Jak jsem si začal tvořit dividendové portfólio XII.

Dostávám od vás pravidelně dotazy jak pokračuji v investování a také jestli budete na pokračování muset čekat dalšího půl roku :) Proto jsem se rozhodl, že pokud bude o čem psát, tak zkusím každý kvartál.

Krátké shrnutí

Investovat do akcií jsem začal koncem roku 2012. Nebylo na tom nic náročného, prostě jsem zašel do Fio, zřídil si účet pro investování přes e-Broker. Celá akce trvala chvíli, včetně vyplnění investorského dotazníku. Měl jsem jasný plán – vybrat si zajímavé akcie, které pravidelně vyplácejí dividendu a ty postupně hromadit. Po prostudování možností, které nabízel český akciový trh jsem se chtěl dostat na roční dividendu 6 % z investované částky a to včetně daní (na dividendu se uplatňuje 15% srážková daň – tu vám strhne banka při vyplácení).

Jak mi to postupně šlo se můžete přečíst v předchozích článcích.

Co je nového

Předně čekal jsem že se “něco” bude dít. Koronavirus zasáhl ekonomiku v ČR i ve světě a měl nastartovat velkou krizi. Jenomže trhy se chovají, jakoby se vše mělo vrátit do starých kolejí. Extrém je pak USA. Postupně jsem tak přešel na opatrnější “spořící” přístup a čekám na zajímavé nabídky.

Aby bych v obraze tak sleduji pár vybraných účtů na Twitter (@JanTomanekFio, @DavidBrzekFio, @LukasKovanda, @PHadrousekFio, @JanRaskaFio, @DavidLamacFio, @MVarechaFIO, @Fio_investice  a @investicniweb). Investování mám pro zábavu a věnuji tomu pár hodin měsíčně. Pokud chci být alespoň trochu v obraze, tak to chce sledovat lidi, kteří mají v popisu práce být v obraze a dokáží informace pro vás třídit. Na tohle je Twitter bezkonkurenční.

Dříve jsem používal do mobilu aplikaci Investování (Investiční centrum od České spořitelny), ale nově jsem přešel na Yahoo! Finance, kam jsem si přidal i celé portfólio. Výhoda této aplikace je že vše máte na jednom místě a když mám volný čas například při cestě autobusem, tak procházím čísla zajímavých společností. Na Yahoo! Finance jsou také různé seznamy (Lists) akcií a sledovat můžete jak si vedou.

Nákup Philip Morris před dividendou

Dividenda 1.560 CZK před zdaněním u akcie za 14.840 CZK je tedy opravdu něco (10,5%). Snažím se vždy investovat kolem 10K do jednoho obchodu, takže Philip Morris byla trochu mimo. Na druhou stranu po nákupech ze začátku roku se podíl PM  v mém portfóliu PM propadl. Rozhodl jsem se že si jí koupím před dividendou a fakticky tak srazím cenu o 1.326 CZK. Nakonec jsem jí koupil 14.05.2020 za 14.840 CZK.

První nákup na NYSE

V únoru jsem přes RMS koupil za CZK Exxon. Hrubá dividenda vycházela 7,31%, což se mi líbilo. Také mě to nakoplo kouknout se do USA. Investování do dividendových titulů na BCPPX/RMS je celkem nenáročné ale i nudné. Když bych k tomu přimíchal USD, tak bych třeba mohl spekulovat i s měnou. Třeba počkat na růst vyplacených dividendových dolaru a směnit jej na koruny. No a samozřejmě je tu i ten lákaví pocit koupit si ždibek společnosti, jejíchž produkty každý den používám a třeba jim i fandím :)

Můj první nákup na New Yorské burze proběhl 04.05.2020 a koupil jsem si za 120 USD/kus celkem 4 akcie IBM. Kupoval jsem přes RM-Systém a poplatek byl 7,95 USD. Platil jsem v CZK celkem 12.219,90 CZK. Kurz tedy 25,04 CZK/USD. Před tím bylo nutné vyplnit investiční dotazník.

Dividenda vycházela na 5,29 %, což zrovna není moc s mou představou 6 % :/ Na druhou stranou je to IBM :)

Jen pro zajímavost, po nákupu jsem strávil cca hodinu zjišťováním jak do koláčového grafu v Open Office grafu dám IBM s modrobílým šrafováním, tak aby připomínalo jejich logo. Tohle jsou ale přesně ty maličkosti, které tak u investování mám rád. Všechno si hezky poskládat do tabulek  a grafů :)

Aktuální stav portfólia

Musím říct, že už to vypadá jinak než před pár lety :) Stále ale dominuje portfóliu těch pár silných titulů, které platí nejvíce.

 

Co se týká vývoje portfólia, tak jsem aktuálně -4,72 %. Do toho nejsou započtené vyplacené dividendy (do roku 2019 cca 15 % z celkové investice).

Graf vývoje portfólia z RMS, ukazuje aktuálně -0,79%, ale ten započítává do zisku i vyplacené dividendy vyplacené přes brokera (nečeské tituly).

Co teď dál

18.02.2020 jsem koupil Avast za 131 CZK/kus protože byl za dobrou cenu. Aktuálně je na 171,55 CZK, což je nějakých +30 %. Nepodařilo se mi tehdy koupil celou várku za 10K ale jen za 5.542 CZK. Přemýšlím že bych to prodal tedy s hezkým ziskem.

Dál sleduji trh v USA. Zatím to nevypadá, že mělo dojít k nějakým větším výprodejům a to i přesto, že jim tam řádí koronavirus. Líbí se mi akcie Hewlett Packard Enterprise. Aktuální cena je na 9,67 USD. Na rozdíl od konkurenčních se nevrátili zatím zpět. Dividenda je 0,48 USD (4,98 %). Už bych je koupil, ale právě ta nízká dividenda mě odrazuje. Ideální by bylo 8 USD/akcie.

Závěr

Začátek roku nabídl spoustu příležitostí nakoupit. Myslel jsem si že to je teprve začátek, že to padá a ještě bude padat, ale podle nastavených pravidel jsem postupně přikupoval. Nakonec se to zastavilo a otočilo.Teď jakoby se vše mělo vrátit zase k normálu. Nezdá se mi, že by se ekonomika nějak udravila. Trochu mi to přijde že nás vlády chtějí nechat si užít poklidné léto, než přijde další pád. No uvidíme…


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Jak jsem si začal tvořit dividendové portfólio XII.”

  1. Super report. Jde vidět že technologie jsou Ti blízké i když zrovna tam 6% divi bývají ojedinělé :) Já jsem v březnu kupoval za skvělou cenu STAG 21 dolarů, byla to v mém portfoliu největší pozice. Čekal jsem že USA covid zvládnou líp než zbytek světa, měli víc času se připravit. Covid bedlivě sleduji a jak mi bylo jasné po pár dnech že USA covid nezastaví, tak jsem celou pozici prodal (s drobným ziskem) Ale i tak akcie od té doby stoupla na 30 dolarů + dividendy tzn. měl jsem v pozici zůstat, ale stalo se. Za peníze z této pozice jsem nakonec koupil za 45 dolarů TXRH které jsem před covidem chtěl kupovat za 60 dolarů, takže nakonec s nákupem v poklesu jakž takž spokojen. Z portfolia mám ted pochroumaný jeden hotelový reit, doufám že neskrachují. Jinak vše zpět. A včera jsem spekulativně koupil MWK. Startup, který prodává spotřební zboží na el. tržnicích Amazon, Ebay pod svými značkami nově i s novou SaaS aplikací. Roste meziročně velmi pěkně. Takže jsem udělal spekulativní nákup s tím že až se to zhodnotí, tak to půjde ven a koupím něco serioznéjšího. Teď stejně bude mít většina firem ponížené dividendy.

  2. Trochu off topic… znáte nějaké cz/sk blogy o financích nebo fintechu?

Comments are closed.