Facebook se pouští do boje s blokováním reklam

Facebook si pro uživatele připravil vylepšené rozhraní pro výběr, které reklamy chtějí vidět a které ne. Což podle nich znamená, že už nikdo na Facebook nemusí používat žádnou formu blokování reklam. Všichni tedy mohou být spokojeni.

Možnost volby, které reklamy chcete vidět a které určitě ne dává smysl pro obě strany, tedy pokud hodláte největší sociální sítí na světě sdělit další údaje o sobě. Naproti tomu odůvodnit tím snahu blokovat blokátory reklam je úsměvné.

Facebook se blokování reklam dotýká podobně jako ostatních velkých hráčů, které živý prodej reklamy (u FB je to 96 %). Na rozdíl od nich se však alespoň prozatím nechce snížit k nějakému omezování uživatelů, podobně jak to dělají velká média. Volí cestu boje přímo se software na blokování reklam. Zkusí přes něj reklamu prostě protlačit. Jako první jsou na řadě uživatelé přistupující přes počítač. Těch je zhruba 16 %, ovšem vydělávají Facebook téměř 1 miliardu USD.

Facebook blokování reklam stojí nemalé peníze. Dokonce se toto téma dostalo i do výroční zprávy pro U.S. Securities and Exchange Commission (SEC), takzvané FORM 10-K (tuto zprávu musí předkládat firmy v USA, které mají majetek převyšující 10M USD a více jak 500 vlastníků). Doslova je v ní zmíněno, že pokud by se blokování reklam rozšířilo i na mobilních telefonech, tak by to mohlo poškodit finanční výsledky společnosti.

Na blogu nejrozšířenějšího doplňku na blokování reklam pro prohlížeče AdBlock Plus označili rozhodnutí Facebook za “proti-uživatelské” a těší se na výzvu, s kterou se budou muset poprat.

A co na to uživatel? Osobně si nepamatuji, že bych někdy na nějakou reklamu na FB úmyslně klikl. V pravém sloupci je občas nějaký ten sponzorovaný návrh, který nemá v lepším případě nic společného s mými zájmy, v horším vede na nějakou nechutnou stránku. Čistě v timeline nic v záplavě příspěvků asi nepostřehnete. Osobně už nescrolluju dolů. Mám pár skupin a stránek, které odebírám přes upozornění.

Jak jsou na tom běžní uživatelé nedokážu posoudit. Podle mě v té záplavě návrhů na stránky už ani nedokážou rozeznat co je reklama a co není.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Facebook se pouští do boje s blokováním reklam”

  1. Je to tak. Při rozhovoru s laiky se potvrzuje, že už nerozlišují druh obsahu a pro většinu je internet ten jejich Facebook. Z linkovaných článků znají jen úvodní foto a první odstavec, články většinou nečtou a pokud ano, na konci klikají na tlačítko “Zpět” aby jim na “jejich” internetu nic neuniklo.

Comments are closed.