Soutěž o .eu domény: DNSSEC

Jestli něco CZ NIC jde, tak je to zavádění nových věcí. I když třeba podporu IDN pěkně prokaučovali. Ale co už, výjimka potvrzuje pravidlo, a tak se Česká Republika může pochlubit, že patří mezi největší průbojníky například DNSSEC.

DNSSEC neboli Domain Name System Security Extensions je vylepšení, které má ochránit návštěvníka či klienta. Princip fungování DNS jsme probírali v nedávné soutěži věnované právě DNS. Vtip je v tom, že během celé cesty dotazu “Na jakou IP adresu směřuje domena.tld” může dojít k podstrčení špatné IP adresy. Rozdíl by jste vůbec nemuseli poznat. Určitě mnoho z vás už převádělo domén z jednoho hostingu na druhý. Po změně name serverů u domény trvalo i několik hodin, než se změna projevila. Starý hosting by tak mohl zneužít situace, třeba nahozením reklamy jako pomstu, že jdete ke konkurenci :).

Teď si představte, že podstrčení funguje podobně. Jen vám někdo do cache, na půl cesty, umístí jako by jiné nameservery. Doména prostě bude směřovat jinam, než by měla. A jako majitel webu na to nemusíte třeba ani přijít, protože zrovna u vás to bude fungovat.

DNSSEC funguje podobně jako elektronický podpis. Majitel domény si vygeneruje klíč (veřejný a privátní). Privátní použije na “podepsání” technických údajů o doméně na DNS. Veřejný klíč je pak dán vyšší autoritě. Podepsaný záznam se totiž cestou zpět postupně předává stále výš a výš. Vytvoří se jakýsi řetěz, kde každá část musí zapadat do té předchozí. Pokud by tedy někdo chtěl například upravit záznam mezi TLD (.cz) a nameserverem vašeho hostingu, došlo by k chybě. Řetězec by totiž přestal dávat smysl.

Ačkoliv patří ČR mezi světové jedničky, patří podpora DNSSEC spíše jen větším hráčům na trhu. Například ze 23 smluvních partnerů CZ NIC jí má pouze 12. Kompletní seznam najdete na stránkách CZ NIC. Schválně se koukněte jestli právě ten váš je mezi nimi.

Soutěžní otázky

  1. Jaké TLD lze právě teď podepsat u RegZone.cz.
  2. Jaká ikonka je symbolem DNSSEC.
  3. Proč nemáte váš nejdůležitější projekt podepsaný DNSSEC?

Všechny odpovědi na soutěžní otázky najdete na stránkách Podpora DNSSEC.

 

Správné odpovědi, včetně validního emailu, na který vám zašlu případnou výhru pište do komentářů. Pravidla soutěže najdete zde. Vyhrává 10 nejrychlejší.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Soutěž o .eu domény: DNSSEC”

  1. 1. .CZ, .EU
    2. klíč v zeleném čtverci se zakulacenými rohy
    3. Protože můj registrátor DNSSEC nepodporuje.

  2. 1. .cz, .eu (Domény musí mít nastaveny DNS servery společnosti ZONER software.)
    2. Klíč
    3. Protože doména nejdůležitějšího projektu to nepodporuje.

  3. 1. jen u domen cz a eu
    2. zelena ikonka s klickem
    3. protoze neni tak dulezity + dalsi poplatky

  4. 1. CZ a EU
    2. bílý klíček v zeleném poli
    3. registrátor dosud neposkytuje

  5. 1. eu a cz
    2. klíček
    3. jsem línej

    OT: kdy bude další článek kde se budeme moci pochlubit doménama?

  6. 1. .CZ a .EU
    2. Klíč v zeleném rámečku
    3. Nepovažuju to za nutnost. :)

    1. Tak konec soutěže, koukám že dneska to bylo lečí. Jdu rozeslat kódy.

      idp: mohl by jsem zase něco uspořádat :)

Comments are closed.