To takhle jednou člověk prochází co kdy spáchal…

Nevím jestli je to z horka anebo nedostatkem pořádného spánku, ale v posledních týdnech jsem zrovna moc kreativních věcí neudělal. Stále si sice držím tempo napsat alespoň 10 článků/týden, ovšem že bych na nějaký byl extra hrdý se říct nedá. Dneska jsem se rozhodl, že alespoň udělám údržbu starých webů, abych trochu zavzpomínal.

No napsal či spíše vytvořil jsem toho za ty roky hodně. Texty v podstatě píšu od založení 404M, což byl rok 2008. Za tu dobu to bude něco kolem pěti tisíc textů rozházených všude možně po různých webech, většinou mých. Je zábavné si to s odstupem času po sobě číst :)

WordPress

Pro publikování obsahu byl pro mě revolucí WordPress. Do té doby jsme psal texty hlavně do jakéhosi vlastního PHP pseudoframeworku na vytváření MFA. Jo staré dobré časy medového Webtrhu. Už ani nevím kolik MFA jsem takto mohl vytvořit, malá část je stále aktivní a sem tam vydělají nějaký ten dolar. Dokázal jsem jich vytvořit i několik za den, ale nějak mě to táhlo dělat pořád něco jiného a jinak, než se zdokonalovat v jednom.

Nad WordPress jsem ohrnoval nos. Měl jsem z něj strach. Do té doby jsem každý skript, který jsem používal procházel jestli mu můžu věřit. Neuměl jsem si představit, že svěřím svůj projekt něčemu, co jsem nenaprogramoval. Dneska se tomu už jen musím usmát. Do WP nahrávám jeden plugin za druhým a nad bezpečností tolik nepřemýšlím, kdo by měl čas procházet stovky, tisíce anebo desítky tisíc řádků kódu a kontrolovat odchozí komunikaci jestli mi náhodou nevykrádá plugin data.

No nakonec jsme jej začal používat. Byly v něm ještě šablony WordPress classic a Default. Tuším že jedna z nich už ve verzi 2.0 nebyla.

Díky WordPress jsem se mohl soustředit jen na psaní textů a moc mě to bavilo. Postupně jsem na WordPress začal stavět další weby. Dal jsem šanci i dalším CMS, ale na jednoduchost WP prostě neměly.

Dnes už jen univerzální řešení

Jestli jsem se něco za ty roky naučil, tak že se vyplatí co možná nejvíce sjednotit technologii stejných projektů, samozřejmě pokud je to možné. Sice když nastane problém, tak jej musíte řešit všude, ale zase jedno řešení také všude funguje. A to nemluvím o tom, že jakmile se něco rozbijte tak na to rychle přijdete. Jsou weby, kam zabloudím jednou za čas kvůli rozbitým aktualizacím a když zjistíte že už několik měsíců nefungují správně, protože něco nebylo připraveno na novou verzi PHP, tak jsou to prostě zbytečné ztráty.

Takže jsem se naučil používat stejné pluginy a stejná nastavení.

Když jsem dnes procházel několik let staré weby, tak údržba vlastně byla nahrazování toho starého novými, odzkoušenými a univerzálnějšími postupy.

Jeden příklad

Na webech jsem měl Google Analytics. Vkládal jsem jej buď přes na to určený plugin, SEO plugin který to uměl jako rozšiřující funkci anebo prostě rovnou do HTML widgetu. Dnes už místo toho používám plugin Head and Footer Scripts Inserter. Přes něj vkládám i další skripty.

S tím vlastně souvisí i reklama AdSense. Na starších projektech jsem jí vkládal přes pluginy, widgety, rozšířených funkcí šablon anebo rovnou úpravou šablon. To v podstatě padlo s Automatickými reklamami AdSense. Stačí vložit kus kódu do hlavičky přes výše uvedený plugin a je hotovo. Zvláště u webů, kterým se nehodláte věnovat pravidelně je to ideální řešení.

Jeden plugin a dva kódy. Vše zjednodušeno.

Nastavení

Stejné je to i s nastavením WordPress. Dnes už neexperimentuji s PBN, nemusím mít pro každý web odlišenou strukturu odkazů, nastavené komentáře, stránkování atd. Všechno pěkně sjednotit, tak aby byla dosažena co možná největší efektivita.

Samozřejmě stále testuji nové věci, ale na to mám živé weby, kam přispívám alespoň jednou za týden. Tedy alespoň se snažím přispívat :)

Tak co jsem vlastně našel

Hlavně jsem na weby z první PBN nahodil reklamu a GA. Mají přirozenou návštěvnost a byla by škoda toho nevyužít. Ty stovky článků stále lidé čtou.

Dostal jsem se ale i k mému fan projektu Meme Obrázky, kde jsem se chtěl věnovat vysvětlováním internetových mému a jejich správnému používání. Byl to pěkný oddechový projekt. Pídit se po historii obrázků, které pobláznily internet, byla zábava. Navíc i vytváření nových Rage Comicsů mě opravdu bavilo. Dneska bych už ale podobný web udělal jinak. Hlavně bych tam od začátku dal pořádnou reklamu :)

Na jednom blogu jsem kdysi dávno udělal takový SEO experiment. Na hlavní stránce neměl klasický výpis prvních vět článků ale jen nadpisy. Zato jich ale bylo pod sebou hodně. V podstatě jsem použil šablonu na diskuzní fórum místo blog. Naopak na konkrétní stránce s článek, pak už nadpis nebyl. Prováděl jsem tam více pokusů. Většinou šlo všechno podle předpokladů. Dneska jsem si řekl, že už testování bylo dost a každý článek si zaslouží svůj nadpis. Nahodil jsem jednu ze základních WP šablon a udělal pár úprav v CSS editoru k šabloně, aby byly hezčí barvičky. Vizuálně se délka článků protáhla tak 3x. Šablona na diskuze totiž šetřila místem. No a k mému údivu se také začalo objevovat více automatických reklam. Což mě vede k myšlence že reklamy se vkládají podle velikosti bloků nikoliv množství textu. I když takto napsané to dává vlastně smysl. Teď jsem zvědaví co to udělá s návštěvností ;)

Na webech mám často různé analytické nástroje. Krom klasickým metrik měřím i například poměr lidí s blokováním reklamy. Napříč IT weby to je momentálně 15,77 za poslední půlrok (celkem započteno 116.807 návštěv).

Závěr

Pro dnešek to je vše. Uvidíme co změny na některých webech přinesou. Určitě dám vědět pokud to bude něco zajímavého.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup