ccTLD budoucnost domainingu?

Poslední dobou se toto téma nějak moc probírá. Vrcholem je v podstatě založení nového výhradně ccTLD fora známou osobností domainingu Rickem Latonou. Když si projdete blogy nebo témata diskuzí na zahraničních forech tak se o ccTLD nějak moc mluví. Já jsem vůči moc mluvení většinou skeptický. Vzpomeňme jak dopadla či nedopadla .asia. Probíralo se to snad všude, ačkoliv největší domaineři od toho dávali převážně ruce pryč. Jenomže chuť po nové TLD je vždy neuvěřitelná. Všichni chtějí kvalitní domény a doufají, že z nové TLD bude hit. Bouhžel to není tak jednoduché. Poslední dobou se spíš nové TLD stávají debaklem. Ať už je to zmíněná .asia nebo .mobi. Zanedlouho má navíc příjit další superdomén .eco. Její velký zastánce Al Gorem známí nám Čechům ze seriálu Southpark jako ten který lovil člověkomedvědoprase (napůl člověk, napůl medvěd a napůl prase) a také odpálil jadernou střelu do naší fantazie. Mimochodem také to byl kandidát na amerického prezidenta a držitel nobelovi ceny míru, ale známe ho v našich končinách spíše u toho southparku.

Zpět k tématu. Mnoho lidí se domnívá, že ccTLD jsou budoucností internetu. Pokud se nad tím zamyslíme tak na tom něco určitě bude. Cena české .cz vs .com je v současné době zhruba 1:10 až 1:25, ovšem nutno dodat, že běžný franta uživatel nerozlišuje mezi .com, .net, .org, .info či .biz. Takže pokud nemáte .cz tak je jedno jestli koupíte .com, .net anebo .info (.org, .biz si celkem špatně vedou podle statistik seznamu).

Můj osobní názor, který se mnou spousta domainerů nesdílí, je že Češi si spíše přivyknou .eu než gTLD a to si myslím i o Slovácích (tady, ale nemám statistiky, které by to mohli podpořit). Tedy co se týká anglických slov určitě. Pokud by se rozjeli kvalitní projekty zaměřené na společnou CZ/SK komunitu na .eu doménách mohlo by to kompletně vyšachovat v budoucnu .sk domény ze hry. Jenomže na tuto věc by to chtělo sakra velkou developerskou základnu. I když armáda 500 webmástrů, 50 developerů a 20 designérů by to mohla zvládnout. Nic není nemožné ;)

Zase jsem odběhl od tématu, to se mi dneska stává pořád. Pokud by jsem měl shrnout údálosti posledních dnů stále více lidí se začíná zajímat o domény států. Vidí peníze v nevyužitých příležitostech. Pokud si prohlédnete výše zmíněné fórum zjistíte u kterých ccTLD do budoucna jedna z největších domainerských hvězd opravdu věří (všimněte si pořadí). A důvody proč se zaměřit na ccTLD? Ne všude jsou elitní domaineři, kteří vykoupily typo domény, nebo známé domény s koncovkou země. Ne za všechen trafik se platí jako za ten český. Pokud se do něčeho chcete pustit nesmíte si brát jako vzor .cz doménu. Existují země kde je populárnější .com než jejich ccTLD (.in). Existují země, kde i s top anglickou doménu si nevyděláte ani na renew, protože lidi prostě anglicky neumí (.cn). Chce to detailní průzkum trhu, dobrou znalost lokálního jazyka a hlavně vědět jaké jsou možnosti monetizace dané ccTLD.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “ccTLD budoucnost domainingu?”

  1. Podľa mňa, je .eu budúcnosť ako pre nás, Slovákov, tak aj pre Čechov.

  2. eu je na slvensku davno zazita a viac popularna ako com ci ine genericke. Aj velke firmy vsadili na eu domenu hlavne ak bola volna na rozdiel od sk. S tym ale zeby sa podarilo vytlacit sk nesuhlasim.

  3. Zdielam tomasov nazor… eu ma nejaký potencial, avšak sk bude stale number one…

Comments are closed.