Pokud u domény používáte WHOIS proxy, tak to může ovlivnit vaši pozici na Bing.

Dneska jsem se dostal k zajímavé diskuzi na Twitter. Michael Adediran položil otázku: “Má nastavení ochrany osobních údajů WHOIS u domény vliv na SEO? Měli bychom mít informace ve WHOIS veřejné, abychom získali důvěru robotů Bing?” Odpověděla mu Fabrice Canel z Microsoft.

“To, zda byste měli WHOIS upravit, do značné míry závisí na vaší situaci. Pokud právě zakládáte webové stránky. Zanedbání drobných detailů by mohlo být na škodu. Údaje WHOIS nám pomáhají navázat důvěru a získat znalosti.

Tohle je poměrně zajímavé téma, které se řešilo i u dalších vyhledávačů. WHOIS proxy se používá k anonymizaci údajů o vlastníkovi domény. V EU to registry musí řešit kvůli GDRP, proto například u .cz domény u ověřeného kontaktu nevidíte kontaktní údaje u fyzických osob, nicméně alespoň jméno a příjmení tam je.

Barry Schwartz položil asi nejdůležitější otázku: “Říkáte, že privátní (anonymní) registrace domény má nějaký vliv na pozice ve vyhledávání Bing?

Odpověď od Fabrice Canel: “Více než meta keywords 😉 a méně než většina ostatních. Když se denně setkáváme s mnoha novými doménami, může spolehlivá informace o vlastníkovi (jednotlivci nebo organizaci) s pozitivní historií pomoci našemu strojovému učení při budování důvěry.”

Závěr

Víceméně to že vyhledávače sledují kdo vlastní doménu se vědělo už dávno. Jaký je vliv na pozice bylo však sporné (hlavně zdali vůbec nějaký). Samozřejmě informace o provozovateli na webu jsou důležité, zvláště u témat YMYL (Your Money or Your Life). Tyto weby pokud nejsou důvěryhodné tak se hůře umísťují.

Bing bude podobně jako Google asi počítat nějaké EAT skóre (Expertise, Authority Trustworthiness). Pro nové weby, které ještě nemají odkazy z autoritativních zdrojů anebo jejich autoři nemají ještě jméno se každý bod bude hodit. Nebude to ale asi nic zázračného, zvláště pokud na webu je uvedený provozovatel.

Kdo je Fabrice Canel?

Fabrice Canel je hlavní produktový manažer pro Microsoft Bing. Podle jeho Twitter profilu je zodpovědný za Bingbot Crawler, objevování a výběr URL, zpracování dokumentů a nástroje Bing Webmaster Tools. Pracuje pro Microsoft od roku 1997 a je zapojen do vývoje a inovace vyhledávacího algoritmu Bing s využitím umělé inteligence


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Pokud u domény používáte WHOIS proxy, tak to může ovlivnit vaši pozici na Bing.”

  1. Mnoho gTLD registru pro EU drzitele ani neumoznuje odkryt udaje a mnoho ccTLD je ani nema dostupny (at, de, ..)

    Takze to byl nejaky opozdeny april, nebo jsou fakt tak hloupy aby tomu davali vahu?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.