Po aktualizaci Android 13 nejdou data na Vodafone – řešení problému

Tento rok mě manželka donutila koupit si konečně nový mobil. Ten starý, kterému táhlo na 6tý rok, už bez neustálého dobíjení z powerbanky nedokázal jet ani pár hodin v kuse. Vybral jsem si Motorola EDGE 30 Fusion, protože mi přišel jako přesně to co potřebuji a byl jsem s ním spokojený, tedy až do doby než jsem se rozhodl aktualizovat Android 12 na novou verzi Android 13.

Aktualizace na Android 13 proběhla bez větších komplikací, ale první co mě zarazilo bylo, že u vypnutých dat bylo v horní liště místo 5G zašedlé Edge. Počkal jsme než dojedou další záplaty vše aplikací a služeb, ale 5G se nevrátilo. Když jsem zkusil vypnout wi-fi nikam jsem se nedostal.

Zkusil jsem standardní věci, ale nic nezabralo

Však to znáte:

  • Restartovat mobil.
  • Vyndat SIM kartu.
  • Dát SIM kartu do dalšího slotu.
  • Otestovat SIM kartu na jiném mobilu.
  • Resetovat nastavení přístupových bodů.
  • Resetovat nastavení Wi-fi, sítě a bluetooth.
  • Vypnutí sítě 5G.
  • Aktivovat vývojářský režim a zapnout pouze data (data přednostně).
  • Pohrát si s nastavením spořiče baterie.
  • Zkusit dohledat aktualizace
  • A další obecné rady…

Věděl jsem že tudy cesta nevede. Začal jsem pročítat odbornější články, dokumentaci atd. Všechno ukazovalo, že v Androidu 13 problém nebude. Spíše je to v nastavení přístupových bodů. Ty u Vodafone máte 2.

Vodafone CZ a Vodafone CZ mms. Z nějakého důvodu jsem měl zafixováno, že o připojení k internetu se stará ten druhý Vodafone CZ mms. Jenomže ten je zablokovaný. Nedá se editovat, vše je zašedlé, což je prý operátorem na nových mobilních zařízeních.

Vrtalo mi to hlavou, ale už jsem nad tím strávil hodně času. Říkal jsem si že nejlepší bude dostat se nějak dovnitř a ručně to upravit.

Odpověď nalezena na Redditu

V pondělí ráno, když se zasekl autobus v zácpě jsem měl to štěstí že tam byla wi-fi. Říkám si, že zkusím ještě trochu Googlit. Jen tentokrát zvolím jiný přístup. Chyba Androidu to není o tom by se více psalo. Na Twitter jsem našel pár dotazů Čechů s podobným problémem. Motorola povolila Android 13 na Fussion v ČR, takže toho je prostě více.

Zkusím tedy hledat “česky”. Zaměřil jsem se tentokrát na problém po aktualizaci Android 13 a Vodafone. A tam jsem se dostal do vlákna na Reddit Po aktualizaci na Android 13 nejdou data na subredditu /czech. Byl to přesně můj problém.

Včera mi přišla aktualizace na Android 13 na můj Motorola Edge 30 Fusion, bohužel po nainstalování mi nejdou data. Wifi funguje, SIMka taky (vyzkoušeno v jiném telefonu), všechny rady, tipy, triky jsem vyzkousel a přesto mi data nejdou (obrovsky pomalu, že se ani web. stránky nenactou), operatorem to také není.

MÁ NĚKDO STEJNÝ PROBLÉM? Někde na fóru jsem našel, ze Samsungy a Pixely mají stejný problém.

PS: Hard Reset, jiný slot na SIM, reset dat, jiný účet, cokoliv Vás napadne jsem zkoušel.

Bylo tam hodně off-topic, ale pak se uprostřed objeví příspěvek od No_Letterhead8650, který na první pohled nevypadá jako něco, co by mohla být validní odpověď, ale sedí to. Vím že je něco blbě nastaveného v přístupovém bodě. Mohlo by to být ono?

Postup :nastavení – síť a internet – mobilní sit- názvy přístupových bodů – rozkliknout první položku (u mě vodafone) – název přístupového bodu rozkliknout a přepsat (myslím, že tam bylo slovo hos) na internet – pak kliknout v právu na hoře na tři tečky uložit. Mělo by se to rozběhnout popř. Restartujte. Poprosím o zpětnou vazbu.

Rychle zkouším, nastavím. Restartuji telefon a najednou blik! vidím 5G. Data jedou! No_Letterhead8650 díky moc. Celý víkend jsem byl mrzutý, že na to nedokážu přijít a ty jsi můj problém vyřešil!

Detailní postup

Takže ještě jednou detailní postup jak vyřešit nefungující data po aktualizaci Android 13 u Vodafone.

1. Klikněte na ikonku Nastavení.

2. Vyberte Síť a internet.

3. Klikněte na Mobilní síť.

4. Odscrollujte až úplně dolů, kde je Názvy přístupových bodů.

5. Klikněte na Vodafone CZ.

6. Klikněte na Název přístupového bodu.

7. Místo hos napište internet.

8. Klikněte na tři tečky v pravém horním menu a dejte Uložit.

9. Teď máte 3 přístupové body. Zaškrtněte ten s internet.

10. Restartuje telefon.

Mělo by být hotovo. Data opět fungují.

Závěr

Díky moc No_Letterhead8650 za vyřešení problému. Tento článek píšu hlavně kvůli většímu dosahu. Tvůj komentář trochu zapadl v daném vlákně. Takto řešení najdou vyhledávače ;)

Pokud vám tento článek pomůže, prosím o sdílení.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

81 Replies to “Po aktualizaci Android 13 nejdou data na Vodafone – řešení problému”

  1. Včera zakoupený telefon Motorola Edge 40, síť Vodafone. Stejný problém. Po přečtení článku za 1 minutu vyřešeno. Bez tohoto článku bych na chybu v nastavení nepřišel. Děkuji a hodnotím velmi pozitivně.

  2. Moc díky!!! Jak píše Josef – já včera (29.8.2023) zakoupený telefon Motorola Edge 40, síť Vodafone, stejný problém. Byla jsem z toho zoufalá, už jsem málem šla do Vodafone atd. ☼

  3. Moc pomohlo, stejný problém, Motorola edge 40. Zajímavý že nikde nedokázali pomoct, ve Vodafonu mi tvrdili že je to už delší problém který nemá řešení. Z toho důvodu jsem odstoupil od Vodafonu, přitom stačí toto.

  4. Vodafone , Motorola G73. Nefunkční mob.data . Dotaz ve vyhledávači G . 1. odkaz tento článek . Problém vyřešen a vyhledávače opravdu najdou ! Díky

  5. Perfektni,
    Moc díky za článek!!!
    Měl jsem stejný problém u nového mobilu Edge 40 a tohle pomohlo!!!
    Ještě jednou díky

  6. Děkuji moc. Před týdnem jsem si koupila novou Motorolu. První den super, druhý jen edge. Standard postup nepomohl. Operátor netušil, co s tím. Naštěstí jsem měla rychlou výměnu v Alze, takže jsem ho šla vrátit s tím, že je to vada telefonu. Tam mi řekli, že to dělá jen operátor Vodafone. Telefon vyměnili, od včera mám ten samý ale nový. Včera 5g a dnes po noční aktualizace zase jen edge. Měnit operátora se mi kvůli tomu nechtělo, tak mrknu na net a zde na první Dobrou objevím tento úžasný článek. A během pár vteřin je po problému. Opravdu díky moc!!!

  7. Obrovský dík, byly to dva měsíce bezdatoveho světa,,,,nic nepomáhalo, Vodafone opakovaně zcela neužitečné info a rady. Zítra tam zajdu a předám váš odkaz,, pokud nevadí. Díky Ve

  8. EDGE 40, Vodafone – stejný problém. Cele dopoledne plné zoufalství a teď po přečtení článku je během minuty vyřešeno. Pecka. Moc děkuji

  9. Díky za pomoc. Od rána mám nový telefon Motorola edge 40 u Vodafone a bez mobilních dat. Po přenastavení dle článku, vše šlape jak má. Díky moc ještě jednou :-)

  10. Díky za pomoc konečně to běží…. jenže další problém u EDGE 40 jsem objevil, i když mám povolený roaming tak vůbec nejdou data v zahraničí i když v druhému Xiaomi šli… a s tímhle už si nikdo rady neví

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *