Jak vybrat dobrou doménu – billboard test

Vybrat dobrou doménu pro váš budoucí projekt je občas na dlouho. Začínáte pozitivně naladění, ale časem se dostanete do stádia – vše je obsazené anebo nevíte kterou si vybrat :) Měli byste vědět, že nejde jen o to jak dobře doména zní vám, ale také jak dobře budou použitelná do budoucna pro například vracející se návštěvníky, reklamu, značku atd.

Billboard test

Povznesme se na chvíli nad všechny návody jak vybrat doménu plnou pouček o více slovních doménách, pomlčkách v nich a vhodných koncovkách (TLD). Každá doména je jiná a “Výjimka potvrzuje pravidlo” se u nich objevuje až moc často. Existuje totiž jeden velmi starý test, který funguje celkem dobře i dnes. Nazývá se Billboard test.

Představte si že jedete v autě po silnici a uvidíte zajímavý billbord, který vás osloví. Viditelně je na něm i doména, kterou si přečtete. Dokážete si jí zapamatovat?

Co vlastně testujeme?

  1. Doména musí být dobře zapamatovatelná, protože řidič si jí nemůže poznamenat.
  2. Dokáže si řidič v ní zapamatovat pomlčku anebo koncovku (TLD)?
  3. Množné a jednotné číslo nesmí hrát roli.
  4. Musí být relevantní k potřebám zájemce.

Teď si projdeme jednotlivé body:

1. Doména musí být dobře zapamatovatelná, protože řidič si jí nemůže poznamenat. Tento bod toho skrývá hodně. Řidič nemá moc času. Nejdříve jej musí oslovit reklama na billboardu, pak si musí ještě přečíst doménu. Berme že na to má jeden pokus. Pokud se při čtení na něčem zasekne, což u dvou slov není tak neobvyklé, tak si doménu nezapamatuje a vaše doména neprošla testem. Dalším problémem jsou anglická slova a písmena, která při vyslovení jsou zaměnitelná (W, Q, Z/S). Nevhodné jsou i některé kombinace zkratek a slov.

2. Dokáže si řidič v ní zapamatovat pomlčku anebo koncovku (TLD)? Pomlčky jsou obecně problém a měly by se používat s mírou pouze tam, kde to jinak nejde. Například z názvu, které obsahují spojovník (Rh-faktor, delta-9-tetrahydrokanabinol) a naše cílovka jej tam bude automaticky psát a u spojení slov, kde by to mohlo způsobit špatnou čitelnost (prodej-jidla). Co se týká TLD tak v současné době není moc relevantních průzkumů jak vnímají či používají BFU domény nejvyššího řádu. Řekl  bych však, že krom .cz asi nemá cenu cokoliv jiného pro Čechy používat. Tvrzení že .com je dobrou alternativou už asi neplatí.

3. Množné a jednotné číslo nesmí hrát roli. Tak tohle je moc důležité. Přemýšlíte jestli je lepší doména lednicka.cz anebo lednicky.cz? Část lidí napíše vždy tu variantu, kterou nemáte:) Na druhou stranu lze to minimalizovat použitím dalšího slova. Třeba prodejlednicek.cz je lepší, protože prodejlednicky.cz už moc nedává smysl. V případě že mysl řidiče nechytne celou doménu, musí si být schopný jí domyslet. Neuvědomujeme si to, ale denně si takto domýšlíme spousty věcí. Náš mozek na to je vycvičený.

4. Musí být relevantní k potřebám zájemce. Tohle je důležitější než se na první pohled zdá. Pokud nabízíte nějaký produkt anebo službu pro skupinu lidí, může už z domény být jasné že máte určitou odbornost, kterou potřebují. Doménu si pak snadno zapamatují, protože to slovo, často slangový výraz či hantýrka, znají či dokonce denně používají. Důležité je také regionální cílení. Jsou služby, které vyžadujete ve svém okolí.

Závěr

Ačkoliv teď přemýšlíte hlavně o doménách, které dávají smysl, je dobré billboardový test použít i na domény, které na první pohled smysl nedávají. Zkuste se třeba zamyslet nad: Alza.cz, Google.cz, Wikipedia.cz, Aktualne.cz, Stream.cz, Czc.cz atd. Kolik z nich by billboardovým testem prošlo a jak by to měly těžké?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup