Potvrzeno .net opět podraží

Cena oblíbených nadnárodních domén, pod správou Verisign by každým rokem měla stoupat o 10 procent. Neplatí to jen o .com, kde to výslovně až do roku 2018 zakázalo Ministerstvo obchodu Spojených států amerických. Dnes mi oficiální zdražení .net, pro rok 2016, potvrdil  Honza Horák (šéf Gransy s.r.o., pod kterou spadá oblíbený registrátor Subreg).

Cena vzroste k 1. únoru 2016. Nově budou registrátoři platit za registraci, prodloužení a transfer domény 7,46 USD. Dále je nutné přičíst poplatek ICANN 0,18 USD a dalších 0,75 USD druhý poplatek viz. diskuze pod článkem. Jak se cena promítne na českém trhu, to bude spíše záležet na vývoji kurzu dolaru k české koruně. Při současném kuru 24,581 CZK za USD, bychom si, bez provize pro prodejce, zaplatili cca 206 CZK. Cena však může zůstat z důvodu konkurenčních bojů stejná.

A proč Verisign zdražuje, když to v podstatě není potřeba? Protože jsou komerční společností a jejich akcionáři chtějí vidět zisk. Naproti tomu český CZ NIC je zájmové sdružení právnických osob, která si peníze nenechává. Má jich z registrace domén dostatek a tak je investuje do rozvoje českého internetu.

Obecně tento nárůst cen nahrává naší národní doméně, která stojí 125 CZK téměř u všech registrátorů a pokud je mi známo CZ NIC neplánuje ani zdražení či zlevnění. Navíc pravidla majitele domény nijak neomezují jako u ostatních domén. Zdarma si jí může převést kam chce. Dobrou alternativou je i .eu, která je téměř každý rok někde v akci zdarma či za pár desítek korun. Prodloužit jí pak lze od 110 CZK. Osobně už pro nové projekty pořizuji pouze .cz či .eu domény.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Potvrzeno .net opět podraží”

  1. Je hezké být akcionář firmy s monopolním postavením. Skoro jako české vodovody a kanalizace :-)

  2. Otázkou je, jak na takové zdražení zareaguje například wedos, který prodává .cz domény za nákupní ceny.

    1. Při posledním zdražení domén velcí hráči čekali kdo zdraží jako první. Nakonec cenou pohnul po několika měsících až kurz eura. Wedos tuším nakupuje gTLD za euro od Ascio a Forpsi od Tucows? za dolary. V tomto případě bych se nedivil, pokud by cena zůstala stejná a obě strany to dotovali dokud to bude únosné.

  3. Vôbec sa mi nepáči to zdražovanie domien .. ale aspoň nato upozornili .. nedavno subreg len tak z ničoho nič zdvihol ceny .eu domien zo dňa na deň … veľmi sa mi páči cena .cz napr. .sk je v porovnaní s .cz veľmi predražená

    1. Pokud se nepletu tak Subreg prodává rovnou za dolary a přepočítává se na koruny. Takže kurz dělá hodně. Teď je navíc EUR/USD kurz takový zmatený :)
      .eu doménu má pořád někdo v aukci. eurID do různých programů na podporu své domény investuje nemalé částky.

  4. Tak my .eu nezdrazovali snad nikdy. Jestli se zmenila cena ze dne na den, tak to bylo tim, ze skoncila nejaka akce akorat.

  5. Drago, u .net se plati jeste 0.75$ druhej icann fee – jeden plati jakoby registr a druhej registrator (0.18$). U .net ten registru neni zapocitanej v cene a pripocitava se az registratorovi do faktury – cena je teda jeste o 0.75$ vyssi

Comments are closed.