Je opravdu .info nejlepší volbou po .cz?

dot_infoZa posledních pár dnů jsem shlédl několik debat na téma český keyword a info doména. Celkem jsem byl překvapen kolik lidí tomuto spojení velice věří. Podle reakcí by si člověk myslel, že pokud kvalitní obsah tak jedině .info doména. Bouhžel asi zůstane pouze u spásného přání a nezachrání to ani humbuk kolem datových schránek. Info domény se u nás hlavně kupují kvůli jejich registrační ceně, která je u godaddy, při větším nákupu pod hranicí 1 USD. Jaká je tedy realita?

Levná realita

Pokud hledáte na ccTLD český keyword opravdu brzo zjistíte, že obsazená je převážně .info varianta a to dokonce častěji než .com. Také ale platí, že mezi největším počtem expired českých keyword ccTLD jsou právě .info domény. Hodně lidí si je prostě koupí a dále neprodlouží. Už jsem se setkal i s případy, kdy čeští domaineři prostě čekali až jejich vlastní doména bude smazána, aby si jí ten samí den mohli znovu zaregistrovat. Tohle mi přijde už trochu ujeté. Přeci pokud je doména dobrá tak si klidně ten renew 7 USD zaplatím. Navíc u lepších kousků si klidně zaplatím i nějaký ten odchyt. Na druhou stranu se teď hodně domainerů přeorientovalo na developování MFA a minisites. Udělání minisites na kvalitní doméně většinou vede k jejímu prodloužení. 7 USD není zas tak moc a čím více jich máte tak tím se lépe dělí náklady na multidomain hosting pro jednotlivé domény. Není pak problém stáhnout roční náklady k číslu blížící se právě renew poplatku.

Nedůvěrná realita

.info domény mají pachuť warezu a spamu. Jejich minulost není zrovna růžová a spousta starších domainrů na ně už zanevřela. Pro české BFU to ale nic neznamená. Ti žijí momentální realitu. Jak se tedy asi dívají na .info domény? Bouhžel nemám žádná čísla ani fakta jen postřehy pár známých, kteří zas tak moc do internetu nevidí. Nějak pro mě nebylo překvapení že .info doménu vlastně ani neznali. Dokonce jsem se setkal s dotazem jestli to nemělo být jen .inf, protože národní domény prý mají jen 2 písmena a všeobecné (myšleno ccTLD) jen 3. Tahle úvaha (pokud se nad tím vůbec někteří BFU pozastaví) může být na místě. .info doména totiž porušuje takové nepsané pravidla o doménách a mohlo by potenciální kupce i odradit. Ale zpět k dotazům směřovaných na BFU. Vlastně jsem se dozvěděl jen to co se všeobecně ví a to .cz je doména česká pro Čechy, .com pro Američany (pár odpovědí bylo i mezinárodní) a .eu je pro evropskou unii. Zeptal jsem se, která koncovka je nejdůvěryhodnější. Odpovědí mi bylo .eu protože zde mají zastoupení instituce evropské unie. Tohle také není nic překvapivého. O .info doméně jsem se tedy nic zajímavého nedozvěděl. Češi jí zatím prostě neberou vážně, ostatně nic vážného na ní ani nenajdete. Základem, aby vůbec doména mohla mít statisícovou hodnotu je přirozený type in trafic. Jakmile má tohle doména tak hodně lidí předpokládá že na ní něco je. Nicméně pochybuji, že vůbec někdo zkusí .info doménu. To už by jsem více věřil .com doméně než .info.

Ostatně co důvěryhodného vlastně na .info doméně lze dneska najít? Většinou minisites a MFAáčka. Bouhžel realita je taková, že na .info doméně prostě důvěryhodné a kvalitní informace prostě nenajdete. To už vyhrává i zmiňovaná .eu doména, kterou musí povině používat instituce se zastoupením v .eu. Vždyť si zkuste zadat velká města v ČR s koncovkou .info a .eu. Jednoduše řečeno .info domény jsou v tomto ohledu daleko za .eu.

Google realita

Pokud někdo o internetových stránkách má přehled tak je to google. Takže jak si stojí vlastně .info proti ostatním ccTLD?

site:.tld v českém jazyce

  • .cz – 1190M
  • .eu – 31M
  • .com – 25,8M
  • .net – 19,1M
  • .org – 13,1M
  • .biz – 7,63M
  • .info – 3,64M

Takže co se týká indexovaných stránek tak jsou na tom .info domény v ČR naprosto nejhůře a pokud někde není obsah nebudou tam ani uživatelé.

Seznam realita

Ale i seznam ovládá kouzelný příkaz site:tld, takže jak to vypadá na největším českém vyhledávači?

  • .com – 9,446M
  • .net – 7,947M
  • .cz – 7,795M
  • .eu – 5,958M
  • .info – 4,077M
  • .org – 3,599M
  • .biz – 1,140M

Tady je touž alespoň trochu vyrovnané, ale o celkové efektivnosti tohoto testu mám pochyb. Podle seznamu je nejvíce indexovaných stránek na .com doméně a .cz doména je dokonce až na 3tím místě. .info se ale i tak drží dole.

Závěr

Nechci se tady dohadovat o ceně .info domén nebo o jejím hodnocení. Můj názor je takový, že doposud nebyl vyčerpán naplno ani potenciál .cz domén a už se dívat po jiných tld je trochu předčasné. Na druhou stranu je Česká Republika naprosto suverenní stát a má vlastní internet, který si žije svím vlastním životem. Proto hledat srovnání s amerikou, kde .com je vlastně jakási forma .us domény, je naprosto zcestné. Spíše než by si celou další doménu oblíbili všichni uživatelé českého internetu, by jsem v jiných ccTLD viděl spíše oblíbenost u specifických skupin. Pokud se rozroste blogování (třeba kvůli možnosti přivýdělku), je možné že bude in, dělat blogy na .info doménách nebo možná na .blog doménách. Pokud se to stane trendem tak se dočkáme i toho, že BFU budou zkoušet nejlepsipujcka.blog nebo ubytovanipraha.blog aniž by věděli co zde je. Pak tyto domény díky type in traficu stoupnou na ceně a doména .blog vzroste na ceně. Takže v tomto případě by jsem se spíše přiklonil k tvrzení, že o cenně i hodnotě domény rozhoduje type in trafic.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Je opravdu .info nejlepší volbou po .cz?”

  1. když mi vyjel titulek v rss čtečce, hned jsem si říkal, co to bude zase za demagogii nemocného mozku

    nakonec se z toho stal velice pěkný článek, dík za data, porovnání, názory

    většinu jsem předpokládal, pouze mě zarazila ta serióznost .eu

    //proč nepíšeš článek, nebo si ho tam alespoň nedáš ke skontrolování třeba do wordu? tam by ti ‘svím’ neprošlo (neber si to špatně, já jen že jsem ještě tady neviděl článek, kde by nebyla chyba na úrovni základní školy)

    díky, grimword

  2. Když dáš .site:tld do googlu (a i když zatrhneš pouze stránky v češtině) tak to vyhodí i spoustu stránek, které v češtině nejsou, takže bych to nebral nějak vážně. Zkus to třeba na nějaké málo používané koncovce, třeba .im, co ti vyjedou za kraviny…

  3. Type-in u domen rozhoduje o cene .com domen, ale u keyword.cz nehraje az takovou roli. Proste je nas malo tak je malo type-in trafficu. Proto si myslim ze o cene domen v cz prostredi rozhoduje vice vystiznost daneho keyword nez type-in.

  4. Rival: já to používám, díky tomu je tu tak o 70% méně chyb :)
    Je ale pravda že občas článek po sobě ani neprojdu.

  5. Jedinu kvalitnejsiu info domenu čo mam je tehotenstvi.info, ale inač súhlasím s názorom.
    Podľa mna sa info hodi najviac k témam travel a zdravie na seriozny projekt.

Comments are closed.