Český DomainTools

V současné době probíhá testování projektu pod krycím názvem whstats beta, který najdete na adrese DomainTools.cz. Jedná se o službu, tedy spíše databázi několika stovek tisíc domén, které byly vybrány podle určitých kritérií jako potenciálně zajímavé. Například zde najdeme velká světová města v češtině na naší národní doméně, anebo všechna města nad 5 tisíc obyvatel na gTLD.

Údajně zdrojem pro analýzu bylo až 130 milionů generických domén a dalších 30 milionů národních domén. Vše šlo ze soukromých zdrojů a databází společnosti Subreg, která data zpracovává a pravidelně aktualizuje. Na Webdeal jsem zahlédl informaci, že data jsou aktualizována dokonce denně, čemuž se mi nechce moc věřit. Na druhou stranu jako akreditovaný registrátor ICANN zřejmě Subreg nemusí řešit některé limity, které omezují ostatní.

Mimochodem pokud by jste rádi viděli ve službě nějaké konkrétní seznamy, stačí je kontaktovat (například přes diskuzi na webdeal), údajně nic není problém.

Teď k samotnému seznamu. Nepochybně se tam budou skrývat nějaké ty zajímavé kousky, které se budou za pár set dolarů dát i prodat. Možná i pár tisíc. Například mi přišel velice zajímavý seznam Chorvatských měst na .eu doménách, vzhledem k tomu, že Chorvatsko má našlápnuto do Evropské Unie. Předpokládá se, že do společenstva přistoupí už 1. července 2013. Ovšem takovéto domény budou spíše určené ke spekulaci. Nepočítám že by mohly mít nějaký ten type in trafik.

Každá doména je “oznámkována” Crawler, PublicDNS, Compete a VerisignNXD.

  • Crawler – Subreg má údajně svého speciálního crawlera, který do budoucna bude poskytovat informace o zpětných odkazech. Tato hodnota zřejmě bude něco jako Subreg BL. Ale to jsou spíše moje dohady :)
  • PublicDNS – Asi něco jako soukromý VerisignNXD (viz. níže). Také zatím obestřeno tajemstvím :)
  • Compete – je rank vytvořený na základě vstupních data společností Compete, inc. Je zaměřený na USA. Vychází zhruba ze vzorku 1% Američanů. Dalo by se říct, že je přímou konkurencí Alexa.
  • VerisignNXD – je hodnocení kvality návštěvnosti směřující na Name Servery prvního řádů. Jinými slovy, když zadáte neexistující doménu .com/.net do adresního řádku. Dotaz jde přes vašeho ISP k jeho ISP až na Verisign, respektive jejich Name Servery. Ty vzkážou, že vámi zadaná doména neexistuje. Ovšem tato data se uchovají. Jenomže krom vás se ptají i různí boti. Verisign tohle vše eviduje a “oznámkuje”.

Dobrou zprávou je, že celá služba je zatím zdarma. S trochou štěstí by se s ní měly dát hledat domény s trafikem vhodné na parkování, anebo vybudování autoritativních webů. Jednoduše řečeno s takovým zázemím jaký má momentálně subreg se dají dělat velmi velké věci a zřejmě nám jedna právě teď vzniká přímo před očima.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Český DomainTools”

  1. No já to tušil, že se to tu objeví :-) Škoda, že před spuštěním nevyhlásil Subreg akci na registraci domén .CZ, .EU a .COM to by byl vejvar :-) zvláště když umí hromadnou registraci.

  2. Josef P.
    “Škoda, že před spuštěním nevyhlásil Subreg akci na registraci domén .CZ, .EU a .COM to by byl vejvar :-) zvláště když umí hromadnou registraci.”

    >>>> Možná SubReg sleví právě po spuštění této jedné z mála jejich akcí.
    Sorry, ale musel jsem to napsat.
    Češi prostě chtějí radši nejlevnější než nejlepší. I když je možné najít oboje u jednoho z konkurentů SubRegu.

  3. Celkem by mě zajímalo, jak je to s domény měst právně? Sice na to asi logicky nemají žádnou ochranou známku, ale že by město bylo úplně bez možnosti doménu získat se mi nechce věřit …

  4. Takze stejne jako domaintools.com je SEOspam, tak i toto bude :)

  5. Jan: kdyz vemem v potaz uroven naseho SEO pro subreg, tak si myslim ze z toho plyne jasna odpoved na tvuj prispevek :)

  6. Super nástroj, díky za tip.
    A subreg má dobrý biz model = rovnou dát tip na doménu, která se dá u subregu registrovat :-)

  7. Díky za upozornenie na nový nástroj, v najbližších dňoch to detailnejšie pozriem :)

  8. Tuhle diskuzi asi mj. sleduje i Gransy, tak jsem se chtěl zeptat… nechystáte náhodou i nějaký triviální tool na sledování ranků / backlinků, event. dalších údajů u zaregistrovaných domén? Marně po českém netu hledám nějaký rozumný nástroj na sledování těchto dat a tohle by pro mě osobně byla velká konkurenční výhoda subregu (kterých už je i tak host, ale i přesto). Díky

  9. Gransy:
    Jasně, účel to splní, ale bylo by fajn mít na Subregu někde v podmenu fci, která vypíše všechny domény pod účtem spolu s jejich ranky, umožní je seřadit apod., na ranky.cz to je potřeba přidávat ručně, chybí mně tam hodně Alexa apod. Ale píšu to jenom jako tip, možná jsem jediný, komu by to pomohlo :).

Comments are closed.