Tak jak to vypadá s nTLD u nás?

V březnu tohoto roku získala největší hostingová společnost v Česku Wedos ICANN akreditaci. Všichni jsme tak čekali s čím přijdou. Nakonec jsme si museli počkat až do září, kdy 16. září využili spuštění volné registrace domén .gay. Nakonec se jim podařilo zaregistrovat pro své zákazníky 45 .gay domén. Možná vám to nepřijde jako moc, ale v ČR moc nTLD rozšířené nejsou a cena registrace domén .gay byla poměrně vysoká (666 CZK bez DPH).

https://www.facebook.com/WEDOS.cz/posts/10159104330197780/

V každém případě Wedos touto akcí vyvolal celkem slušný rozruch na sociálních sítích, zvláště na Facebooku. Co se mi podařilo dohledat, tak žádný jiný jejich příspěvek takovýto ohlas neměl. A to nemyslím jen interakce toho příspěvku. Probíralo se to v dalších příspěvcích napříč různými bublinami, které často neměli nic společného s IT.

Pro nTLD v ČR je důležité, že se více lidí dozvědělo, že existují i jiné domény než .cz, .eu a .com. To je začátek, který tu chyběl a stále ještě chybí. CZ.NIC i EURid přispívá nemalé peníze registrátorům na propagační kampaně, které mají propagovat právě jejich doménu. I když CZ.NIC propaguje mimo “Dobrá doména” i MojeID a DNSSEC. Takže tam je to na každém registrátorovi, co si zvolí.

Říct lidem, že jsou tu i jiné domény, je opravdu jen začátek. Musí to pokračovat tím, že lidé na nich začnou tvořit nějaký obsah. Tato fáze je těžká. Vezměte si jak dlouho tu je s námi třeba doména .eu a teprve tvrdé kampaně EURid v posledních letech a tlak na cenu jí posunul jako zajímavou alternativu k .cz. Nicméně .cz bude stále mít u nového českého obsahu tak tipnu si 90 %. Co se týká .com, tak podle mě už je pro český obsah pasé. Nová generace internetových uživatelů jí bere jako další zahraniční doménu.

Ale vraťme se zpět k nTLD. Aby se uchytily musí na nich tedy vznikat nový obsah. Registry k tomuto mají mocné marketingové nástroje. nTLD lze na první rok získat velice levně. Pak už je to spíše o marži, kterou si přihodí registrátor. V zahraničí se u agresivních registrů dostanete na první rok klidně pod 1 USD. Proč to za tu cenu nezkusit a něco tak neudělat? Otázkou je jestli to stačí?

Wedos tyto akce začal postupně využívat. Měli jsme tu slevy i větší akci vtipně nazvanou Doménobraní, kde bylo několik vybraných domén doslova za pár CZK. Nejlevnější třeba .fun byla za 7 CZK.

Ovšem Wedos zašel ještě dál. Na oslavu zahájení registrace se rozhodl rozdat 1000 domén .fun. Jednalo se o slevový kupón, který umožnil registrovat až 7 .fun domén. Oficiální statiky bohužel k tomuto nejsou, a tak jsem spíše sledoval jak jim to jde přes namestat.org. Bylo tam tuším nějakých 900 domén. Celý kupón se tedy asi nevyčerpal. Doménu .fun Wedos dále propagoval a po pár týdnech se v oblíbenosti v ČR dostala na 3. místo.

Nicméně co si budeme říkat. Na české kontakty je registrováno nějakých 24,4K nTLD. Tady nTLD nikdo nezná, tak se dá prorazit i s “lehkou kampaní”. Jsme momentálně na 40. místě o necelých dvě stě domén za Bangladéší.  Tu však vzhledem k rychlému růstu u Wedos počítám do začátku příštího týdne předeženeme. Dokonce s trochou optimizmu bychom mohli být do konce října 35. a blížit se k 30K. Samozřejmě bude záležet nejen na Wedos. Třeba se šance chytnou i další.

Ale vraťme se zpět k doménám .fun. Podle nTLDstats.com jich Wedos registroval 1.318, namestat.org mu přisuzuje 1.287. Sám Wedos oznámil, že 02.10.2020 v 15:00 jich měl registrováno 1.298 v rámci soutěže o lístky na fotbalový zápas. Na kolika z nich vznikl nějaký nový obsah?

Zkusil jsem k tomuto použít Google (site:.fun, jazyk český, poslední měsíc). Zatím jsem našel jen pár desítek výsledků. Většina indexovaných .fun domén byla využita pro přesměrování. Z funkčních jsem našel:

  • konopi.fun (blog)
  • drevenehracky.fun (eshop)
  • stastnylukas.fun (osobní prezentace)
  • fishycraft.fun (herní server)
  • investic.fun (blog)
  • bumerania.fun (eshop)
  • jindra.fun
  • bottlegreen.fun

8 webů zatím nevypadá jako velký úspěch. Na druhou stranu tyto domény si většinou kupovali lidé protože měli příležitost, a tak jich hodně šlo “do šuplíku”. Nějaké hmatatelnější výsledky budou za pár týdnů.

Spíše ale bude důležité na kolika nTLD vzniknou velké a známé weby. Takové, které se budou citovat v médiích anebo budou v reklamách. To výrazně pohne s nTLD dál. Ale to je ještě dlouhá cesta, která může trvat roky. Jsme teprve na začátku, kdy se lidé teprve o nTLD musí dozvědět.

Co když se nTLD uchytí?

Šance že by tu nTLD získaly významný podíl se teď zdá jako nepatrná, přeci jen proti je celá řada důležitých aspektů (třeba cena, vývoj v zahraničí). Ale v historii už jsem viděli mnohokrát jak se překlopil vlive jedné společností ve prospěch druhé (vyhledávače, prohlížeče, operační systémy …) a bude se to dít dále. Zkusme si čistě hypoteticky říct, že by nTLD získali třeba za 5 let podíl 30 % na českém internetu. Prostě že každý 3. web vznikne na nTLD.

Teď jsou volné neskutečné domény. Jsou to jako 90. léta pro doménu .cz :)

Nevyplatilo by se do toho jít? ;)

Pokud si říkáte, že těch pár korun za to stojí, Doménobraní určitě nebyla poslední akce Wedos. Tak to chce nějaký plán. Když se podíváte které domény má Wedos jako akční. Tak zjistíte, že to jsou hlavně kousky od Radix plus je tam .xyz. .S Radix zkušenosti nemám ani jsem o nich v minulosti moc nepsal, ale asi nabídli Wedos dobré podmínky a proto je budou propagovat. Zaměřil bych se tedy na .online, .store, .fun, .site, .website, .tech a .space. Co se týká .xyz, tak XYZ.COM LLC. umí dělat marketing, takže věřím že si s Wedos budou rozumět. Bohužel .xyz už je celkem “vyrabovaná”, na druhou stranu je to už dlouho, takže pár hezký kousků se mohlo uvolnit.

Nevsázel bych však jen na výše uvedené. Doména .gay mi přišla jako jedna u mála nTLD opravdu zajímavá a má potenciál. Jen je drahá. Vzhledem k tomu, že na ní ale nejsou akce, tak tam top kousky určitě ještě najdete.

No a co já? Jednu věc rozhodně nechci propásnout a to jsou 5% provize z prodaných domén, které Wedos dává :) Půjdu tedy spíše tímto směrem. Pár nápadů už mám.

Co se týká samotných domén, tak bych šel zatím do opravdu top kousků na investice. Ideální by samozřejmě bylo na nich něco rychle udělat, co by si vydělalo na náklady. Že by se vrátila doba MFA? :)

Registry také průběžně mohou měnit pravidla domén co si drží pro sebe. Třeba když uvolní trojznakové domény. Může v nich být nějaké top české slovo. Chce si to hlídat.

Je to hodně věcí o přemýšlení.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup