Číňané drží téměř 54 % všech nTLD

Zájem čínských investorů o domény není žádnou novinkou. Dokázali například skoupit všechny šesti číselní .com domény, zaměřují se však i na drahé trojznakové a dokonce dvouznakové .com domény. Ovšem že budou držet téměř 54 %, což je 9,2M kousků, ze všech nTLD je už fakt síla.Pro srovnání kdysi doménová velmoc USA má 12,5 % (2,1M).

Počet držitelů nTLD podle země k 30.04.2016. Zdroj ntldstats.com/country
Počet držitelů nTLD podle země k 30.04.2016. Zdroj: ntldstats.com/country

Pokud pomineme anonymní registrace přes Whois Proxy, tak to vypadá, že nTLD opravdu kupují jen čínští investoři. Rozdíl mezi nimi a ostatními je opravdu propastný.

Vliv na SEO

Možná si říkáte, že je to vlastně úplně jedno, kdo drží domény. Čínský investor zřejmě nebude mít zájem o česká slova. Ostatně to potvrdily i statistiky CZ NIC. Na čínský kontakt je registrováno pouze 1.821 .cz domén (cca 0,15 %). Takže získat nějakou cool doménu s českým slovem nebude problém. Jenomže on by mohl být a to u Google.

V roce 2013 prozradil Matt Cutts, že Google bere v potaz, co se na doméně prvního řádu nachází za obsah. Například pokud zjistí, že většina obsahu na .cz doménách je v češtině a vyhovuje českým návštěvníkům, tak jí posílí oproti třeba .de, kde je obsah v němčině.

Dává to samozřejmě smysl. Takže vezmeme li si například doménu .wang, kde z 1.071.363 drží 1.066.050 (99,5%) čínští investoři a předpokládáme, že by na nich byl i čínský obsah, Google jí může považovat prostě za čínskou a preferovat pro návštěvníky z Číny. Proti tomu asi nikdo nic nebude namítat.

Jenomže, co třeba taková doména .top? Čínští investoři drží 1.665.498 z 2.112.970.  To je 78.8 %?

Závěr

No uvidíme jak to půjde dál. Spousta lidí mluví o bublině, která může kdykoliv splasknout. Těžko říct. Třeba za rok bude v Číně trend dělat na doménách MFA, které pasivně vydělávají. Kdo ví :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup