Všechny šestičíselné .com domény jsou vyprodány

Na namepros.com se včera objevilo vlákno s informací, že všechny NNNNNN.com domény jsou vyprodány. Prostě doménu od 000000.com do 999999.com už nezaregistrujete. V poslední době se zvláště čínští domaineři pustili do výkupu různých vzorců. Před pár dny jsem psal o vyprodaných LLLL.net, ale údajně  jsou cílem i další koncovky, včetně .xyz, .top anebo .win.

Zajímavé je, že v diskuzích se píše, že ještě před měsícem prakticky o 6N.com domény nebyl zájem. Více jak polovina byla volná a teď, aby se ve Verisign připravili na pořádné vánoční prémie :)

Samozřejmě se spekuluje i o případných cenách. Specifikum pro tyto vzorce je, že cena se dá odhadnout na základe výskytu/absence určitých znaků. Například u číselných domén mají větší hodnotu ty bez 0 a 4, protože 4 je v Číně považováno za nešťastné (viz Čísla v čínské kultuře). Proč vadí 0 musím ještě dohledat. V každém případě ceny i těch nejhorších mohou teď mít hodnotu desítek dolarů. Ovšem teorii prověří až nejbližší aukce a sledování obchodů na domainerských fórech.

Nutno podotknout, že podobné vzorce před pár lety byl zajímavý byznys. Kupovalo se všechno možné, sám jsem měl například LLL.info doménu, ale pak vše nějak splasklo jako bublina a většina přestala mít hodnotu. Tohle, co se však děje je zajímavé. Peníze jdou z Číny a ve velkém.

Otázkou je jestli se jedná o investiční příležitost a pokud ano jak se jí chopit dokud je čas? Rozhodně stojí za to sledovat aktivitu kolem vzorců u nTLD. Problém je však cena (většina nTLD jsou drahé) a také, jestli čínský kapitál nebude směřovat spíše do IDN nTLD.

Co se týká vzorců u gTLD, tak dokud je zmatek, tak bych se soustředil na expirované domény a low cost aukce. Například u GoDaddy jsou aukce od 5 USD + registrační poplatek. Za pár dnů už ale může být příliš velká poptávka, která zvedne cenu.

Další možnost je sledovat jak postupně ubývají vzorce u jednotlivých TLD. K tomu doporučuji domainerská fóra. Lepší zdroj informací momentálně asi nenajdete.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Všechny šestičíselné .com domény jsou vyprodány”

    1. LL-L bude jen obtížně název nějaké společnosti. Proto o ně není zájem, navíc pomlčky nikdo moc rád nemá.

Comments are closed.