Alphabet vyvolal rychlou zlatou horečku domainerů

Jakmile Google oznámil změnu struktury a založení společnosti Alphabet, rozjela se taková menší domainerská horečka. To by asi nikoho zas tak nepřekvapilo, když přijde nový produkt anebo služba jsou často registrované stovky domén, ale tentokrát se registrovaly tisíce domén na nTLD .xyz.

Podle thedomains.com se v reakci na oznámení společnosti zaregistrovalo během jednoho dne více jak 6000 .xyz domén. Stovky z nich přitom obsahovalo ABC. Mimo domén obsahujících v různých jazycích abecedu šli domaineři i po jednotlivých divizích Google, které jsou reprezentovány jednotlivými písmeny . Prostě se registrovalo naprosto cokoliv, co má něco společného s Google anebo abecedou. Například:

  • abcgoogle.xyz
  • alphabetgoogle.xyz
  • alphabetgroup.xyz
  • Alphabetco.xyz
  • Alphabetholdings.xyz
  • abcdefghijkimnopqrstuvw.xyz
  • Alphabetinc.xyz
  • Getabc.xyz
  • Alfabeto.xyz (abeceda španělský)

A co vlastně rozpoutalo takovou poptávku po .xyz? Google se totiž rozhodl, že svou prezentaci společnosti Alphabet umístí na doménu abc.xyz. Samozřejmě toho se chytla společnost CentralNic, která za doménou .xyz stojí. Rozjel se marketing, PR a ředitel CentralNic ve středu 12. srpna odpovídal na otázky pro agenturu Bloomberg. Všechny prostě zajímavá proč si Google vybral právě .xyz. Navíc na ní odkazuje z oficiálního článku G is for Google takže to nebude jen nějaký momentální úlet. Není se tak čemu divit že včera 13. srpna vyskočily akcie CentralNic o 50 % nahoru.

Samozřejmě každého také zajímalo, proč na to jde Google takhle. Proč si jedna z nejmocnějších IT společností prostě nepořídila doménu Alphabet.com? Tu vlastní BMW a jejich zástupce oficiálně sdělil, že se je Google ani nesnažil kontaktovat.

Začínají se tak objevovat různé spekulace. Připravuje se Google převzít .xyz? Anebo se jedná jen o dočasnou záležitost a jakmile bude plně funkční jeho vlastní doména .google tak přejde na ní? .xyz si užije svých 15 minut slávy a bude konec. Třeba chce jen propagovat nTLD na úkor gTLD, prostě ukázat celému internetu, že je jedno jakou máte doménu, tedy pokud jste Google samozřejmě :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup