.xyz pokořila metu – 2 miliony registrovaných domén

Kdo by řekl, že právě .xyz bude první z nových koncovek, která pokoří hranici 1 milionu a pak 2 milionů registrovaných domén. Asi nikdo, protože jsou k dispozici daleko lepší kousky. Jenomže to dokázala právě .xyz. A důvod? Podle mě prostě měli nejlepší strategii.

Společnost XYZ.COM LLC si přitom nebrala servítky. Rozjela hodně agresivní marketing. Začala rozdávat domény zdama. Celkem se jich rozdaly stovky tisíc. Následovaly různé akční ceny na první rok, které fungují stále. Sehnat doménu .xyz za 1 USD není problém a to jsou jen oficiální nabídky. Samozřejmě to není jen o statistikách, musíte být i vidět. A co je lepší než si rýpnout do toho největšího, kterým je Verisign (.com, .net a mnoho dalších). Stačil jeden provokativní klip a Verisign zareagoval žalobou. Daný klip před žalobou vidělo na YouTube jen několik desítek lidí, po ní desítky tisíc.

Jakmile statistiky začali ukazovat, že .xyz možná nebude takový propadák jak se zdálo, začali se postupně chytat domaineři. O doméně se začalo mluvit a psát. Ostatně i já sám jsem o .xyz napsal více než o kterékoliv jiné nTLD, přitom ani jednu nemám :)

No a pak se chytil Google. Po velkém přejmenování společnosti na Alphabet si zaregistroval několik .xyz domén, což vyvolalo menší zlatou domainerskou horečku. Během jednoho dne bylo zaregistrováno více jak 6 tisíc .xyz domén s tématikou abecedy.

Do toho všeho ještě přišli investice čínských domainerů, kteří prostě domény ve velkém vykupují. Je vyprodáno vše od 000000.com do 999999.com (6N.com) anebo LLLL.net. Domaineři na anglických diskuzích nestačí ani reagovat. Prostě se diví. Čínští investoři hledají hlavně nové kandidáty o které by mohl být zájem a růst .xyz jim rozhodně neunikl. Když se koukneme na statistiky registrátorů, tak je jasné že spousta .xyz domén je v Číně.

registratori-xyz

 

Chengdu West Dimension Digital Technology (36,7 %), Alibaba Cloud Computing (4,36%) a Xin Net Technology Corp. (1,19 %) jsou čínské společnosti. GMO Internet Inc. (20,6 %) je Japonská. Téměř 63 % .xyz domén mají registrátoři z Asie.

Závěr

Prostě a jednoduše XYZ.COM LLC  se podařilo rozjet svou nTLD do takové míry, že zaujala veřejnost a následně se svezla na vlně asijských investorů. Vůbec nezáleží, že jejich doména je jedna z nejhorších nTLD. Krom toho, že má 3 písmena vlastně nic nenabízí. Prostě zabral marketing.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “.xyz pokořila metu – 2 miliony registrovaných domén”

Comments are closed.