Postřehy z Google General Guidelines VII. – Jak poznat to nejhorší z nejhorších

Google General Guidelines je oficiální příručka pro zaměstnance Google, které označuje jako Search Quality evaluator. Tedy ty, kteří mají za úkol poznat kvalitní stránku a označit jí. Na rozdíl od webmástrů, kterým se dostaví jen neurčitých odpovědí jak má vlastně dobrý obsah stránky vypadat, oni to musí znát konkrétní znaky. Tato příručka se občas dostane na veřejnost a probírá na black hat diskuzích. Tento rok unikla také, ovšem Google se rozhodl, že potvrdí její pravost a nabídne ke stažení. Je to velice zajímavé čtení, zvláště pokud umíme číst mezi řádky ;)

V předchozím dílu jsme probrali, jak má Hodnotiel poznat nekvalitní stránku. Pro nás se jedná o sérii užitečných tipů, převážně do čeho investovat čas, abychom nezůstali někde v temnotách SERP. Dnes si rozebereme kapitolu 7. Kde se příručka věnuje tomu nejhoršímu, co na internetu můžeme najít a Google to ve svém indexu vidět nechce.

Google chce ve svém indexu pouze stránky, které pomáhají uživateli. Pokud na nich nejsou užitečné informace, tak o ně i tak může mít zájem (skončí v Supplemental Result). Aby vás odepsal musí mít stránka s uživatelem zlé úmysly. Což znamená například udělat z jeho počítače zombie, vydělat na něm peníze anebo jej nějak oklamat.

V následujícím seznamu najdete stránku, která vždy dostane nejnižší hodnocení:

  • Nebezpečné aneb škodlivé stránky.
  • Stránky, které zjevně postrádají úplně smysl.
  • Matoucí/podvodné stránky.
  • Stránky anebo web, který má jediný účel a to vydělat peníze. Přitom jsou pro uživatele bez přínosu.
  • Stránky s extrémně nízkou kvalitou hlavního obsahu (MC viz. Rozdělení obsahu na stránce).
  • Stránky spadající do kategorie YMYL bez kontaktních informací, které by potvrdili odbornost autora.
  • Opuštěné, hacknuté anebo rozbité stránky.
  • Stránky, které jsou velice nekvalitní, nedůvěryhodné, nespolehlivé, zavádějící anebo nepřesné.
  • Stránky z velmi velkou negativní reputací.
  • Stránky porušující zásady Google Webmaster Quality Guidelines.

Nebezpečné aneb škodlivé stránky

Všechno od zavirovaných stránek až po phishing. Pozor stačí, aby stránka byla součástí součástí webu a celý web má problém. Je tak dobré sledovat aktivitu kolem všech stránek. Nespoléhejte jen na Google Analytics. Pokud je to možné používejte počítadlo, které sleduje všechny stránky či soubory na doméně. Pomocí něj poměrně rychle zjistíte návštěvnost například na nově vytvořenou stránku, kde rozhodně nebude váš kód GA. Zároveň přidejte web do Google Webmaster Tools (Google Console). Google je tak hodný, že v případě problémů vás v vždy upozorní, že něco našel.

Stránky postrádající smysl

Pokud stránka nemá žádný účel existence, není třeba aby byla v indexu Google. Pozor katalogy, databáze, seomaty atd. mají nějaký účel. Hodnotitel je instruován, aby v případě že neví k čemu stránka je prošel web. Jestli tedy máte nějakou databázi položek, robota či kalkulátor určitě si dejte tu práci a detailně rozepište k čemu slouží. Nebojte se i historie projektu, kde prozradíte něco i o sobě a proč projekt funguje. Myslete na to, že se na vaše stránky mohou dostat i lidé bez potřebných odborných znalostí.

Matoucí/podvodné stránky

V podstatě se jedná o skupinu stránek, kde návštěvníci nenajdou to co hledají, protože vyhledávač byl oklamán. Například kvůli podvrženému textu, který vidí jen jeho robot a návštěvník reklamu.

Google na jejich úroveň však staví i podvodné stránky. Třeba phishing, který cílí na klienty bank, různé průzkumy vedoucí k získání osobních dat, “nezávislá” hodnocení služeb a produktů, stránky tvrdící o sobě že jsou oficiální weby celebrit.

Stránky s klamných designem

Google nesnáší, když stránka obsahuje prvky, které vypadají jako součást designu a přitom jde o neoznačenou reklamu. Pokud se takto provozovatel webu snaží uživatele oklamat je to důvod pro nejnižší hodnocení, které mají třeba výše zmíněné phishingové stránky. Což je hodně tvrdé hodnocení.

Mezi klamné prvky designu patří i:

  • Falešné vyhledávání, které vede na stránku s reklamou.
  • Falešný katalog, který vypadá jako ručně tříděné výsledky.
  • Stránky, kde se nedá rozeznat hlavní obsah (MC). Například kvůli velkému množství reklam v horní části.
  • Reklama, která vypadá jako součást navigace stránky.

Hodnotitel je instruován, aby proklikal na stránce různé prvky SC (side content viz. Rozdělení obsahu na stránce). Pokud se dostane někam jinam, může se na to zaměřit. Reklama by vždy měla být označena jako reklama.

Přesměrování

Přesměrování jsou také důvodem pro udělení nejnižšího hodnocení. Samozřejmě za přesměrování z www na newww variantu jej nedostanete. Ovšem pokud je účelem takto dostat uživatele mimo obsah, pro který si přišel tak máme nejnižší hodnocení jisté. Za redirekty může často napadení webu anebo nekvalitní reklamní systémy. Uvědomte si, že každý externí prvek (javascript, iframe), který si do stránky vložíte může provést redirekt. To znamená tlačítka sociálních sítí, reklamní bannery anebo počítadlo návštěvnosti.

Extrémně nekvalitní hlavní obsah

Na hodnocení kvality stránky se podílí převážně hlavní obsah. Pokud má nízkou kvalitu, tak vaši stránku už nic nezachrání. Ovšem může to být ještě horší.

  • Stránky bez hlavního obsahu. Pozor pokud je stránka určena jako rozcestník, například k dalším článkům, tak má účel a hlavní obsah je onen rozcestník.
  • Keyword stuffing
  • Nesmyslný text
  • Automaticky generovaný text
  • Okopírovaný text, bez dalšího přínosu.

Okopírovaný obsah

Kopírovanému obsahu se detailně věnuje kapitola 7.4.5 a 7.4.5. Je zde popsáno, že okopírovaný text neznamená přímo jeho kopie, ale jeho automatického zpracování (scraping). Například existují weby jednoho provozovatele, které se starají o distribuci obsahu.

Hodnotitel však vždy musí zvážit přínosnost dané stránky pro uživatele. Mohou existovat případy, kdy speciální výběr článků může být pro uživatele důležitý.

Na hodnocení nemá vliv zdali se u obsahu nachází odkaz na originál.

Zaspamované komentáře pod článkem

Tohle je zajímavé. V kapitole 7.7 je rozebírán případ spamových komentářů pod článkem. Což je běžný výjev u instalací WordPress s povolenými komentáři bez schválení a bez antispam pluginu. Pokud takováto stránka existuje měla by dostat nejnižší hodnocení, ale jiná stránka, kde spam není by tím neměla být postižena.

Samozřejmě webmaster by se měl o svou stránku starat. Takže zaspamované komentáře jsou příznakem opuštěného webu a rozhodně si koleduje o nízké hodnocení. Jestliže víte, že se o stránku nemůžete postarat radši komentáře zakažte.

Negativní reputace

Stránky s negativní reputací na internetu většinou končí s nízkým hodnocením, ovšem mohou být také důvodem pro zařazení mezi ty s nejhorším. Prostě mezi takové, které se snaží o phishing anebo zavirované. Ukazatelem pro negativní reputaci mohou být:

  • Negativní články v online magazínech. Například o finančních podvodech.
  • Negativní recence, kde je uvedeno, že poslali peníze ale nedostali zboží.

Často se tvrdí, že nemáme hledět na to, co se jinde píše a raději se věnovat svému podnikání. No v některých případech je zjevně potřeba udělat výjimku.

Závěr

Konkrétními případy se zabývá kapitola 7.9. Jsou tam uvedeny weby i proč si zasloužily nejnižší hodnocení. Procházení jednotlivých případů je na delší dobu.

Co bychom si však z této kapitoly měli odnést je, že některé black hat SEO prakticky, které nemusí na první pohled vypadat až tak závažně, posunou váš web na úroveň nějakého podvodného eshopu, po jehož majiteli pátrá policie. Přijde mi to trochu tvrdé :)

Jinak opět byl v textu poměrně tvrdě kladen důraz na informace o autorovi na webu. Osobně to teď nijak zvlášť neřeším. Dříve jsem byl ochoten si spojit weby s mým profilem na Google plus, kvůli lepší viditelnosti v SERP. Kdo to udělal měl pak fotku vedle výsledku vyhledávání. To však Google zrušil, což je škoda.

Články k Google General Guidelines


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Postřehy z Google General Guidelines VII. – Jak poznat to nejhorší z nejhorších”

  1. Pěkné shrnutí části o odpadních stránkách. :-) Mně přijde taky tento dokument zajímavý. Jen Drago až objevíš podobný dokument od Seznamu, dej mi vědět. Pamatuji si na situaci, kdy se to dotklo dropshipping webů (viz tvůj článek http://404m.com/2013/04/04/penalizuje-seznam-cz-dropshipping/) a podobné to bylo s affiliate weby. Chtělo by to znát nějakou přesnjší hranici pro Seznam, jelikož já jsem testoval změny na affiliate stránkách, kde nám klesly pozice a úplně jsem tam nenašel pojítko. Něco spadlo (affil odkazy a dropshipping) , něco ne, nezávisle příliš na kvalitě.

Comments are closed.