Google a nové domény

John Mueller před pár dny publikoval na oficiálním blogu Google pro webmastery odpovědi na nejčastější otázky ohledně vlivu nTLD na SEO. Vesměs nic zajímavého nepadlo, ale stojí za to si vše shrnout.

Bude Google nějak měnit algoritmus kvůli zvýhodnění nTLD?

Celkově jsou nTLD jako ostatní gTLD. Klíčová slova v nich nepřidají stránce žádnou výhodu anebo nevýhodu.

Obecně to znamená, že si Google zvolil cestu přistupovat ke nTLD jako gTLD (nadnárodní domény). Z minulosti víme, že gTLD mohou být penalizované, jako byla třeba .info, když se rozdávala zdarma a objevovalo se na ní opravdu velké množství plevelu. Což nám momentálně připomíná situaci kolem .xyz, která je také zdarma a moc užitečného obsahu na ní nenajdete.

Jak jsou na to IDN domény a Googlebot

IDN nTLD jsou na tom stejně jako jakékoliv jiné domény. Google nedělá rozdíl mezi punycode (.xn--domna-dsa) a nekódovanou verzí (.doména). Dále chápe, že se jedná o to samé, takže není nutné používat přesměrování anebo canonical. Můžete používat jednu verzi, která vám více vyhovuje, respektive vyhovuje Seznam.cz :)

nTLD a geotargeting

Takže pro nTLD budou platit stejná pravidla jako pro všechny. Žádné z nových domén jako .london, .nyc atd. nepřijdou z konkrétním označením zařazením do určité lokace. Budou si tak muset projít standardním procesem, který zmínil Matt Cutts v roce 2013.

Google analyzuje stránky na určité TLD. Vytvoří z nich seznam a hledá pak společné rysy. Například pro koho jsou tyto stránky cílené a jakou mají strukturu návštěvnosti. Když zjistí, že 99% stránek na .nyc doméně jsou obyvatelé New Yorku, tak se rozhodne, že .nyc doména bude ideální pro Newyorčany. Na Google pro Newyorčany se tak budou zobrazovat výsledky na .nyc doménách přednostně. Samozřejmě informace je z roku 2013. Teď máme rok 2015 a nové technologie :)

Závěr

Je důležité si uvědomit, že dobré pozice se budují autoritou. Mám osobní zkušenosti, že ta se nedá vytvořit přes noc. Některé blogy potřebují půl roku, jiné i přes rok, než se SEO magie začne na Google dít. Je tak třeba brát informace, že nové domény Google penalizuje vždy s rezervou. Prostě potřebují přežít alespoň ten jeden rok :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Google a nové domény”

  1. Souhlasím s článkem, google bere uplně jinak v potaz stáří domeny, než třeba seznam. U seznamu se s dobrou optimalizací může vaše stránka přehoupnout vysoko a zas tolik nezáleží jak velkou má historii u Google, to jde spíš pomalu, ale jistě (nevšiml jsem si, že by mi někdy nějak výrazně skočil web o několik pozic jako třeba se mi to stává u seznamu)

Comments are closed.