Jak se podívat na první stránku seznam.cz

Přiznám se dobrovolně a bez mučení, že na Seznam moc stránky neoptimalizuji, a to i když mu v boji s Google velmi fandím. Na většinu mých projektů chodí lidé výhradně z Google. Ovšem porovnávat to nemá moc smysl. Nikdy to ani nezkoušejte. I kdyby šlo o stejná slova, tak návštěvníci jsou často tak odlišní, že by se vyplatilo mít pro ně úplně jinou stránku.

Ale to je na jiné téma. Dnes se s vámi chci podělit o zajímavou zkušenost. Před nějakou dobu kluci přidali na Webdeal Monitorování pozic na Seznam.cz. Řekl jsem si, že to vyzkouším pořádně a nahodím tam můj druhý blogísek cn130. Jenomže jsem lenivej a dosud jsem se nějak zvlášť nerozhodnul na co ho vlastně chci optimalizovat. Takže jsem tam naházel názvy webhostingů, které sleduju. Celkem mě překvapilo jak jsem na některé byl poměrně vysoko.

Uplynula nějaká doba. Nástroj na sledování keywordů nefungoval a mě to bylo vlastně celkem jedno. Dál jsem si psal články, komentoval různé reklamní kampaně a vůbec to neřešil. Dneska jsem si všiml, že nástroj byl uveden opět do provozu, ovšem je nutné jej alespoň prozatím aktivovat ručně. Říkám si ok. Kouknu jak si stojím. V porovnání s předchozím obdobím jsem si u většiny klíčových slov pohoršil. Takže nastal čas projít si jednotlivá klíčová a porovnat je se záznamy.

Poznámka: struktura cn130 je udělaná, tak že jednotlivé názvy firem v postech odkazují na stránku o ní. Ze stránky pak vede nofollow odkaz na domovskou stránku firmy.

  • Nízkokonurenční slovo Aerohosting – po vytvoření prázdné stránky Aerohosting, kde se dlouhodobě nenachází nic jsem získal 7. místo. Následně po nějakém přepočtu (pár dní po indexaci), pozice skočila na 5. místo. Před nedávnem, aby mi pravidla ke komentářům nekazila obsah, jsem je dal do javascriptu. Což mělo za následek poskočení na 16. místo. Závěr: Buď v krátkém časovém intervalu došlo k přepočtu pozice, anebo má seznam (možná) u blogů 2 fáze indexace. Tedy rychle přidat a přepočítat. Po odstranění textu, web spadnul. Ostatně jen H1 a friendly SEO url zřejmě na první stránku nestačí :)
  • Pumpujeme linkjuice na slovo Gransy – stránka Gransy s.r.o. zastupuje hlavně Subreg. Vzhledem k jejich akčnímu přístupu k doménám, slevovým akcím a informační vstřícnosti Jana Horáka, o nich často píšu. Takže co článek to linkjuice pro jejich profilovou stránku. Pozice průběžně skákaly zhruba podle přepočtu srank v závislosti na indexovaných nových článcích. Závěr: přepočty srank sledovat. Průběžné pumpování linkjuice zpomalilo pád stránky. Výraznější propad po odstranění pravidel komentářů. Doporučení: doplnit unikátní informace.
  • Jeden pořádný článek a první stránka je doma – blogpost Akční ceny .com domén na SubReg. Začátkem září Subreg jako akreditovaný ICANN registrátor rozjel promo akci na .com/.net. Rozhodl jsem se o tom samozřejmě napsat. Dostat gTLD pod nákupkou v ČR je celkem rarita. Poprosil jsem o vyjádření Jana Horáka a dokonce jsem získal i slevové kódy pro čtenáře. V článku bylo spousta zajímavých informací, které se jen tak jinde nedočtete, což umožnilo snadnější linkbuilding. Celkem 93 zpětných odkazů z 13 domén. 77 z 404m.com (RSS export v levém dolním rohu), 4x Google plus, 2x linkuj, 2x kecteni, 2x webtrh, 1x webdeal, zbytek RSS agregátory. Jsou to data podle GWT. Zároveň se linkovalo i z Twitter. Závěr: Google plus a Twitter Seznam.cz indexuje (pokud může). Pomožte mu, aby je našel našel, tím, že vaši profilovou stránku na férovku přidáte přes Přidání stránky do vyhledávání. Pak stačí napojit RSS feed a zpětné odkazy jsou doma. I přesto, že všechny odkazy z cn130 se slovem Subreg odkazují na podstránku Gransy s.r.o., prostě blogpost vede a je na 9. místě. Takže i pokud všechna vaše snaha vede k posunutí určité stránky, rozhodně se občas vyplatí zainvestovat do kvalitnějšího článku a pojistit si to. Zkuste se obrátit spíše na novináře než copywritery. Je to trochu jiné psaní, navíc si můžete domluvit, že se zmíní o článku na jejich twitter/FB/G+ účtu.
  • Forpsi aneb nakoukneme a konec – stránka Forpsi. O této společnosti se dá psát celkem dost. Propagace sice vázne, ale mají zajímavou historii a hlavně už takřka rok drží prodej .cz domény za dumpingovou cenu. Když jsem o nich začal psát dostal jsem 18. místo, to se na chvilku změnilo na 20., pak zpět na 18. No a teď mi to hlásí víc jak 400. Zmiňuji se o nich celkem často, ale nepomáhá to. Ostatně o forpsi už se toho napsalo hodně. Závěr: Nový obsah má šanci se prosadit, ovšem po čase se musí zařadit na své místo mezi ostatními. Problém nastává, když jsou to zástupy autoritativních webů… Obdobně to dopadlo pro Český Hosting anebo Czechia.

Když si to tak čtu po sobě zesumarizované, tak to vypadá celkem zajímavě. Zkusím aktualizovat ten nástroj pravidelně a sledovat jak reaguje na nové články a na různé druhy linkbuidlingu. Třeba teď co jsem si to tak hezky prolinkoval :)

Případné tipy na další experimenty napište do komentářů. V rámci možností se nebráním ničemu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Jak se podívat na první stránku seznam.cz”

  1. Zajímavé. Článek trochu svádí ke generalizaci, že by to takhle mělo fungovat přo všechny weby, což ale nemusí být pravda. Ale na některé tipy asi fungují. Třeba s aktualitou stránek je to i z mojí zkušenosti pravda.

  2. zkrátka obsah je král a aktuální a originální obsah je král i s královnou dohromady ;)

  3. Souhlasím s tou férovkou, dal jsem to ručně do indexu a ejhle, hned nahoru u seznamu.

  4. Tom:
    ano, ale to neplatí pro seznam tam dlouhodobě válcují konkurenci projekty na webnode s ukradenými texty a zahraniční porno třetí kategorie

Comments are closed.