Miliarda domén

Momentálně je registrováno kolem 350 milionů domén a jejich počet mírně roste. Přemýšleli jste však, kolik už unikátních domén bylo registrováno celkem? Podle DomainTools před pár týdny 1 miliarda!

DomainTools, LLC je americká společnost se sídlem v Settle. Spravuje a rozšiřuje databázi domén, IP adress a WHOIS dat. Provozuje řadu nástrojů, které se  používají na ochranu obchodních značek, hodnocení domén a výzkumu kyberzločinu. Umí toho však daleko více, propojením všech dat můžete zjistit naprosto vše o doménách a jejich majitelích za posledních 17 let. Zároveň archivují screenshoty webů na těchto doménách, takže vědí co na nich kdy bylo.

Před pár týdny vložili do databáze doménu s pořadovým číslem 1 miliarda, což je rozhodně historický okamžik. Na druhou stranu sami přiznávají že miliarda domén tu mohla být už dříve. gTLD mají veřejné zónové soubory, tedy seznamy domén s denní aktualizací. Naproti tomu řada ccTLD takovéto data neposkytuje. Mezi ně patří i .cz. DomainTools tak musí spoléhat na své roboty, kteří prohledávají DNS a internet.

Většinu domén se jim podaří najít, ovšem existují i takzvané “temné domény” (dark domains), ke kterým nikdy nebyl vedený veřejný DNS záznam.

Na oslavu 1 miliardy domén se rozhodli publikovat pár zajímavých statistik.

  • Nejvíce domén bylo .com. 434M jich bylo registrováno a už nikdy prodlouženo.
  • Z domén, které měly alespoň tisíc registrací je na tom nejhůře .realty. 97 % registrovaných domén nebylo nikdy prodlouženo.
  • Naopak nejméně smazaných domén má .boston. Z celkem 22.100 domén bylo smazáno a neregistrováno znovu 0,3 %.
  • Nejaktivnější ccTLD je v Evrope (110M), pak Oceánie (54M), Asie (44M), Jižní Amerika (16M) a 12M v Africe. Severní Amerika měla registrováno jen 14M domén a polovina z toho připadá na Kanadu a Mexiko. USA prostě svou národní doménu .us stále moc neberou. Jednoznačně zde vede nadnárodní .com.
  • Nejregistrovanější řetězce, které se nacházeli na více jak 700 TLD:
    1. amazon
    2. bitcoin
    3. www
    4. whatsapp
    5. blockchain
    6. microsoft
    7. yahoo
    8. mail
    9. oculusrift
    10. google
  • Celkově existuje jen 150 řetezců, které byly na více jak 500 TLD a to včetně vtipných jako: “iot”, “startup”, “hello”, “cannabis”, “the” anebo “matt”

A jak bylo dosaženo takto vysokého čísla? Spousta domén vznikla díky “domain tastingu” – což je možnost si doménu vyzkoušet bez placení a následně jí zrušit, dále v důsledku práce botnetů, které generovali algoritmem domény a platili je z ukradených kreditních karet a samozřejmě i rozdávání domén v rámci promoakcí či za zlomek původní ceny. Takto vzniklo a ještě bude vznikat nepřeberné množství domén, které vlastně nikdo pořádně nevyužije.

Ostatně vsadím se, že stejně jako já i vy máte spousta “temných domén” domén, které jste nikdy nepoužili ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Miliarda domén”

  1. Mám asi 5 domén, které vlastním roky a nikdy na nich nic nebylo. Silně přemýšlím, že je nechám expirovat. Zkoušel jsem je prodat, ale nikdo nemá zájem. Jenže na druhou stranu, když už je mám tak dlouho, tak je mi líto se jich jen tak zbavit.

  2. “Temné domény” má skutečně asi téměř každý. Doménoví spekulanti jich budou mít i “malinko” více. Zajímalo by mě, kolik takových domén může existovat.

Comments are closed.