Postřehy z Google General Guidelines II. – YMYL

Google nedávno vypustil příručku pro své zaměstnance, kteří mají za úkol hodnotit kvalitu obsahu. Označuje je jako Search Quality evaluator. Zatímco doposud byla tajná a sehnat jste jí mohli převážně na různých uzavřených black hat SEO diskuzních fórech, tak tento rok udělal Google výjimku a dal jí veřejně k dispozici. Stáhnout si jí můžete zde. S tím jak se jí postupně prokousávám, tak píšu, co mě nejvíce zaujalo. Diskuze samozřejmě vítána.

Posledně jsme probrali téma Page Quality Rating (PQ). Takže víme, že Hodnotitelé mají přistupovat k stránkám hlavně podle jejich účelu. V sekci PQ však byla část věnovaná YMYL, které jsem se rozhodl věnovat tento článek.

Your Money or Your Life (YMYL)

Your Money or Your Life (zkráceně YMYL) označuje Google stránky, které mohou mít dopad na budoucí šťastný život uživatele. Jedná se o témata zdraví a peněz (bohatství). U těchto stránek jsou daleko přísnější kritéria a standardy pro získání vysokého PQ. Následky totiž mohou pro uživatele (zvláště BFU) doslova katastrofální.

Typické ukázky YMYL z Google General Guidelines

  • Stránky, kde probíhá nakupování anebo finanční transakce. Jedná se o eshopy, online bankovnictví, weby přes které můžete platit účty.
  • Weby poskytující finanční informace. Například informace o akciích, investování, daních, důchodovém spoření, nákupu nemovitostí, investice do vzdělání, pojištění atd.
  • Stránky se zaměřením na zdraví, poskytující informace o zdravotním stavu, lécích, specifických nemocech, psychickém stavu, výživě atd.
  • Weby s právním zaměřením – právní poradenství, rozvody, opatrovnictví dětí, závěti, získání občanství atd.
  • Mezi YMYL však patří i stránky, které se zabývají adopcí dětí, bezpečností automobilů atd. Prostě vše co může mít vliv na bezpečnost, zdraví a finance.

Shrňme si to

Téma YMYL je celkem zajímavou záležitostí. Když jsem dělal MFA s tématem financí, kvůli co nejdražším proklikům na AdSense, tak se hrálo spíše na kvantitu než kvalitu. Nepoužíval se WordPress, takže šablona byla jednoduchá a měnila se jen velikost a barva jednotlivých prvků. Postupem času, však tyto stránky ztrácely. Dával jsem to za vinu narůstající konkurenci a zlepšování algoritmu Google. Možná v tom však budou spíše přísnější nároky, které staré MFA už nezvládaly.

Obdobně je to i u nových obsahových webů. Mimo PBN s IT tématikou jsem si našel čas i na finanční tématiku. Rozjezd byl stejný. Nakoupily se expirované domény s historií, ranky a odkazy. Nasadil se postupně nový obsah, ale návštěvnost se nějak nedostavovala. Oproti druhé PBN, která rostla úměrně novému obsahu, budující si autoritě a získaným zpětným obsahům. Dokonce jsem hledal i jestli nebyl problém s penalizací. Příznaky odpovídaly spíše skeptickému přístupu Google k webům s podobnou tématikou.

Takže pokud chcete zkusit vydělávat na obsahovém webu, doporučuji se YMYL vyhnout, alespoň do doby než naberete zkušenosti a bude moct takovýto web podpořit pořádnou autoritou.

Články k Google General Guidelines


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Postřehy z Google General Guidelines II. – YMYL”

  1. Ahoj, díky za článek – celá serie je super! Jen ve třetím odstavci máš chybu, zdraví vs. zdravý . :) Zdraví majitel YMYL webu haha :)

Comments are closed.