Pár PPC postřehů za poslední měsíc

Tento měsíc jsem trochu více experimentoval s PPC. Posledních pár týdnů se inzerenti celkem slušně snaží a cena za proklik dosahuje poměrně hezkých hodnot na české poměry.

Nasazení Google Macka

Před čtrnácti dny se nám v AdSense objevil formát Velký obdélník 300x600px. Samozřejmě jsem neodolal a nasadil jej na jednom mém fan webu reklamavtv.cz. Prvních několik dnů jela jen grafická reklama. Chtěl jsem zjistit, kteří inzerenti se na nový formát připravili.

Co se týká prokliků, tak jsem byl trochu rozpačitý. CPC se totiž prvních několik dní pohybovalo pod 1 CZK. Ze začátku jsem to dával za vinu grafické reklamě, která je zde očividně na prosazování značky. Dneska se spíše přikláním k množství náhodným kliknutím, které cenu také znehodnotily. Navíc stránka nepatří mezi zrovna lukrativní (CPC se pohybovalo kolem cca 3,5 CZK). Když vezmeme v potaz všechny tři argumenty a zprůměrujeme je, tak se dostaneme někam na tu cenu 1 CZK.

Po pár dnech testování jsem nechal na AdSense ať se rozhodne zdali preferovat grafickou anebo textovou reklamu. CPC se od té doby zvedlo. Dokonce jsem zaznamenal klik za 17 CZK. Prostě Vánoce pro PPC publishery začínají o dva měsíce dříve :)

A jak se podepsalo nahrazení bloku 160×600 za 300×600? RPM (výdělek na 1000 zobrazení) je cca 10 CZK. Předtím byl cca 4 CZK.  To je nárůst o 150% na úkor uživatelské přívětivosti a násilném předělání šablony. Přemýšlím nakolik je to větším formátem a nakolik za to může například nezvyk návštěvníků. On ten blok totiž na první pohled vypadá spíše jako seznam inzerátů než klasická reklama.

Když sklik vydělá víc než AdSense

Už jsem tu párkrát psal o jednom mém poměrně zanedbaném webu o hře World of Warcraft. Sice tam občas něco přidám, ale je to celkem náročná záležitost. Možná by jsem mohl najmout nějaké redaktory. Ten web měl vždy problém s monetizací. AdSense mi tam totiž házel prázdné plochy. Za což mohla přemíra nespisovných a poloanglických slov. Domnívám se, že existuje nějaká procentuální hranice, kdy už stránka není považován ani za českou. Na tohle si chce dávat opravdu pozor, protože to může mít vliv na dobré umístění ve vyhledávačích.

Po delší době mě prázdné reklamní plochy přestaly bavit a nahodil jsem tam sklik. Je stále lepší mít tam nějaké reklamy než žádné. Musím uznat, že jsem to hodně odbil a zasloužili by si optimalizovat. Jsou to poměrně malé formáty ve velkém prostoru. V každém případě jsem se dostal na CPM cca 4 CZK s hodně nízkým CTR 0,085%. Celkově žádná sláva, ale poslední měsíce se zlepšila relevance. Pár reklam je tam vyloženě tématických. Je však cítit, že sklik jich nemá tolik a chtělo by to nahradit některé reklamní plochy například affilem.

Cena za proklik AdSense vs Sklik

Tento měsíc se mi moc nedaří na 404m prodat reklamní plochu nad články. Napadlo mě, že by jsem tak mohl vyzkoušet kolik dokáže vydělat sklik v porovnání s adsense. Sice je to trochu nekorektní srovnávat, protože na AdSense mám nastavené pouze grafické reklamy, což u Sklik nejde.

Takže na AdSense je CPC cca 7,9 CZK a Sklik má cca 8,57.  CPM zatím srovnávat nechci, protože jsem tu měl problém s výpadkem AdExpert a navíc by to chtělo data alespoň za jeden měsíc.

Jen pro zajímavost v porovnání s cenou za kterou reklamu nabízím na AdExpert (25 CZK/den) prodělám tímto tempem u AdSense cca 100 – 150 CZK a Sklik 100 – 200 CZK (mám tu den s jedním klikem za 9 CZK ale i 3 kliky za den v hodnotě 44 CZK).

Pokud máte IT blog a nevyprodanou reklamu, tak rozhodně zkuste sklik. Možná budete příjemně překvapeni.

Závěrem se ohlédneme za mClick

Pár dní jsem testoval i nový reklamní systém mClick. Pokud jste inzerent tak do toho rozhodně jděte. Je jedno co máte za stránky, ale reklama vás vyjde na desítky haléřů maximálně korunu a to za investování minimální částky, která je tuším 500 CZK rozhodně stojí. Mimochodem inzerentů přibývá a relevance na PPC v plenkách není nejhorší. Sice jsou to obecné témata, ale o prokliky není nouze (potvrzeno z více zdrojů). Jen ta cena je opravdu nízká.

Závěr

Co dodat na závěr. Byl by jsem rád pokud by jste k zmíněným tématům napsali váš komentář. Nějak se nám o těchto PPC novinkách a monetizaci vůbec nikde moc nemluví. Přitom je to moje oblíbené téma. Klidně hoďte odkaz na vaše weby a pochlubte se jak vám co vynáší. Nemusíte zmiňovat čísla. Stačí obecně nějaké porovnání.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Pár PPC postřehů za poslední měsíc”

  1. Zhruba za poslednich 14 dni se PPC zase rozjelo. vydelky jsou o neco vyssi. S mKlikem jsem tu tusil – naprosta ztrata casu. Aneb kdyz je fura inzerentu a malo webu, ktere by za ty ceny zobrazovaly.

  2. Velice vynikajicí článek.. zajimavé srovnání.

  3. Všiml jsem si Skliku na 404m :)
    Chtěl jsem tě spamovat pm-kem jak si vede Sklik vs. adSense :)

  4. mClick jsem zkusil jako publisher a relevance horší než u Sklik. Ale zkusím inzerenta, ty ceny jsou lákavější :-)

  5. Vyzkoušej Etarget. Používám od r. 2006 (žádný adult, warez). Je dobrej i na kontroverzním obsahu.

    1. lubi: zkoušel jsem ho před pár lety a nebyl jsem spokojen. Relevance oproti AdSense žádná, ceny za klik na úrovni mClick.

  6. sklik rozhodně 404m.com sluší.
    Já jej zatím využívám minimálně, protože jsem bohužel měl (a stále mám) velmi nízkou MP a cpc. Takže raději mám gads

  7. chcem sa opýtať trochu mimo témy, že ak mám web písaný v SK alebo CZ jazyku, tak či je nejaká šanca aby sa na google zobrazoval pre anglicky hovoriacich uživateľov,
    sklik som nikdy neskúšal a s adsense mám už rôzne skúsenosti, raz som za jeden klik dostal 1,51 € ale to bola fakt výnimka, kliky za 0,8 € sú už častejšie ale to je tiež výnimka , priemer je 0,13 € za klik

    1. Peto: záleží jestli ti adsense hodí reklamu podle obsahu, anebo podle zájmu uživatele. Například Američan může brouzdat na webu o kreditních kartách. Pak to zabalí a jde se kouknout na meme komiksy. Využije Google images, kde zkusí pozadávat nějaká klíčová slovní spojení a vyhodí mu to náhled obrázku na tvé stránce s meme komiksy/vtipné obrázky, které máš v angličtině anebo bez textu. Zasměje se a všimne si reklamu v angličtině, která ho už nějaký čas pronásleduje po celém webu a rozhodne se u tebe kliknout. Jak to bude ale honorováno těžko říct.

  8. Mě osobně asi AdSense nějak nemá rádo. Mám tam mnoho kliků za 0,02 euro atd. A přitom to nejsou žádná sockoidní témata jako online hry atd, ale třeba práce & zaměstnání atd.

  9. @Michello – práce a zaměstnání JSOU sockoidní témata, smiř se s tím, že kliky se pohybují kolem 1,- Kč.
    K skliku – začal banovat již schválené weby, což je zvláštní.

Comments are closed.