Zajímavé projekty na Solana – Sonar Watch

Dneska by jsem se s vámi rád podělil o jeden zajímavý nový projekt běžící na blockchain Solana. Nese název Sonar Watch a umožní vám velice snadno kouknout se jak na tom vy anebo někdo jiný je se svými investicemi, které jdou přes Solana.

Velký a komplikovaný svět DeFi

Pokud jste s kryptoměnami nezůstali jen u burzy a obchodování či HODLování, ale rozhodli jste se jít dál, tak jistě víte, že to je velice rozsáhlý a někdy i komplikovaný ekosystém, který vede stále hlouběji a hlouběji. Některé projekty jsou jednoduché, jiné složitější a občas narazíte na něco co vám nedává smysl ani na poněkolikáté. V každém případě je docela náročné udržet si přehled.

Když k tomu přidáme nepřeberné množství investičních příležitostí, které se mění doslova z minuty na minutu, tak mít přehled jak na tom aktuálně jste není nic snadného.

Jednoduchý příklad. Vyjde nový projekt, který má nějaký token. Vývojáři potřebují aby si je uživatelé mohli koupit, tak se na velkých decentralizovaných burzách (DEX) spustí liquidity pooly. Aby o ně byl zájem, tak v rámci plánované tokenomiky vyčlení pár procent na podporu nových liquidity poolů, tím že půjde LP toky z nich stakovat. Tím do oběhu dostanou i další tokeny.

No a výsledkem je, že prvních pár dní vyletí APR (Annual Percentage Rate) na stovky procent, protože na stakování LP tokénů vydělává méně lidí. Po pár dnech se usadí. Jenomže na jedné DEX může být třeba 170 % a na druhé 230 %. Přitom stakování je omezeno na určitou dobu. Na jedné tedy po tuto dobu můžete vydělávat více než na druhé. Kdyby tak byl nástroj který to monitoruje…

Sonar Watch

Služba Sonar Watch řeší nejen výše uvedený problém.

Dashboard peněženky

Po napojení anebo jen zadání adresy peněženky si přečte data v blockchain Solana a hledá operace spojené s peněženkou. Zjistí nejen jaké máte tokeny projektů ale i LP tokeny a podepsané smart contracty. To vše potom spojí do přehledného projektu, kde hned vidíte, kolik je celkový váš majetek v různých projektech. Vše doplněno o hezký grafy vývoje.

Celkový majetek, který se váže k peněžence za poslední měsíc.
Celkový majetek, který se váže k peněžence za poslední měsíc.

Co se týká tokénů, tak ty vidíte i ve své peněžence. Nicméně Sonar Watch má v sobě dvě zajímavé vychytávky. Jednou je integrovaný graf vývoje ceny a druhou rychlé info o tokenu včetně URL ke které náleží. Což se může hodit.

Seznam tokenů náležící k peněžence v Sonar Watch
Seznam tokenů náležící k peněžence v Sonar Watch

Pokud v peněžence máte i nějaké LP tokeny, tak je uvidíte také na dashboradu. Nicméně co jsem to testoval někdy to fungovalo dobře jindy ne. Fajn vychytávka je, že si můžete jednotlivé LP tokeny rozkliknout a a prokliknout se na DEX, kde je máte.

Sonar Watch ukazuje i LP tokeny.
Sonar Watch ukazuje i LP tokeny.

Další část patří staking farmám a je velice užitečná. Vidíte v ní totiž kolik kolik máte, kde stakovaných LP tokénů, jakou mají hodnotu a kolik čeká na vybrání. Jednotlivé stakované tokeny se dají rozkliknout a zjistíte o nich detaily, včetně kolik je aktuální cena jednoho (tedy páru).

Přehled LP v staking farmách je podle mě nejužitečnější část Sonar Watch
Přehled LP v staking farmách je podle mě nejužitečnější část Sonar Watch

Dále na dashboardu najdete ještě Lending/Borrowing, Leveraged Positions a Misc, kde je například staking. S tímto však moc zkušeností zatím nemám.

Collectibles

Pomocí Sonar Watch lze sledovat i NFT, které jsou uložené v peněžence. S tímto také zkušenosti nemám. Ale někomu se to třeba bude hodit.

Globální statistiky

Další zajímavá část projektu Sonar Watch je globální statistika tokenů, liquidity poolů a staking farem. Tabulky se dají rozkliknout a dostanete se na zajímavý přehled, kde můžete sledovat změny. To vás může navést k zajímavým příležitostem.

Přehled staking farem LP tokenů, podle změny za posledních 24 hodin.
Přehled staking farem LP tokenů, podle změny za posledních 24 hodin.

Pro funkce

Abyste získali přístup k Pro funkcím, tak je potřeba aby vaše peněženka držela alespoň 50 tokenů $SONAR. Sonar Watch je nový projekt a aktuálně je cena $SONAR tokenu 0,62 USD. Je to zajímavý obchodní model :)

A co Pro funkce přináší? Můžete sledovat naráz statistiku až 50 peněženek. Většina lidé se snaží rozložit tokeny do více peněženek. Přeci jen když by někdo získal přístup do té, kde máte všechno, tak by to nebylo dobré. Na Solana to není žádný problém, protože poplatky za transakce a smart contracty jsou naprosto zanedbatelné. Můžete tak provozovat více menších peněženek a nestojí vás to téměř nic.

Dále získáte další grafy a statistiky včetně výpočtu APR. Jednotlivé statistiky si také můžete stáhnout a snadno importovat do tabulkového procesoru.

Další funkce

Na stránkách jsou ještě zdarma další funkce. Jako je například kalkulátor Impermanent Loss, katalog DeFi projektů na Solana, vlastní DEX Sonar Watch a NFT creator (aktuálně mimo provoz).

Další funkce jsou v plánu. Ideální je sledovat Twitter účet @Sonarwatch.

Proč se mi Sonar Watch líbí

Předně tato aplikace je neskutečně jednoduchá na používání. Stačí zadat adresu peněženky a všechno se vygeneruje. Pokud by celý ekosystém CZK jel na blockchainu a zadali byste číslo vašeho účtu, tak byste hned viděli všechny platby, spoření, investice a to jak historicky, tak i aktuální stav. Dokonce by vám takto mohlo být vygenerováno i daňové přiznání. No otázkou je jestli je to utopie anebo spíše dystopie :)

V každém případě Sonar Watch právě tohle umí. Vytvoří vám přehled všech investic z dat v blockchainu pro jakoukoliv peněženku. Jde tak použít pro správu vašich peněz na Solana anebo pokud znáte adresu někoho šikovného, tak zjistíte jak mu to jde a kde má zainvestováno. Open data ve své plné kráse.

Možná to druhé je zajímavější :)

Závěr

Nicméně přes tohle všechno si nemyslím, že token $SONAR vyletí nějak vysoko. Pokud nevymyslí nějakou velkou vychytávku při které se bude pálit. Což je klidně možné, celý projekt Sonar Watch je teprve na začátku.

Na druhou stranu je to hezká ukázka, že kryptoprojekty na blockchainu nemusí být jen o vydělávání peněz. Může tam toho vzniknout hodně zajímavého. Uvidíme. Rád budu u toho :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.