Co je E-A-T skóre a proč se v SEO začíná stále více řešit

Poslední dobou jsem začal narážet stále častěji na pojem EAT (E-A-T) skóre a jak je neskutečně důležité pro rok 2019. Nejsem zrovna moc příznivcem nových “pojmů” a “objevů” v SEO, protože většina věcí co mi fungovala jsou jednoduché věci. Na druhou stranu stojí za to se se kouknout, co zase SEO mágové vymysleli a jestli by to nemohlo třeba být i užitečné :)

EAT znamená Expertise, Authority Trustworthiness. Česky odbornost, autorita a důvěryhodnost. Mělo by se jednat o jakousi hodnotu, která zvedá autoritu webu jako celku. Co jsem vysledoval tak se řeší ze dvou následujících důvodů:

  1. Oficiálně existuje speciální kategorie webů, kterou Google nazývá YMYL (Your Money or Your Life). Pokud Google do ní váš web zařadí, tak některé SEO věci přestanou fungovat a musí se k takovému webu přistupovat trochu jinak. Daleko důležitější je obsahová onpage optimalizace. Více se dozvíte v článku Postřehy z Google General Guidelines II. – YMYL.
  2. S příchodem a rozšířením Fake News, prý Google daleko více posuzuje i důvěryhodnost webu.

Předně EAT skóre není metrikou v pravém slova smyslu. Je to pomyslná hodnota, něco jako dříve byl Author Rank napojený na Goolge+ (Google Authorship), který měl v budoucnosti dokonce nahradit link juice.

Ok takže jak EAT skóre vašeho webu funguje?

Expertise (odbornost) – ukazuje kvalitu vašeho obsahu postaveném na vaší odbornosti v daném oboru. Čtenář musí při čtení míst pocit, že přesně víte o čem píšete, že danému tématu naprosto rozumíte a dokážete s ním pracovat, vysvětlit jej a i dále rozšiřovat. Zatímco u odborných textů si to určitě dokážete představit, tak u popisu produktů v eshopu už to tak lehké být nemusí. Vašim úkolem bude produkt a jeho výhody popsat z pohledu člověka, který s ním denně pracuje. Vysvětlit proč by si ho měl zákazník koupit a kdy zvolit raději jiný. Napsat praktické zkušenosti atd. Ono to je to poměrně rozsáhlé téma.

Authority (autorita) – jednoduše kdo jste že si o tom dovolíte psát? Musíte nějak prokázat, že jste autoritou ve svém oboru. To znamená vyložit karty na stůl – říct kdo jste, jaké máte zkušenosti, úspěchy, certifikace, diplomy, vyznamenání, medaile, kurzy … Jinými slovy, pokud chcete EAT skóre budete muset k sobě jako autorovi přidat na web i CV :)

Trustworthiness (důvěryhodnost) – tady se různé zdroje trochu rozchází. Některé pod toto zahrnují kompletní bezpečnostní opatření kolem webu, jiné přidávají i značku jako takovou. Asi není na škodu dát tam obojí. Takže co všechno můžete udělat, abyste dokázali že váš web je pro návštěvníka bezpečný? Předně je to určitě HTTPS. Jednak jsou za to SEO body a také díky tomu můžete začít používat HTTP2. Dále je to určitě vyhnout se všem blacklistům. To znamená nejen vyhnout se napadení webu ale i nespamovat. Pokud to jde omezit i šmírování na webu. Tedy odstranit zbytečné skripty sociálních sítí (zvláště Facebook) a řešit třeba sdílení přes přesměrování (popup). Na škodu určitě není ani prohlášení GDPR. Ono je to totiž celkem šikovné a když jej dobře zpracujete tak to prohloubí důvěru mezi vámi a uživateli. No a pak můžete zobrazit nějaká ta ISO, registrace v organizacích atd.

Kdo by EAT měl hlavně řešit

Jak už bylo zmíněno jde hlavně o kategorii webů YMYL. Tedy tam kde jde o zdraví a finance. Což může být mimochodem i web o hubnutí anebo eshop kde se dá platit kartou ;)

Asi bych nezapomínal ani na magazíny, které píší o politice. Fake news, propaganda zahraničních zájmů jsou stále velká témata, které bude muset Google řešit i kvůli EU. Počkejte na nejbližší volby :)

Závěr

Zkuste se nad tím zamyslet. EAT možná je jen další psedometrikou SEO mágů, na druhou stranu má to hlavu a patu. Zvyšovat důvěru stojí za to nejen kvůli vyhledávačům, ale hlavně kvůli uživatelům.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Co je E-A-T skóre a proč se v SEO začíná stále více řešit”

  1. Google stále neumí a nikdy neuměl poznat kvalitní obsah. Při srovnání s Bing sice dává lepší výsledky, ale z hlediska naprosto nevěrohodných sraček na top pozicích v SERP si nemají co vyčítat. Kritický faktor je pořád pořádná on-page SEO optimalizace a linkbuilding.

    Není problém mít totální fake news nebo ezo web, který ze své podstaty bude sdílený a linkovaný jak o závod, a bez problémů převálcuje velmi věrohodné a kvalitní zdroje.

    Opačný extrém je wikipedia, kdy na top 3 pozicích často rankují články, které jsou typický thin content na sotva 3 odstavce. A opět je to čistě jen o autoritě webu a síle odkazů, protože obsah si kvalitou prostě nezaslouží být ani v top 100…

Comments are closed.