Zdražení .net v roce 2017

VeriSign pravidelně zvedá cenu gTLD, s výjimkou .com, protože tu mu zakázalo zdražit U.S. Commerce Department (Ministerstvo obchodu Spojených států amerických) až do roku 2018. Jak vtipně poznamenal Honza Horák, zřejmě potřebuje peníze na nTLD. Přeci jen ta .web se jim trochu prodražila :)

Pokud máte doménu .net, tak si nastavte upomínku na leden 2017, protože od 1. února 2017 se zvedá cena pro registrátory na 8,2 USD + registrátoři ještě musí platit ICANN poplatek 0,18 USD. Celková cena tak bude 8,38 USD 9,13 USD* za registraci, prodloužení a transfér. Tedy cca 222 CZK.

* U .net je jeste registry-variable ICANN fee ve vysi 0.75$ co musis pripocitat. (viz. komentář pod článkem)

Zahraniční akreditovaní registrátoři na to určitě zareagují. Co se týká českých, tak tady máme jen Gransy (Subreg) zbytek jen předprodává domény. Často to je spojeno s nabídkou hostingových služeb, takže možná budou cenu chvíli dotovat. Tady máme tak drsné konkurenční prostředí, že se klidně registruje i prodlužuje pod cenou.

Co se týká dalších gTLD

  • .com (Verisign) zdraží v roce 2018, pokud nebude proti U.S. Commerce Department.
  • .org (PIR) zdražila 1. srpna 2016.
  • .biz (Neustar) zdraží 30. října 2016

Ceny rostou každý rok.

Závěr

V současné době vychází jako jedna z nejlepších jednoznačně .cz. Za 125 CZK máte doménu, kterou můžete zdarma převádět mezi registrátory. Ostatní TLD vychází pomalu na dvojnásobek. Vetšinu nTLD radši ani nezmiňuji, navíc s nimi má problém Seznam, který je stále zdrojem návštěvnosti. Co se týká .eu také to nevypadá, že by měla zdražit a dá se v ČR sehnat za několik desítek korun (záleží kdo má zrovna akci). Prodloužení jsem viděl za 110 CZK.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Zdražení .net v roce 2017”

Comments are closed.