.blog je nTDL (nová doména prvního řádu) doména, kterou získala společnost Automattic (provozovatel služby WordPress.com a jeden z největších přispěvatelů OpenSource CMS WordPress). Patří mezi jednu z nejoblíbenějších nTLD zvláště díky masivní podpoře Automatiic pro svou blokovací platformu WordPress.com. Ten přímo .blog doporučuje a prodává svým uživatelům.

Historie

Delegace domény .blog se zdržela, protože v říjnu 2013, shledal výbor ICANN pro delegeaci domén slovo blog a dalších 24 jako problémové. Vše bylo pozdrženo na přezkoumání až do roku 2015, kdy proces mohl začít nanovo.

O doménu .blog mělo zájem celkem devět firem.

  1. Radix (Personals TLD Inc.) se chtěl ucházet o doménu ve spolupráci s ARI Registry Services, který by poskytoval technologické zázemí.
  2. Top Level Domain Holdings Ltd., kteří navrhovali použít jejich vlastní dceřinou společnost Minds + Machines pro technické zázemí.
  3. Top Level Design
  4. Afilias
  5. BET Inc.
  6. Alphabet Inc. (Google) (Charleston Road Registry Inc.).
  7. Donuts (Corn Shadow, LLC)
  8. Merchant Law Group LLP.
  9. Knock Knock Whois There LLC

Nakonec jí v roce 2016 získala záhadná společnost Knock Knock Whois There LLC, která za ní dala 19M USD. Zakázku na zázemí a infrastrukturu získala britská společnost Nominet UK, která se stará například o národní doménu Velké Británie .uk.

Držitelé ohraných domén mohli zažádat v Sunrise v srpnu 2016, Landrush proběhl v říjnu 2016 a otevřená registrace pak byla spuštěna v listopadu 2016.

Na 100K registrovaných domén bylo dosaženo v červenci 2017. Stala se tak 13. nejrychleji rostoucí nTLD. Přitom nepoužívala agresivních reklamních kampaní jako jsou velmi nízké ceny anebo rozdávání domén.

Zajímavosti

.blog jako jedna z mála nTLD má velmi vysokou míru webů na doménách. U nTLD je totiž běžné, že na doménách nic není. Buď jsou drženy ze spekulativních důvodů anebo slouží jen k přesměrování.

.blog má v obchodních podmínkách, že nezdraží. Jedná se o reakci na velké zdražení domém ve vlastnictví Uniregistry.

Stojí za to si .blog registrovat?

Pokud tvoříte český obsah a .cz doména je obsazená, navíc vzhled vašeho projektu bude typický blog, tak proč ne? Jen je třeba myslet na to že o část návštěvnosti můžete přijít, protože jej bude návštěvník hledat na nazevblog.cz. Ovšem v dnešní době už to bude zanedbatelné množství. Našeptávače vyhledávačů většinou doporučují zaběhnuté stránky, které mají v indexu a lidé na ně klikají. Ty jsou propojené i s moderními prohlížeči.

Pro domainery je .blog zajímavou investicí. Zatímco ostatní nTLD rostou na silném marketingu, slevových akcích a rozdávání domén doslova zdarma, tak .blog si jde svou cestou. Má stabilní růst a hlavně podporu Auttomatic. Pokud uvažujete, že do svého doménového portfólia přidáte nějaké nTLD, tak blog je dobrý začátek na dlouhé cestě.

Články o doméně .blog na 404m.com