Co se stane s BitCoin až přijdou na něj zaměřené ETF?

Tento týden jsem byl pěkně nachcípaný. Udělal jsem práci a vše co spěchalo a odpadl do postele. Občas jsem na mobilu sledoval jak pěkně rostou akcie, tedy až na moji spekulaci s GBTC, ta zatím dělá tak nějak co jsem od ní očekával. Pěkně se houpe nahoru a dolů :) Měl jsem ale čas přemýšlet o celém konceptu BitCoinu z pohledu omezené komodity, kterou všichni chtějí a rád bych se s vámi o některé myšlenky podělil. Je to spíše takové SCI-FI tak to berte s rezervou :)

V současné době se BitCoin stal takovou virtuální komoditou, která roste na ceně a snad nikdo nepochybuje že dál bude. Jedině že by jej odstřelila nějaká bezpečnostní díra, něco co by překonalo dnešní šifrování anebo mezinárodní akce velkých zemí, co by jej drsně postavila mimo zákon. Pokud pomineme rizika, tak u BitCoin není důvod aby nerostl. Lidi jsou chamtiví a BitCoin má za sebou roky růstu s tím, že má předpoklady růst donekonečna.

Zapomeňme na nějaké šlechetné úmysly kolem BitCoin a světovou měnovou revoluci. To nikoho nezajímá. Všichni na něm chtějí jen vydělat.

Když se do toho opřou profesionálové

BitCoin je složitý, jeho koncept chápe jen zlomek lidí a nároky na uživatelské znalosti, tak abyste o něj nepřišli jsou vysoké. Nicméně akcie už chápe více lidí a nákup přes ETF přijde i konzervativním lidem srozumitelnější. Pokud by byl v této podobě, tak si část portfólia v BTC mohou začít budovat i různé investiční fondy. To jsou obří peníze.

Ideální bude ukázka. Já jsem se rozhodl jít do BitCoin formou fonu GBTC (Grayscale Bitcoin Trust). Ten umožňuje velkým investorům kupovat BitCoin. Na oplátku dostanou akcie, které se dají volně prodávat mimo hlavní akciový trh v USA. Pro některé je to způsob jak spekulovat na poklesu (podle GBTC to je zhruba 15 % jejich klientů), pro jiné forma investice.

GBTC je něco jako první ETF, ale není to ETF. Podívejme se, co dokázal.

Datum BTC
31.12.2017 175839
31.12.2018 204277
31.12.2019 261192
30.09.2020 449791
15.01.2021 611426

V současné době vlastní 611.426 BTC, což odpovídá zhruba 2,91 % všech BTC a to operuje vesměs mimo mainsreamový radar. Já sám jsem se o něm dozvěděl až teď zcela náhodou. Někde jsem četl, že za rok 2020 nakoupil více BTC než bylo vytěženo. To jsem si ověřoval a vyšlo mi že nakoupili cca 350 tisíc BTC, ovšem vytěženo bylo 460 tisíc BTC. Nicméně to ukazuje jak obrovskou kupní sílu mají fondy.

Čistě ETF fondy pro kryptoměny zatím neexistují. Čeká se na jejich schválení, což by mělo být tento rok. Pak už budou BitCoiny dostupné pro každého, včetně různých fondů, které mohou takto investovat část prostředků a rozložit riziko. Mimochodem rozhodnutí, že mohou vznikat ETF postavené na BitCoin, jej zároveň legalizují.

Temná budoucnost, kterou si tvůrci nepřáli?

V současné době je tady něco přes 18,5 milionů BTC. Spíše to však bude 14,5M protože 4M se odhaduje že je nenávratně ztraceno. Další budou přibývat velice pomalu až do maximální výše 21 milionů BTC. Růst se zpomaluje.

Rok Počet BTC v M Přírůstek v M
2015 15,03 1,36
2016 16,07 1,04
2018 17,45 1,38
2019 18,13 0,68
2020 18,59 0,46

Viděli jste co dokázal GBTC. Jeho obliba roste. Tímto tempem opravdu bude skupovat více BTC než se natěží. Nikdo další jako GBTC tady není.

Nejblíže k němu má CoinShares – Švédský ETN (Exchange Traded Note – nezajištěné cenné papíry, které kopírují výkonnost). Nicméně ti drží jen 0,32 % všech BTC.

Datum BTC
31.12.2017 57900
31.12.2018 56119
31.12.2019 59956
30.09.2020 65810
15.01.2021 66330

Prostě GBTC je jediný, který v tom jede opravdu ve velkém. Otázkou je co se stane až se tu objeví ETF a na ně navazující další finanční produkty. Tam už se otvírají cesty ke všemu.

Nicméně povede to k tomu, že fondy budou skupovat další a další BitCoiny a to v daleko větší míře než GBTC. To povede samozřejmě k růstu ceny, ale tohle už známe. Otázkou je, kolik jich dohromady skoupí.

Z těch aktivních 14M to mohou být nižší desítky procent, ale klidně i více. Fondy pak narazí na problém, že už nebude kde další BitCoiny kupovat. Obchodovat se pak vlastně už nebude s BitCoinem ale s cennými papíry těchto fondů anebo možná už z nějakým odvozeným derivátem.

V každém případě v této temné budoucnosti, se stane BitCoin majetkem a nástrojem kapitálového trhu. Ten jej bude plně ovládat a vydělávat na něm.

Závěr

Je to spíše taková SCI-FI představa, která předpokládá, že bude v lidech dostatek chamtivosti a půjde se tou nejjednodušší cestou. Spíše očekávám že s příchodem ETF začne více lidí zkoušet vydělávat na vysoké volatilitě. Bude se shortovat, obchodovat na páku atd. Ve výsledku nebudou tito spekulanti chtít, aby šel BTC strmě nahoru, ale spíše postupně.

A co s původní myšlenkou kryptoměn, které mají zachránit svět? BitCoin si své proof of concept odbyl, takže se spíše čeká až se objeví nějaká, která půjde opravdu použít pro platbu za zboží a službu, případně i nějak rozumě uchová hodnotu – rozhodně nic co poletí nahoru anebo bude vysoce volatilní. Podle mě by to musela vzít pod křídla nějaká autorita, která se postará i o boj s podvody, čímž však odpadne část té původní myšlenky nezávislosti. Možná nám cestu ukáže Libra od Facebooku.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Co se stane s BitCoin až přijdou na něj zaměřené ETF?”

  1. U nás na Slovensku by sa v prvom rade mali upraviť zákonné ustanovenia o zdanení kryptomien. Nielenže sa musí evidovať a daniť každý prevod (vrátane nákupu fyzického tovaru za kryptomeny), ale ešte to celé spadá pod tzv. ostatný príjem, ku ktorému sa neplatí len daň z príjmu, ale aj zdravotný odvod. Spolu sa to už pohybuje nad 30 percentným zaťažením, čo je neprimerane veľa vzhľadom na volatilitu a riziko spojené s týmto investovaním.
    A pokiaľ sa nemýlim, nemožno si odčítať stratu, ak riziko nevyjde. Pre štát pekná situácia, pre investora chabá.

    Pokiaľ sa u nás nezmení legislatíva, (legálne) obchodovanie s kryptomenami nebude zaujímavé bez ohľadu na ostatné okolnosti. Aspoň teda taký je môj názor.

  2. Libra od FB už se jmenuje Diem a bude navázána jen na americký dolar (všichni od toho couvli). Navíc to není vlastně decentralizovaná platforma. Asi těžko někoho z Bitcoinu budou zvát do kongresu a grilovat hodiny, tak jako Zuckerberga :-). Platby na Bitcoinu už řeší další vrstva Bitcoinu, a to Lightning Network, platby prakticky okamžitě a zadarmo….nebo skoro zadarmo :-). I s ohledem na neustálý vývoj bude cesta adopce velmi komplikovaná. Musel by nastat nějaký armagedon FIAT měn, nebo nějaký megaprůs….. centrálních bank. I když otázka, zda to již prů…. dávno není, jen to nikdo nechce vidět :-)

  3. S čím se možná dá počítat, že se bude ztrácet čím dál méně bitcoinu, neboť vlastníci budou opatrnější (i když jich bude bude a více).

    Brzy se začnou používat pojmy bitcoinaire (ten co vlastní alespoň jeden celý bitcoin) a satoshi (už teď se začíná prepočítávat czk na sat).

    Nástroje na jeho používání se řádově zlepší a dostanou tak měnu blíže lidem.

    Poslední zmíněné by mohlo trignout adopci v zemích typu Venezuela, kde je inflace mnohem vyšší než je volatilita btc. Tohle může znamenat miliony nových reálných uživatelů.

    Zároveň se v celém světě tisknou peníze, kvůli chudým lidem, ty se ale stejně za nějakou dobu buď přímo či nepřímo dostanou k lidem bohatým, kteří další peníze nepotřebují a chtějí divenzifikovat – z části se tyto peníze dostanou do bitcoinu, což zvedá zase jeho cenu.

    Aniž bych následující uměl dokázat, intuitivně si myslím, že bitcoin získá obrovskou hodnotu, volatilita se s rostoucí cenou a rostoucí základnou uživatelů ustálí do mírného růstu (dáno omezeným množstvím).

    Hrozby jak si zmínil plus, že by někdo vymyslel něco ještě konceptualně lepšího, o co zároveň nejde bitcoin rozšířit.

    1. Ano, postupná adopce bude. Jak se tisknou peníze, tak jich čím dál víc půjde i do Bitcoinu, ale i zlata, akcií, nemovitostí, atd. Hyperinflace v některých zemích tomu také napomáhá. Bitcoin je krásný s ohledem na jeho velmi rychlou likviditu a přenositelnost. Volatilita bude postupně klesat, tím jak to bude větší a větší trh s čím dál větší kapitalizací.

      Samozřejmě jsou lepší koncepty, než Bitcoin, ale to nestačí. Bitcoin je jistota s pohledu bezpečnosti (za 12 let žádná zásadní díra), koncept Proof of Work je prostě ověřený blockchainový koncept. Jednoduchost Bitcoinu, tedy to, že např. nenabízí vše co má Ethereum, je vlastně jeho výhoda….

Comments are closed.