Co s rostoucími dividendovými tituly?

I tento týden procházím další a další akciové tituly na NYSE. Po REIT, kde jsem investoval celkem do 3 titulů (IRM, SPG, OPI) jsem se zaměřil na energetický sektor, konkrétně na Oil & Gas Midstream. Na první pohled mi to přijde, že tento sektor zažívá krizi anebo je jen mimo pozornost ETF fondů, které pumpují obrovské peníze do indexových titulů? O tom ale někdy jindy. Teď mi hlavou vrtá jiná otázka.

Ve středu měl vlak, kterým jsem jel domů 70 minutové zpoždění. To je dost času přemýšlet. Seděl jsem na vlakovém nádraží s mobilem v ruce. Zrovna čas poskočil na 15:30 a rozjela se NYSE. Tesla trhla další rekord a její P/E opět poskočil o pár desítek. Btw. právě teď je ukazatel P/E (Price to earnings ratio – Poměr ceny akcie na trhu k tomu kolik jedna akcie skutečně vydělává) přes 1158. To znamená že ti kdo jí kupují za ní dávají 1158 násobek jejího ročního zisku. Průměr indexu S&P 500 (500 největších akcií v USA) je 29,95, median pak 14,83. Pro srovnání velké české tituly: ČEZ (15,83), O2 (11,94), Moneta (8,76), KB (8,36).

No prostě je neuvěřitelné kam až některé akciové tituly mohou vyletět. V ČR jsem něco podobného za těch 8 let co si občas zainvestuji nezažil, ale v USA vysoké nárůsty nejsou asi nic výjimečného.  A tak mě napadlo, co by se asi stalo pokud by třeba ČEZ z nějakého důvodu vyskočil jako Tesla. Zapomeňme že to není reálné, prostě holý nesmysl, jen čistě pro zábavu ČEZ stojí 456 CZK při P/E 15,83 a při P/E 1158 by měl cenu 33357 CZK. Za takovou cenu už by nemělo smysl držet jej kvůli dividendě 38 CZK/akcie.

A to mě dovedlo k myšlence, že by stálo za to narýsovat nějakou čáru, kdy už se vyplatí “předraženou” akcii prodat. Když máte akcii za 100 CZK a nese vám dividendu 10 CZK/rok je to super. Jenomže když vyskočí na 1000 Kč, tak je lepší vzít zisk 900 CZK, což je ekvivalent 90 let vyplácení dividend a nakoupit jiné akcie za 100 CZK/kus s dividendou 10 CZK/rok.

Pojďme to spočítat

Ideální společnost neustále roste a zvedá vyplácení dividend. Takže nějaký růstový potenciál tam je. Občas se výplata kvůli krizi anebo nějakému problému zasekne anebo zmenší. S tím je třeba počítat a diverzifikovat. Ve výsledku byste však měli dosáhnout růstu. Růst dividend počítá DGR (Dividend Growth Rate) a za 10 let (2010 – 2019) byl na indexu S&P 500 v průměru 10,18 %.

Počítejme tedy meziroční nárůst 10 %. Naše akcie za 100 CZK má 10 CZK dividendu.

Pokud počítáme že první rok je dividenda 10 CZK, tak 10. rok bude 10,94 CZK a 20. rok 12,20 CZK. Celkem na dividendách 10. rok získáme 104,62 CZK a 20. rok 232,39 CZK.

Co z toho vyplývá? Pokud mám v úmyslu držet akcii 10 let, tak pokud naroste přes 105 %, tak se mi jí vyplatí prodat, protože na ruku dostanu peníze za 10 let. Pokud mám v plánu držet akcii 20 let, tak 234 %.

Samozřejmě akcie rostou v čase průběžně, ale to počítat nemusíme, protože bychom stejně vycházeli z nějakého průměru pro všechny akcie. Rozhodující je jestli když prodám, tak najdu jinou akcii s vhodným % dividendovým výnosem.

Upravit tedy strategii?

Pokud se nějaká akcie stane “předraženou” a jde mi čistě o dividendový výnos, tak se mi vyplatí prodat a nakoupit jinou s lepším. Samozřejmě je nutné počítat aktuální dividendový výnos u akcie a trochu upravit i DGR. Přeci jen většina akcii neroste jen tak bezdůvodně.

V mém případě vychází odhadovaný čistý dividendový výnos celého portfólia 7,61 %. Mohl bych si třeba pravidla stanovit následovně: Pokud cena nějaké akcie vyskočí na 2x než za co jsem jí koupil a dividendový výnos klesne pod 2,5 %, tak se mi vyplatí prodat. Jsem totiž v situaci, kdy si koupím místo toho 2 akcie, které budou vydělávat teoreticky 3x tolik.

Je dobré nějaké takovéto pravidlo mít alespoň rámcově, protože bez pravidel vám zůstanou jen emoce a ty při obchodování nedělají dobrotu :)

Závěr

V současné době mě toto reálně trápit nemusí. Vzhledem k aktuální situaci, mám většinu českých titulů v červených číslech. Dvoucifernou výjimkou je jen Philip Morris (+16,08%), Erste (21,17%) a O2 (+27,43%). Tyto tituly navíc vychází dividendově skvěle i za aktuální ceny.

Na druhou stranu je fajn o tom přemýšlet. Na NYSE jsem koupil spoustu titulů, které jsou stále dole kvůli koronakrizi. Navíc USA energetika mi přijde teď hodně dole, zvláště ten Oil & Gas Midstream, kde mám v plánu ještě něco přikoupit, ale potřebuji čas si prostudovat podklady.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Co s rostoucími dividendovými tituly?”

  1. Ahoj, proč jsi pro nákup v rácmi REIT zvolil zrovna SPG a OPI? U akcie OPI mi to přijde vůbec velké riziko. Osobně vidím potenciál u WELL a EQR.

    Díky.

    1. Zdravím, mám v plánu to rozepsat v měsíčním přehled :) Hlavní důvody:
      SPG – Dohodli se s Amazon, že ve volných prostorách udělá svá balící centra. Amazon potřebuje distribuovat zboží do 24h (a nezvládá to) a SPG má obchodní domy v ideálních lokalitách. Samozřejmě že jim nebude platit tolik co J.C. Penney and Sears a navíc to nebude táhnout další návštěvníky, ale zajistí jim to přežití koronakrize.
      OPI – Pronajímá kanceláře hlavně vládním organizacím. V USA to asi nebude taková jistota jako u nás, ale úředníci prostory budou potřebovat stále a po koronakrizi je obsadí rychleji než nový komerční nájemníci.

      1. Díky za odpověď, je vidět, že máš nastudováno :) Budu se těšit na měsíční přehled. Ať se daří!

  2. Jakeho brookera pro nakup akcii pouzivas ? Diky

Comments are closed.