Nebezpečí ITU aneb když se o svobodu internetu bojí i EU

Pamatujete na dohodu ACTA, která se tajně připravovala v EU? Náš velvyslanec jí dokonce v Japonsku “předběžně podepsal” či jak to nazvat. Tehdy kolem toho bylo hodně povyku. Nakonec někam zapadla a nemluví se o ní. Tehdy bylo předmětem zájmu hlavně ochrana osobních informací a našich svobod. Co když vám teď řeknu že v prosinci tohoto roku se bude rozhodovat o celém internetu a i samotná EU má nahnáno.

ITU (International Telecommunication Union) je nástupnickou organizací, která vzešla z výboru pro telegrafii a telefonii založeného roku 1865. Má na starosti provoz globálních telekomunikačních služeb. V podstatě na ně dohlíží na světovou telekomunikaci. V prosinci na konferenci v Dubaji by mohl dostat na starosti celý internet. Čtete správně. Jedna organizace by mohla rozhodovat co bude s internetem a libovolně jej v rámci celosvětových či lokálních zájmů omezovat.

Co by se teoreticky mohlo stát, pokud by internet byl pod zprávou jedné organizace:

  • Rozhodovali by o jeho růstů i omezení.
  • Lokální organizace jako OSA by si mohli účtovat poplatky za prázdné stránky/domény. Pokud k tomu dá daná země svolení.
  • Přeshraniční internetové spojení by mohlo být zpoplatněno.
  • Emaily by mohli být zpoplatněny.
  • Jakákoliv doména či IP adresa by mohla být zablokována na žádost vlády či organizace s dostatečným lobbingem.
  • Váš poskytovatel internetu by mohl dostat nařízeno předávat informace o všem co děláte. Pokud mu v tom požehná stát.
  • Jakákoliv dříve platná pravidla by se mohla změnit. Například  TLD anebo IPv6.
  • ITU projedná změny za zavřenými dveřmi. Výsledek pak zveřejní.
  • Šifrování by mohlo být zakázáno anebo omezeno.
  • Vzhled internetových stránek by mohl být omezen vyhláškami. Například maximální množství reklamy na stránce.
  • Velké/úspěšné weby mi mohly odvádět daň na rozvoj neziskových webů.
  • Libovolné weby by mohli být zrušeny na žádost vlády, pokud by měly například politicky “nevyvážené” či “nekorektní” zpravodajství.
  • Weby pro dospělé budou přístupné jen po naskenování občanky, ověření pravosti podpisu, s potvrzením obvodního psychiatra s požehnáním kněze a pouze po čestném prohlášení manželky, že byla třikrát neúspěšně vyzvána k … no dobře tento poslední bod už je možná trochu moc. Ale co víte?

Jinými slovy může nás potkat cokoliv.

Google a EU mobilizuje

Evropská Unie má z ovládnutí internetu jednou organizací strach. Vydala dokonce usnesení, kde zmiňuje například zachování otevřeného internetu, vyzývá své členy aby zabránily jakýmkoli změnám mezinárodních telekomunikačních předpisů, které by měly negativní vliv na otevřenost internetu, neutralitu sítí, přístup k tvůrčímu obsahu šířenému on-line. Dokonce v zdůrazňuje, že některé návrhy na reformu mezinárodních by měly nepříznivý dopad na internet, jeho strukturu, operace na něm probíhající, jeho obsah a bezpečnost, obchodní vztahy, jeho správu a na volný tok informací on-line.

Nevím co se chystá, ale když už i Evropská Unie začíná mít strach, tak asi jde do tuhého.

Google vytvořil speciální kampaň z názvem Take Action. Součástí je i krátký informační film. Zatím má jen 163K G+. Podle mě by měl pořádně přitlačit, protože tohle je slabota.

Nejhorší scénáře

Pokud to projde uvidíme zřejmě postupné změny, které se projeví zvláště v zemích, kde to je se svobodou projevu trochu jinak než u nás. Postupně se přidají lobbující skupiny a to se dotkne nás všech. Internet, kde bylo všechno zdarma se postupně bude více a více komercializovat. BFU si na to budou muset zvyknout.

Ti co znají rozdíl mezi adresním řádkem prohlížeče a místem pro vložení textu ve vyhledávači začnou objevovat nové internety. Fragmentace internetu je totiž jeden z možných scénářů.

Závěr

Nevím co na to říct. Doufám, že bude dost politické vůle udělat dobrou věc. Anebo že by měli nakonec ti Mayové pravdu a v prosinci bude konec světa tak jak ho známe?

Pár zdrojů k zamyšlení


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Nebezpečí ITU aneb když se o svobodu internetu bojí i EU”

  1. Tomuhle vážně nerozumím. Myslím si, že něco takového nemůže nikdy v životě projít. Ale opravdu si nedovedu představit, co by se stalo, kdyby to prošlo…

  2. Já myslím, že se EU spíše bojí, že to nebude ona kdo bude regulovat internet :) Ono k nějaké regulaci asi dříve nebo později dojde, jde jen o to, aby se zákonodárcům dala nějaká záminka. Největší překážkou regulace je asi to, že bude muset být ve formě mezinárodní smlouvy, na jejímž obsahu se bude muset dohodnout valná většina států, jinak to kvůli decentralizaci internetu nemá moc smysl.

  3. Približne v roku 2001 mi kamaráti, ktorý robili okolo IT tvrdili že internet sa nedá vlastniť, že sa nedá vypnúť a že sa nedá dlhodobo obmedziť.

    Okolo roku 2006 mi už hovorili že v USA sú hlavné počítače, ktoré spravujú všetky adresy sveta a že v Európe sú zrkladlové počítače pre prípad že by USA z ničoho nič vypli svoje počítače.

    Končí rok 2012, internet sa dá zjavne vlastniť, možno aj dočasne deaktivovať a určite sa dá brutálne regulovať.

    Som zvedavý čo príde o 6 rokov.

  4. jediná šanca ako môže toto prejsť, je tá že to vznikne 21.12.2012 :) a my zistíme čo to znamená, keď mayovia predpovedali koniec sveta :)
    s tým posledným bodom ,,Weby pro dospělé budou přístupné jen po naskenování občanky, ověření pravosti podpisu, s potvrzením obvodního psychiatra s požehnáním kněze a pouze po čestném prohlášení manželky, že byla třikrát neúspěšně vyzvána k … ´´ by som aj súhlasil

  5. Paní učitelka Mgr., Acta. OSAmělá :-D v hodině informační a komunikační technologie:
    Tak děti, kdo vlastně tvoří obsah internetu?

    – Obsah internetu je regulovaný EU a státem! :-(

    Ano velice správně Pepíčku :-P

  6. Nedovedu a ani si nechci představit, že by to tak bylo. I když demokracie ve které žijeme je schopná všeho. Myslím si, že kdyby k tomu přesto došlo, dříve nebo později se objeví jiná alternativa k internetu. Lidé si vždy najdou cestu, jak zákazy a omezení obejít.

Comments are closed.