Jak mi jde investování XVIII. – shrnutí za leden 2021

Leden byl opravdu zajímavý. Událo se hned několik věcí, které mě donutili o investování přemýšlet trochu jinak a dokonce zkusit něco jiného.

Krátké shrnutí

Investovat do akcií jsem začal koncem roku 2012. Nebylo na tom nic náročného, prostě jsem zašel do Fio, zřídil si účet pro investování přes e-Broker. Celá akce trvala chvíli, včetně vyplnění investorského dotazníku. Měl jsem jasný plán – vybrat si zajímavé akcie, které pravidelně vyplácejí dividendu a ty postupně hromadit. Po prostudování možností, které nabízel český akciový trh jsem se chtěl dostat na roční dividendu 6 % z investované částky a to včetně daní (na dividendu se uplatňuje 15% srážková daň – tu vám strhne banka při vyplácení).

Jak mi to postupně šlo se můžete přečíst v předchozích článcích. Investuji pro zábavu, takže jakékoliv informace zde neberte jako doporučení, někdy spíše jako odstrašující příklad :)

₿ Já a BitCoin

Velký růst BitCoin mě donutil se znovu zamyslet nad kryptoměnami, vlastně jen BTC. Když jsem si to poskládal, tak mi přišel jako zajímavá spekulace. Neinvestoval jsem přímo do BitCoin, ale akciích fondu, který je zprostředkovává – GBTC. Čím více jsem nad tím potom přemýšlel, tím více mi to dávalo smysl. Popravdě nevěřím kryptoměně jako takové, ale že na tom lidi budou chtít vydělat. Zkusil jsme si trochu tu chamtivost i spočítat a vše sepsal do článku Co se stane s BitCoin až přijdou na něj zaměřené ETF?. Je to taková spíše noční můra tvůrců BTC.

📥 GBTC

GBTC jsem koupil 07.01.2021 za cca 48,90 USD/kus. Takže jsem trefil špičku :) Vše pak spadlo dolů společně s BTC. Teď to trochu začíná zase růst. I tak aktuálně je kurz GBTC 37,96 USD, takže jsem -23,75 %.

💸  Nové portfólio – SRP

Největší novinkou je, že jsem se rozhodl vytvořit další portfólio. Říkám mu SRP (Super Rostoucí Portfólio) a je zaměřené na tituly s velkým růstovým potenciálem, kde míra rizika není zrovna malá. Proč to zkouším? Minulý rok jsem zkusil pár investic do titulů u kterých jsem očekával růst (Pilulka), případně i menší dividenda (Cisco, Česká zbrojovka) a vyšlo to.

Vzhledem k tomu, že se jedná o rizikovou spekulaci, tak postupně zřídím 5 standardních pozic. Pokud to půjde dobře, tak vydělané peníze postupně otevřou další pozice. V lednu jsem nakoupil první tři.

📥 RMNI

První co mi padlo do oka byla akcie RMNI (Rimini Street, Inc.). 20.01.2021 jsem koupil jednu akcii za 7,15 USD včetně poplatků. RMNI je společnost, která poskytuje zákaznickou podporu klientům velkým softwarovým firmám. Prostě takový outscourcing zákaznické podpory. Jsou ziskový a získávají postupně velké zakázky. Popravdě tato společnost by byla na nákup i mimo SRP. Nicméně proč jsem si RMNI vybral:

  • Firma je zisková a zaběhnutá.
  • Zákaznická podpora pro software je byznys s vysokou marží.
  • U tohoto oboru se očekává, že do roku 2023 naroste 3x.
  • Klienti a potenciální klienti RMNI jsou z řad firem Fortune 500, takže se o nich bude hodně psát = větší potenciální zájem investoru.
  • Mnoho rozjednaných velký klientů.

Jaká je strategie pro tento titul? Budu sledovat jak postupně nabírají klienty, jak se to podepisuje na obratech a zisku. V ideálním případě 5x zhodnocení s tím, že prodám 3/5. Ale uvidíme, tohle je spíše běh na delší trať (2 roky?).

📥 TRUFF

Teď se zasmějete… TRUFF (Red Light Holland Corp.) je kanadská společnost, která pěstuje halucinogenní houbičky a produkty z nich prodává do Holandska. Podobných společností je více, ale většinou se připravují na vstup na trh. TRUFF už je aktivní s obratem a měla by být dokonce v zisku. Pozor jedná se o penny stock. První které jsem kdy koupil. Standardní pozice v tomto případě bylo 1224 akcií. Včetně poplatků (cca 20 USD) jsem koupil kus za cca 0,39 USD. Jinak létají pěkně nahoru a dolů.

Proč jsem TRUFF koupil:

  • S tím jak se začíná legalizovat stále více konopí, tak výrobky od TRUFF budou následovat.
  • Je to zaběhnutá firma. Bude na trhu mít jméno a know how.
  • Nedávno (26.01.2021) se spustil ETF zaměřený právě na “psychadelické akcie” – PSYK. Zatím se ještě moc nerozjel, ale TRUFF v něm dělá 7,05 %.
  • V budoucnu se dočkáme více takových ETF.

Jaká je strategie pro tento titul? Popravdě … s tím jak to skáče je možné cokoliv, ale to jsou penny stocks. Zatím finální strategii nemám. Sbírám další informace a bude záležet na vývoji na trhu. Spíše si myslím, že diskuze o legalizaci výrobků TRUFF v USA by mohla nastartovat ETF a následně i TRUFF. Popravdě líbilo by se mi prodal 3/5 při ceně kolem 5 USD/akcie. Šílené že?

📥 RMO

Na RMO (Romeo Power, Inc.) jsem narazil náhodou. Nový prezident USA má v plánu vyměnit flotilu vládních aut za elektromobily, které se vyrobí v USA. Která automobilka to udělá netuším, ale dovedlo mě to k RMO, která vyrábí řešení pro baterie. Je to čistě USA firma s dobrými výsledky, technologiemi a existujícími kontrakty. Mezi jejich odběrateli jsou i velké automobilky.

Slušný dojem na mě udělal i CEO společnosti v rozhovoru pro CNBC.

Nakoupil jsem za 18,79 USD/kus.

Jaká je strategie pro tento titul? Uvidíme jak dopadne Bidenův plán na elektrizaci vládních automobilů. Velká očekávání by mohla cenu vyhnat slušně nahoru. Nicméně RMO má už teď marekt cap 2,34 mld. Takže tam nějaký extra růst asi nebude. Mě by se líbilo při 3x ceně vybrat 2/3.

Aktuální stav SRP

Zatím se rozjíždíme…

Název Stav
Rimini Street, Inc. +12,24 %
Red Light Holland Corp. -2,12%
Romeo Power, Inc. -1,85%
Prázdná pozice
Prázdná pozice

💰 Dividendové portfólio

U mého dividendového portfólia jsem neprováděl žádné změny. Je pravda, že o pár prodejích ale uvažuji.

Připsané dividendy za leden

Celkem 46,83 USD z kvartálních dividend.

  • IRM +26,28 USD (1,92 %)
  • MO +8,04 USD (1,76 %)
  • CSCO +3,67 USD (0,84 %)
  • SPG +8,84 USD (1,78 %)

Novinky

Mám poznamenáno pár postřehu.

# Datum Kdo Co
📈 8.1.2021 EPD Dividenda 0,45 (Zvýšení o 1,1%, DY 8,58%)
📈 22.1.2021 IBM Výsledky IBM ve 4Q: Zisk na akcii 2,07 USD (odhad: 1,79 USD), tržby 20,4 miliardy USD (odhad: 20,6 miliardy USD).
📈 28.1.2021 T Výsledky AT&T ve 4Q: Upravený zisk na akcii 0,75 USD (odhad: 0,73 USD), tržby 45,69 miliardy USD (odhad: 42,34 miliardy USD).
📉 15.1.2021 GEO Snížení dividendy o 0,09 USD (na 1 USD)

Další velkou novinkou je možné sloužení Monety a AirBank (PPF), s tím že by PPF získalo větší podíl v Monetě. PPF by také odkoupila část akcií Monety za 80 CZK/akcie.  Tohle mě trochu znejistilo. Navíc to vypadá, že Moneta tento obchod nevyloučila. Akcie Monety na to reagují postupným nárůstem právě k 80 CZK/akcie. Průměrnou nákupku u Monety mám 75,83 CZK, ale líbí se mi dividendy, které se teď bohužel nevyplácí. Přemýšlel jsem prodat akcie na té ceně 80 CZK/kus. Pokud by se obchod podařil, tak se dál o Monetu nemusím starat pokud ne tak cena by spadla k 70 – 72 a tam bych je mohl znovu nakoupit. Nicméně jsem četl rozhovor s manažerem londýnského fondu, který má v Monetě větší podíl a ten pro případné vytěsnění odhaduje dobrou cenu na 95 CZK/akcie. Hmm…

Plánované změny

Koncem roku 2014 jsem koupil celkem neuváženě STOCK za 80,30 CZK. Od té doby titul spadl a dlouho se držel pod touto cenou. Sice vyplácel menší dividendy, ale dají se na trhu najít lepší akcie. Čekám na cenu kolem 88 CZK. Pokud se tam dostane, tak prodám a koupím nějaký český dividendový titul.

Aktuální stav dividendového portfólia

Fakt přemýšlím jestli nepřejít na tabulku místo grafu.

Závěr

Celé portfólio rostlo i v lednu. Právě teď (04.02.2021) mi vychází zhodnocení  +13,25% bez dividend (minulý měsíc +6,33 %). Podle Yahoo Finance!, které nepočítá rozdíl kurzů SRP +2,72 % a dividendové +16,34 %.

A co bude dál? V únoru zkusím najít další titul do SRP. Také bych rád něco přidal do dividendového portfólia. Zvažuji další MO, ale musím detailně kouknout jak na tom jsou. Za 5 dní se budou řešit výsledky GEO, to by také byla možnost.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Jak mi jde investování XVIII. – shrnutí za leden 2021”

  1. TRUFF vyzera zaujimavo, ale nevedel som k tomu najst ziadne financne vykazy. Preco si to inac nekupil na CSE pod tickerom TRIP?

    Drago a nemas nahodou niekde tranzakcie tvojho portfolia od zaciatku? Nieco mas public, ale rad by som videl komplet, ako sa ti tych 8 rokov darilo.

    1. Zdravím,
      na FIO bohužel TRIP nemají :/ Jak je to kanadská společnosti, tak na lokálním trhu se jí daří lépe.

      Veřejně to nikde nemám. Já jedu skoro všechno long. Do roku 2020 jsem toho ani moc nenakoupil. Nakopl mě minulý rok až propad.

    1. Zdravím,
      přes FIO e-broker. TRUFF z USA-OTC (+10 USD za transakci navíc), RMO je NYSE. Ale jak zmínil výše lucas03, TRUFF se prodává pod TRIP na Kanadské burze a tam si vede lépe.

  2. Ahoj,
    budeš někde dělat článek o tom, jak vyplnit daňové přiznání ohledně dividend ze zahranicí?
    Díky

  3. Ahoj, můžu se zeptat zda jsi se tedy rozhodl opět investovat do GEO ? Díky

  4. Ahoj a děkuji zase za článek! Jsem rád, že je tento web pořád aktivní.
    Píšu jen proto, že mám pocit, že z velmi konzervativního investora zkoušíš naráz opravdu rizikové tituly. Dokonce i ty deriváty BTC jsou z podstaty věci víc riskantní než samotný BTC.

    No prostě být tebou namixoval bych tam nějaké středně rizikové společnosti okolo 5mld kapitalizace. Tam máš potenciál velkého růstu a spíš pomalého krachu než ž to naráz padne o půlku…

    1. Zdravím,
      to je odlišný projekt uzavřený projekt, kde mám jasně stanovený rozpočet na 5 pozic. Na zbytek si to musí vydělat :) Jde o to, že mě baví hledat a zkoumat takovéto příležitosti. Dividendové akcie jsou super, ale moc se toho s nimi neděje. Průběžně není třeba se jim moc věnovat. Naproti tomu tohle je adrenalin sledovat každý den. Baví mě ve vlaku číst si komentáře dalších nadšených vlastníků akcií. Kdo co k nim dohledá atd. Momentálně mám 4 pozice z 5. Pak to uzavřu a vrátím se zpět ke konzervativním dividendám. Chtěl jsem to takto rizikové, aby když to vyletí nahoru tak to stálo za to :)

      GBTC jde úplně mimo. Pokud pominu technická a politická rizika, tak v současné době už není důvod, aby to šlo nějak výrazně dolů. Proto jsem do toho šel. Později jsem to trochu propočítal a přehodnotil. Viz článek: Co se stane s BitCoin až přijdou na něj zaměřené ETF?. Zatím tento sci-fi scénář se naplňuje. Dva ETF už mají povolení nakupovat do portfólia, GBTC spustilo další nákupy pro investory a nakupují více BTC než se těží (k 3.2 za rok 2021 nakoupili kolem 42K BTC a natěžilo se 29,7K BTC). Stále se čeká čistě na BTC ETF.

Comments are closed.