Jak se obchoduje s krátkými .com doménami

Na základě prodejů přes Escrow.com a veřejně dostupných zpráv vydal Giuseppe Graziano, přehled prodejů krátkých .com domén za 4 kvartál 2018. Rozhodně je zajímavé sledovat jak se s těmito doménami obchoduje.

LL.com (dvoupísmenné domény)

Dvoupísmenné domény jsou nejcennější. Je jich jen 676 z toho na 29,53 % je webová stránka. Dříve většinu s přehledem vlastnili Američani. S nárůstem počtu čínských investorů se odhaduje, že více jich už díží právě oni. Oficiální statistiky však nejsou. 43,05 % drží anonymní vlastníci. Jen pro zajímavost pro Číňané považují za prémiové domény, takové které neobsahují písmena A,E,I,O,U,V.

Celkový trh s LL.com doménami je odhadován na 1,46 miliardy USD.

Za Q4/2018  byla prodána jen 1 doména a to za 700K USD.

Pokud se zaměříme jen na kombinace čísel a písmen (LN a NL), tak jich máme celkem 520.  Těch vlastní i veřejně nejvíce Čína – 28,27 %. Celkem se nachází web na 21,72%. Celý trh je odhadován na cca 44,4M USD. Prodána byla jen jedna doména a to za 319.569 USD.

LLL.com (trojpísmenné domény)

Zatímco k dvouznakovým doménám se jen tak nedostanete, tak LLL.com už jsou na tom lépe, ale i tak jsou pěkně drahé. Poslední prodeje se pohybují v desítkách tisíc dolarů. Celkem jich je 17.576 a celý trh se odhaduje na 1,8 miliardy USD. Většina je však ve slovech a zkratkách. Obsah se nachází na 24,43% z nich. Za 4Q 2018 změnilo vlastníka 0,14 % LLL.com domén.

Veřejně se prodaly domény za cca 1,84M USD. Přes Escrow šly domény za cca 4,85M USD.

LLLL.com (čtyřpísmenné domény)

Pamatuji si doby, kdy se daly získat LLLL.com ještě za desítky USD. Dokonce kombinace čísel a písmen byly volné k registraci (tak jsem přišel k 404M).  Teď už to nejde. Nekvalitní kousky (X, Q,W atd.) se dají koupit do 200 USD. Obchodují se ve velkém.

Celkem je 456.976 kombinací LLLL domén. To je pořádně velký trh, která je ohodnocen na 1,85 miliardy USD. Za poslední kvartál změnilo majitele 0,4 % LLLL.com domén (cca 1828 kusů). Veřejné prodeje byly za cca 2,45M USD, přes Escrow šlo 8,64M USD.

Jen na 9,08 % čtyřpísmenných domén je nějaký obsah.

Závěr

V případě krátkých domén už můžeme mluvit o investování čí spíše spekulaci. Výhodou hezkých kousků je, že si je může někdo koupit za velmi pěkné peníze, protože je zrovna bude potřebovat. možná přemýšlíte jak je na tom .cz doména. Konkrétně trojpísmenné LLL.cz. Podle aktuálního stavu Doménového rejstříku je volných 3.588 z 17.576 (cca 20,41 %). Vyprodají se? Těžko říct. Poslední zdražení CZ.NICu zrovna držení většího množství domén ze spekulativních důvodů moc nepřeje. Lepší je držet se zaběhnutých kolejí ;)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Jak se obchoduje s krátkými .com doménami”

  1. Hezký článek, jedinou otázkou ještě zůstává, jak dopadnou doposud neuvolněné jednopísmenné .com, snad půjdou do aukcí. :) Teda pro “smrtelníky” to asi aukce nebudou… :D

    1. Tech 23 asi nedají, ale bylo by to hezké. Třeba by je někdo ukecal na nějakou charitu :)
      Jinak x.com má Elon Musk a považuje jí za nejvíc cool doménu, což bych mu i věřil. Cenu neřekl.

Comments are closed.