Jak jsem si začal tvořit dividendové portfólio XIII. – shrnutí za červenec a srpen 2020

Hmm tak pokud udržím takové tempo investování jako poslední měsíce, tak pravidelné reporty nebudou kvartální ale spíše měsíční. Co jsem začal obchodovat na NYSE, tak volný čas trávím pročítáním diskuzí, zpráv a finančních výkazů zajímavých titulů. Na NYSE je toho tolik, do čeho se dá investovat…

Krátké shrnutí

Investovat do akcií jsem začal koncem roku 2012. Nebylo na tom nic náročného, prostě jsem zašel do Fio, zřídil si účet pro investování přes e-Broker. Celá akce trvala chvíli, včetně vyplnění investorského dotazníku. Měl jsem jasný plán – vybrat si zajímavé akcie, které pravidelně vyplácejí dividendu a ty postupně hromadit. Po prostudování možností, které nabízel český akciový trh jsem se chtěl dostat na roční dividendu 6 % z investované částky a to včetně daní (na dividendu se uplatňuje 15% srážková daň – tu vám strhne banka při vyplácení).

Jak mi to postupně šlo se můžete přečíst v předchozích článcích.

Co je nového

Zjistil jsem, že formulář W-8BEN má platnost 3 kalendářní roky. Takže jsem zašel na pobočku FIO, kde mi jej předvyplněný vytiskli a jen jsem jej podepsal. Poslal jsem dotaz ohledně formuláře i na helpdesk a tam mi odpověděli: “Akceptujeme formuláře zaslané přes Fio servis nebo přes datovou schránku klienta (podepsaný sken).” Takže pokud máte pobočku FIO z ruky  tak to lze vyřešit i takto.

Udělal jsem 50. obchod na akciovém trhu. No popravdě až do tohoto roku jsem investoval jen občas. Od roku 2012 do roku 2019 jsem provedl celkem 30 obchodů (3,75/rok). V roce 2020 to je zatím 21.

Začal jsem také zvažovat úpravu mé obchodní strategie. Na NYSE běžně akcie rostou i o desítky procent za rok. V některých extrémních případech není problém i více. Dividendových titulů se to moc týkat nebude, ale co když nějaký naroste o tolik, že dividendy budou k jeho aktuální hodnotě zanedbatelné? Mé úvahy jsem shrnul do článku Co s rostoucími dividendovými tituly?

Co jsem v červenci a srpnu 2020 přikoupil a prodal

Opět jsem se zaměřil na dividendové tituly. Vzhledem k současné situaci na trhu a ve světě, však počítám s tím, že některé společnosti mohou dividendu snížit anebo pozastavit. Jedu na long. Na druhou strnu když koukám, co jsem všechno koupil, tak jsem šel do většího rizika než jsem zvyklý :)

🔻 Prodej Avast (BAAAVAST)

21.07.2020 jsem prodal 42 kusů Avastu za 177 CZK/kus. Ty jsem koupil 18.02.2020 za 131 CZK/kus, zisk tedy něco přes 34 % včetně poplatků. Když jsem Avast kupoval tak jsem udělal chybu u příkazu a koupil jsem jen zhruba půlku co jsem měl v plánu. Co se týká prodejní ceny, tak jsem to nějak takto měl v plánu.

🔼 Nákup Altria Group, Inc. (MO)

20.07.2020 jsem na NYSE koupil akcie MO (Altria Group, Inc.), což je společnost vyrábějící tabákové výrobky. Průměrná nákupka včetně poplatků mě vyšla na 972,99 CZK a při této ceně je odhadovaná dividenda 7,71 %. Titul jsem si vybral protože neřesti obecně vydělávají dlouhodobě a spolehlivě. Třetí akcie, kterou jsem kdy koupil na trhu byla Philip Morris ČR a ta vydělává fakt pěkně.

Altria Group, Inc. vyplácí dividendy od roku 1995 a po dobu 11 let dividenda neklesla, právě naopak roste. Tento titul spadl společně s dalšími během koronaviru a doposud se nezvedl. Z diskuzí a článků je také cítit určitý odpor Američanů vůči kouření.

Tento titul by do budoucna stálo az to ještě v portfóliu posílit.

🔼 Nákup Iron Mountain Incorporated (IRM)

Tady to začalo být zajímavé. Objevil jsem totiž Real Estate Investment Trust (více info v samostatném článku REIT). Jedná se o realitní investiční fond, který má poměrně přísná pravidla. Ten vlastní většinou nemovitosti a vydělává na pronájmech. Zisky pak vyplácí formou dividend. Pokud jste tedy někdy chtěli vlastnit podíl v kancelářských budovách, hotelech, bytech atd. tak REIT je přesně pro vás. Naprosto ideální forma. Právně jednoduché a spousty příležitostí.

První REIT co jsem koupil byl Iron Mountain Incorporated (IRM). Jedná se o společnost, která byla založena v roce 1951 a zaměřuje se na zálohování dat. Má přes 1480 zařízení ve více jak 50 státech a 225 tisíc zákazníků.  Není to úplně klasický REIT.
Nákup jsem provedl 30.07.2020 a jedna akcie mě včetně poplatků vyšla na 640,94 CZK. Odhadovaný dividendový výnos 8,60% zní více než dobře. IRM vyplácí dividendy od roku 2010.

Tento titul hodnotím jako rizikovější, ale vím jaká obrovská poptávka je teď po ukládání dat a práci s nimi. IRM má ve svém portfóliu řadu služeb.

🔼 Simon Property Group, Inc. (SPG)

SPG je REIT, zaměřený na nákupní centra. Koronavirus dal nákupním centrům pořádně zabrat, proto také cena REIT s nákupními prostory spadla pěkně dolů. Některé články se o tomto sektoru vyjadřovaly dosti katastroficky. Konkrétně Simon Property Group třeba přišlo o velké klienty Sears a J.C. Penney, kteří v jejich nejluxusnějších obchodních domech měli své pobočky. SPG se však dokázali dohodnout s Amazon. Amazon v USA má velký problém s prémiovými službami doručování zboží do 24 hodin. Rozhodl se to vyřešit tak, že svá balící centra umístí právě do velkých obchodních center, které jsou na důležitých strategických místech. Samozřejmě to není úplně ideální. Amazon určitě nebude platit, to co luxusní obchody a navíc balící centra do obchodních domů nebudou lákat zákazníky. Krize ať už ta koronavirová anebo nadcházející však jednou pomine a nákupní centra se vrátí.

SPG jsem koupil 07.08.2020 za 1 400,22 CZK/kus včetně poplatků. Dividenda vycházela v době nákupu 8,29%.

🔼  Office Properties Income Trust (OPI)

Další REIT, který jsem přidal do portfólia, je Office Properties Income Trust (OPI). Zaměřuje se na kancelářské budovy, což je možná ještě zranitelnější část sektoru než obchodní domy. V USA jsou lidi kvůli koronaviru na homeoffice a pomalu si tento způsob práce osvojují další a další firmy. Poptávka po kancelářských budovách je tak nízká a její budoucnost nejistá. Tyto REITy jsou tak celkem riziková investice. Proč jsem tedy do OPI šel? Tento REIT se zaměřuje na velké nájemce a mezi ně patří i vládní subjekty. Nepředpokládám že by vláda přestala používat kanceláře. I tak považuji investici do OPI za nejrizikovější v tomto roce.

Akcie jsem koupil 21.08.2020 za 553,45 Kč CZK/kus včetně poplatků a dividendový výnos vycházel na 8,87%.

🤔 Menší pauza k zamyšlení…

Původně jsem chtěl postupně přikupovat další REITy a trochu je diverzifikovat, ale od poloviny srpna mi začalo vrtat hlavou něco jiného. Celý technologický sektor se jakoby zbláznil a směřoval k výšinám. Při pohledu na P/E některých titulů člověk jen kroutil hlavou. Naproti tomu energetický sektor se držel dole, jako by byl ve skutečné krizi. Pročítal jsem si články, diskuze a teprve z YouTube videí jsem pochopil, tak nějak co se vlastně s trhem děje. Jak všichni investují do ETF fondů a jak mladí lidé objevují aplikace pro jednoduché investování bez poplatků. No začalo mi dávat smysl proč tolik narostl zájem o akcie technologických firem a i ten rostoucí hype v diskuzích. Jenomže je třeba rozlišovat mezi mnoha lidmi, kteří investují v součtu nic a skutečnými objemy, které mohou pohnout trhem. I když připouštím, že média senzačně píšící o tom jak milenialové objevují investování trh ovlivnit může.

Vraťme se ale zpět k ETF fondům. Když se kouknete na vývoj indexu 500 největších titulů na americké burze S&P 500, tak zjistíte že pořád roste. Je jedno kdy jste koupili, i když to bylo v tu nejméně vhodnou chvíli, historicky pořád roste a vyděláte.

Pokud tedy budete kopírovat portfóliem index S&P 500 tak nemůžete prodělat. Sice to párkrát spadne, ale ve výsledku vždy budete v plusu. Nemá to chybu. Jenomže mít portfólio z 500 akciových titulů není nic jednoduchého. A právě tady přichází na ETF (Exchange Trading Funds). Ty kopírují různé indexy, dokonce vyplácí i dividenda. Podíl v nich si může dovolit každý.

Samozřejmě takovýto ETF dává smysl. Má to hlavu i patu. Nemusíte vybírat vhodné tituly, sledovat zprávy, vývoj atd. Prostě si tam jednou za měsíc pošlete peníze a je to. Oni jak jim přibývají peníze, tak jen přikupují další tituly, tak aby drželi portfólio odpovídající tomu indexu.

A tady mi došlo, že právě tyto ETF fondy, které se těší v posledních letech velké popularitě, mohou za ten velký růst na trzích. Najednou to do sebe začalo zapadat. Investoři prostě ve velkém nalévají peníze do celého trhu a ten roste.

Říkám si ok. ETF mají jasně daná pravidla, pokud jsou v tom velké peníze, tak by se dalo jejich sledováním předvídat i chování trhu. Řekněme že nějaký akciový titul bude vyřazen z důležitých indexů, tak pak jej ETF prodají, což jej může zatlačit hluboko do země a když z něj bude super dividenda, tak to bude super nákup. Navíc cena postupně půjde nahoru, protože brutální výprodej bude pod cenou. Mimochodem myslím, že něco takového se stalo koncem roku 2014, kdy jsem koupil PM ČR za 9.820 CZK. Tehdy jsem moc netušil proč cena tak spadla.

Když už jsem byl v těch úvahách, tak jsem nad tím vším přemýšlel více do extrému. Co když ETF budou vlastnit většinu akcii nějakého titulu a budou se ho potřebovat kompletně zbavit. Předpokládám že správci ETF budou upouštět postupně a neprodají třeba za desetinovou cenu. Jenomže kde vlastně budou limity. Podle článku na markets.businessinsider.com z konce roku 2019 se předpokládal růst ETF v roce 2020 o 25 % na celkovou hodnotu majetku 5,3 trilionů USD a v roce 2030 měly ETF dosáhnout 50 trilionů USD. Jen pro srovnání celková hodnota všech titulů v S&P 500 teď 27 trilionů USD. Jistě srovnávají se celosvětová data s top 500 firmami v USA, ale i tak je šílené kolik je v tom peněz. Navíc tyto peníze budou hýbat trhem podle váhy titulu v indexu anebo jeho úplném vyřazení/zařazení.

Když jsem k tomuto dohledával více informací, tak jsem narazil na zajímavé video na YouTube. Víte kdo je Michael Burry? To je člověk, který předpověděl jako první hypotéční krizi 2007 – 2008. Dokonce “vsadil” proti ní celý svůj investiční fond a zhodnotil peníze investorů o 489 %. Je také hlavní postavou filmu Sázka na nejistotu (The Big Short). Doporučuji shlédnout. Předpověděl také dot com bublinu. No a Michael Burry vidí v ETF další bublinu. Tohle video to shrnuje celkem jednoduše.

🔼 Enterprise Product Partners L.P. (EPD)

Teď zpět k mým nákupům. Když jsem procházel trh všiml jsem si, jak dole je celá energetika. Na NYSE to znamená akcie společnosti, které obchodují s ropou. Jistě teď je to nejistý byznys. Koronavirus, obchodní války, klimatické otázky a do toho rostoucí technologický sektor s Teslou v čele. Když jsem si procházel diskuze investorů, tak mi to přišlo že všichni už ropu odepsali. Jsou tam podobné antipatie jako u kouření. Přitom většina společností, co dělá ropu zároveň dělá zemní plyn. No a řekněme si to na rovinu během pár let tu nebude většina aut jezdit na elektřinu. Dále ropa není uhlí, ke kterému je často přirovnávána. Je v mnoha ohledech ekonomicky nenahraditelná. No prostě se domnívám, že ropa si ještě tak dekádu s námi v plné slávě užije.

Co se týká ropy tak na akciovém trhu jsou to společnosti, které jí přímo hledají a těží (upstream), ty přes které vedou trubky a mají skladovací zařízení (midstream) a ty které jí zpracovávají a prodávají (downstream). Pak jsou tu samozřejmě megaspolečnosti, které dělají vše (třeba Exxon anebo Chevron). Mě osobně zaujali společnosti v části midstream. Ty pronajímají svoje trubky a skladovací prostory dalším společnostem. Mají tak zisky hlavně z dlouhodobých kontaktů a nedají se jen tak nahradit. Postavit nový ropovod/plynovod stojí miliardy dolarů.

Nevýhoda je, že tyto společnosti mají právní formu L.P., kde se “dividendy” daní trochu jinak. Nebudu zacházet do detailů pro našince vám je USA zdaní rovnou 40 % místo 15 %, což je sakra rozdíl. Na druhou strnu jsou tam výnosy teď opravdu neskutečné, až to zavání nějakými potížemi :)

Jedna z těchto společností je i Enterprise Product Partners L.P. (EPD). 17.08.2020 jsem koupil jejich akcie za 993,45 CZK/kus, což dělá krásný “dividendový” výnos 9,37%. Jenomže z toho ve finále bude o dost méně.

Musím ještě kouknout jak se to vlastně u nás daní a kolik se dá uplatnit. Jestli by se to třeba nedalo nějak nakombinovat s UK akciemi, kde je 0 % daň a u nás se platí 15 %. Nějak těch 15 % započítat jako zaplacených jinde v USA v rámci L.P. :/

🔼 Phillips 66 partners LP (PSXP)

Další midstream, který jsem si vybral je Phillips 66 partners LP (PSXP). Akcie jsem koupil 27.08.2020 za 568,50 CZK/kus a “dividendový” výnos byl úctyhodných 13,74% :)

Aktuální stav portfólia

Počet titulů v portfóliu narostl a koláčový graf už začíná vypadat celkem nepřehledně. Budu jej muset nahradit nějakým jiným.

 

Co se týká aktuální hodnoty vs investované částky, tak mi to vychází po započtení aktuálního kurzu USD -7,31 %. Do toho nejsou započítané zisky z prodejů a zisky z dividend.

Graf vývoje portfólia z RMS, ukazuje aktuálně -1,69%, ale ten započítává do zisku i vyplacené dividendy vyplacené přes brokera (nečeské tituly).

Co se týká samotných dividend, tak tento rok jsem si je ještě nevyzvedl. První dividenda z NYSE přišla 10.06.2020 a to IBM 6,52 USD (5,54 USD po zdanění). Ty kvartální dividendy mají něco do sebe :)

Co teď dál

V záložkách mám nějakých 19 titulů. Jsou mezi nimi REIT a další midstream. Musím to prostudovat a popřemýšlet. Láká mě přikoupit další MO, XOM. Na druhou stranu rád bych přibral i nějaké velké známé společnosti třeba AT&T, HPE anebo PM (USA). Na výběr je toho opravdu hodně.

Závěr

Tak dneska jsem se tedy pěkně rozepsal. Jsou 3 hodiny ráno je načase jít spát :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Jak jsem si začal tvořit dividendové portfólio XIII. – shrnutí za červenec a srpen 2020”

  1. Konečně první článek z této série co stál za to. Díky.
    Ty předtím byly strašně plytké

  2. Vidím že jsi se do toho pořádně obul. Už se těším na další reporty. Jinak hodně zajímavý studijní příspěvek o neuvěřitelném růstu Tesly v posledních dnech má na FB Dan Gladiš na Vltava Fund. Doporučuji přečíst.

  3. Supr článek. Zajímavý mi přijde i investovat dle nákupního chování majitelů/zaměstnanců na vedoucích pozicích veřejně obchodovatelných firem – jejich nákupy jsou totiž veřejné -tzv. Insider trading.

  4. Hoj Drago, už jsem ti na tohle téma chtěl napsat několik let, ale až dnes se odhodlal.
    Připadá mi zcestné snažit se investovat do společností co vyplácí velké dividendy… taková společnost je z principu znevýhodněná oproti dravcům co dávají do cesty vpřed vše. Jak jde rok za rokem podobné firmy pomalu upadají nebo stagnují.
    Samozřejmě, pokud máš velké množství volných peněz a “nechceš se tím zabývat” je to dobrá volba, protože ti skutečně třeba každý rok přijde 5-10% za které můžeš pohodlně žít.
    Přijde mi, že se takhle strašně “namakáš” a přitom máš jen zlomek zisku oproti někomu kdo nad tím vůbec nepřemýšlí a rozdělí peníze mezi apple, amazon, google a počká pár let… samozřejmě strašně zjednodušuju.

    1. Zdravím, až do tohoto roku jsem investovat jen do českých akcií a tam moc růstových není. Situace je pro mě tedy nová. Musím nastudovat grafy, historii atd. Přemýšlím že bych si udělal portfólio akcii firem kterým rozumím a vím kam to mohou do budoucna táhnout. Namátkou třeba se mi líbí Verisign anebo Arista, ale detailně jsem je ještě nestudoval. Samozřejmě to bude chtít vybrat několik titulů, aby pád jednoho nezničil celé portfólio.

      V každém případě dividendové akcie rostou minimálně o tu dividendu. Jsou to peníze, které můžu do akcie reinvestovat anebo do úplně jiné akcie. Možná by byl zajímavý souboj vzít všechny dividendy a dát je do růstových titulů a zjistit jak se zhodnotí.

  5. ahoj, díky za super článek. Chtěl jsem se zeptat přes co obchoduješ? Zajímá mě to z pohledu právě těch LP společností, konkrétně Enterprise product partners ( EPD), které mám také v hledáčku, ale přes Patrii ani přes Degiro mi nejde nakoupit. Na dotaz mi odpověděli, že to přes ně nejde, právě z důvodu LP ( …jiné formy zdanění). Díky moc za dotaz

    1. Zdravím, obchoduji přes FIO. Jsem s nimi spokojený, jen neumí call option (call opce), které bych do budoucna rád zkusil.

    1. Ano koupil jsem přes FIO Enterprise Product Partners L.P. (EPD), Phillips 66 partners LP (PSXP) a Energy Transfer LP (ET). Jediná nevýhoda je že tam jsou drsnější kurzy převodu CZK/USD.

Comments are closed.