Postřehy z Google General Guidelines VI. – Nekvalitní stránky

V této sérii článků postupně rozebíráme Google General Guidelines, což je příručka určená pro zaměstnance Google, kteří mají hodnotit kvalitu stránek. Google jí zveřejnil poté, co jí někdo vynesl ven :)  Stále na každé její stránce najdete Proprietary and Confidential. Stáhnout si jí můžete zde.

Dneska se budeme věnovat charakteristice Low Quality Pages – Nekvalitní stránky.

Za nekvalitní stránku Google obecně považuje takovou, kde je uživatel nespokojený, protože tam není to co hledal. Takovéto rozhodně nebude chtít vidět na předních místech svého vyhledávání.

Aby je mohl Hotnotiel (Search Quality evaluator) lépe poznat definuje Google následující charakteristicky, které se na ní téměř vždy vyskytují.

  • Kvalita hlavního obsahu (MC viz. Rozdělení obsahu na stránce) je nízká.
  • Množství hlavního obsahu (MC) je nedostatečné pro splnění účelu stránky.
  • Design stránky je nevhodný. Například jednotlivé části zasahují do hlavního obsahu (MC) anebo nějak vyrušují.
  • Stránka zjevně postrádá údržbu a aktualizace.

Jak poznat nekvalitní obsah

Pro hodnocení kvality obsahu (PQ viz. Page Quality Rating) je nejdůležitější hlavní obsah. Kvalita hlavního obsahu odráží čas, úsilí, zkušenosti a talent či schopnosti, které do něj autor investoval. Vzhledem k tomu, že Hodnotilé nejsou experti na copywriting, tak je Google pasuje do role učitelů a autory stránky jsou jejich studenti, kteří mají odevzdat práci. Tato práce bude špatná když:

  • Si koupí už hotovou práci online anebo jí nechají napsat někým jiným.
  • Napíší práci rychle bez rozmyslu anebo opravy chyb.
  • Vyplní obsah velkými obrázky, aby zamaskovali nedostatek textu.
  • Okopírují celou práci encyklopedie anebo parafrázují obsah změnou několika slov anebo větné struktury.
  • Práce bude plná běžně známých faktů jako “Argentina je země. Lidé žijí v Argentině. Argentina má hranice. Někteří lidé mají rádi Argentinu.”
  • Používáním spousty stejných slovíček pouze k popsání několika základních faktů. Například: “Pandy jedí bambus. Pandy jedí hodně bambusu. Je to nejlepší jídlo pro Pandy.”

Google výslovně uvádí, že Hotnotielé mají považovat nekvalitní obsah za dostatečný důvod pro udělení nejnižšího PQ. To samé i pro obsah který není dostatečné obsáhlí.

Nedostatek zkušeností

V případě, že se jedná o obsah řazený do kategorie YMYL (Your Money or Your Life) a Hodnotitel nedokáže prokázat, že autor má dostatek zkušeností a/nebo autority, tak jej má označit nízkým PQ.

Takže pokud chcete psát o YMYL zdůrazněte, kdo obsah píše.

Nezapomeňte, že se hodnotí stránka nikoliv web. Tedy pokud máte web o obecném tématu a někdo se vám rozhodne poskytnout článek, třeba o půjčkách, které spadají pod YMYL, tak by zároveň v něm mělo být uvedeno kdo je autorem a jaké má s tématem zkušenosti.

Design a ovládání

Pokud se na stránce nachází rušivé elementy, které nemají nic společného z hlavním obsahem, je to příznakem nízké kvality. Za rušivé elementy nemusí být považována jen reklama, ale i nejlepší články, poslední komentáře, mohlo by vás zajímat apod. Všechny tyto prvky musí být mimo hlavní obsah a nevyčnívat více než je nutné.

Za velmi rušivé jsou považovány nevhodné reklamy. Google výslovně uvádí ty pro dospělé, ale Hodnotitelé se mají soustředit i na takové, které mohou vadit cílové skupině (v rozporu s kulturními anebo náboženskými zvyklostmi).

Další charakteristiky špatně navržené stránky:

  • Velká reklama po načtení stránky, která je výraznější než hlavní obsah.
  • Reklama, která dělí hlavní obsah. Zvláště pokud jej dělá špatně čitelným.
  • Invazivní reklama (popup).
  • Hodně reklamy k poměru obsahu.
  • Textová reklama umístěná poblíž navigace, která může mást návštěvníka.

Údržba

Ukázkou nízké kvality stránky je neudržovaný web. Nefunkční odkazy, obrázky které se nenahrají, obsah který je neaktuální.

Co se týká aktualizace, tak záleží stránku od stránky. U osobních blogů je občasná aktualizace běžná, stejně tak soukromé stránky s fotkami. U těchto by Hodnotitelé neměli být tak přístní

Na druhou stranu jsou zde stránky kategorie YMYL, kde je nutné informace na stránkách aktualizovat často. Návštěvníci totiž očekávají, že to co najdou bude aktuální.

Ohledně magazínu, u těch se aktuálnost od jednotlivých článků neočekává. Nízké hodnocení PQ by za to dostat neměl. Magazín však musí jevit známky, že přibývá nový obsah.

Závěr

Zajímavá je ta reklama v hlavním obsahu. Určitě všichni souhlasíme, že nemusí být vždy příjemná ale také víme, že funguje :)

Jednotlivé ukázky jak vypadají stránky nízké kvality najdete v sekci 6.6

Články k Google General Guidelines


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Postřehy z Google General Guidelines VI. – Nekvalitní stránky”

  1. jde nejak nahlasit web ktery bude takto rucne zkontolovan?

Comments are closed.