne jistit treba pres opce atd. A lze obchodovat i v Kc, bez kurzoveho rizika (interactive brokers treba).
    Good luck!

    1. Po USA pokukuji. Moc obchodovat ale nechci prostě koupit a nechat si vyplácet dividenda.

  5. Dnešní aktualita: PPF má zájem o další akcie O2 C.R., minoritním akcionářům nabízí jejich odkup za 277,15 Kč za kus.
    Využiješ odkup? Myslím, že pravděpodobnost, že se v dohledné době zruší dividenda, je dost vysoká. Ale moc nechápu, že nabízí 277 Kč, když dnes může vesele nakupovat za 220 Kč :-)

    1. Viktor: dneska jsem na to koukal a zvažuju to. Za rozdíl cen může podmínka, že vykoupí jen akcie, které vlastní akcionář od srpna (přesné datum si nepamatuju).

  6. Pěkný článek. Já s Akciemi teprve začínám a po nějakých začínám pokukovat. Chtěl jsem se zeptat, zda neexistuje nějaká stránka kde jsou vypsány české firmy, které vyplácí dividenda a kolik? Díky.

    1. Milan: já si dělám vlastní přehled v Open Office calc (něco jako Excel) a tam upravuju hodnoty, podle spekulací a zpráv. Definitivně je známá dividenda až když se schválí na valné hromadě. Jinak pro české (v RMS) najdeš přehled zde http://www.fio.cz/zpravodajstvi/dividendy

  7. Nikdy jsem moc nepochopil, proč nakupovat akcie “fyzicky”, když investuji v řádu desítek či stovek tisíc. Ty poplatky jsou dost velké a o nějaké smysluplné návratnosti pár % ročně z pár desítek či stovek k nemá ani moc smysl uvažovat. Není rozumnější koupit takové tituly raději jako CFD? Sice se platí overnight swap, ale ten vychází okolo 3-7% dle brokera, ale zase nakupuješ s pákou, takže pak máš třeba 20ti násobek a to už je zajímavé. A slušný broker ti vyplatí i dividendy z takových titulů.. Já tedy investuji jedině přes CFDčka.

Comments are closed.