Copak se to děje s .cz doménou?

Správce naší národní domény umožňuje za úplatu nahlédnout do databáze registrovaných domén. Za roční poplatek 10K CZK a podepsání smlouvy tak můžete využít službu s názvem Poskytnutí přístupu k obsahu zóny .CZ. Pokud jsem to dobře pochopil tak ta vám umožní stáhnout si takzvaný TLD Zone File v rámci ICANN služby  (alespoň tak se to nazývá u Verisign). Jenomže teď s tím nastaly problémy.

Společnost CZ NIC se rozhodla, že některým smluvím partnerům zavaří a tuto smlouvu vypověděli. Například společnost Kraxnet s.r.o. musí smazat také svůj archiv, které léta budovala. Což mimochodem zřejmě bude znamenat i problém pro aukční portál dAukce.cz (seznam čerstvě registrovaných domén, anebo těch expirujících CZ NIC asi neposkytuje). V tiskovém prohlášení je napsáno, že vypovězení smluv bude hromadná záležitost a přístup do zóny tak nebude mít nikdo. Prý bez varování, či jakéhokoliv upozornění. Získat tak data o všech doménách v .cz zóně bude celkem problém. Alespoň legální cestou (na webdeal.cz jej někdo prodával koncem minulého roku, bylo to nějakých 700K záznamů).

Nějaké oficiální vyjádření ze strany CZ NIC jsem zatím nenašel. Co jsem hledal informace o TLD Zone File Access Program od ICANN, tak se jedná o jakousi povinnost na základě žádosti zpřístupnit zdarma obsah zóny. Měl by to být nějaký soubor co se dá stáhnout (pokud někdo má zkušenosti tak napište). U nás to asi mít nebudeme, tedy ne zdarma :/

Další informace:

PS: Chtěl bych poděkovat majiteli ubytovanivchorvatsku.cz za upozornění na toto zajímavé téma.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Copak se to děje s .cz doménou?”

  1. To snad neni pravda. Uz rano me to pekne nasralo, kdyz jsem to videl na twitteru.

    Sem zvedavej, jak na to zareaguje dAkce, pokud nejak vubec zareagovat pujde.

  2. “Co jsem hledal informace o TLD Zone File Access Program od ICANN, tak se jedná o jakousi povinnost na základě žádosti zpřístupnit zdarma obsah zóny. Měl by to být nějaký soubor co se dá stáhnout (pokud někdo má zkušenosti tak napište).”

    nebude to niečo, čo je na Slovensku tento súbor:
    https://www.sk-nic.sk/documents/domeny_1.txt
    ? Sú tam aj všetky dodatočné informácie, a vzhľadom k povahe slovenského internetu je možné po roku mať kompletný zoznam domén s dátumami ich exspirácie, registrácie, vlastníkoch, atď.

  3. No me spis pobavilo jak kraxnet vsude rika ze to delal z dobrocinnosti , tj pro nejaky archiv. A pritom to mel predevsim pro odchyt domen, tj velmi tvrdy kseft.

  4. Adam: Jo, to mě taky pobavilo. Ještě když v tom blogpostu plácali cosi o bezpečnosti internetu :D

  5. A nejdou tyto věci získávat ručně? Z whois domény se zjistí expirace, stačí to zjišťovat jednou ročně a pak zkoušet v den expirace (po ochranné lhůtě) doménu registrovat? Nebo mi něco uniká?

  6. Pokud to spravne chapu, tak jiz nikdo nezjisti jake jsou domeny registrovane od dnesniho dne a tim padem se tyto domeny nebudou zobrazovat ani za rok na dAukci ?

  7. MzK: unika :) jak se dozvis o existenci ty domeny ( trebas zitra registrovane )

    Honza: jo, to je vicemene cilem zrejme

  8. Gransy: No registrátor, co spravuje desítky tisíc domén má přehled a nepotřebuje spešl přístup.
    btw, mně nezajímá, jaké doménu budou třebas zítra registrované, mně by teoreticky mohly zajímat ty, které jsou expirované a v ochranné lhůtě, u nich se předpokládá, že budou expirovat.

    Pokud nejsou udaje skryté, dají se vyčíst z whois (majitel, dns, správce, expirace, registrace).. co víc třeba?

  9. Diky za ten link na sk domeny. Je moznost stahnout cz domeny v podobne hezky strukturovanem souboru?

  10. MzK: Českých domén je více než tři čtvrtě milionu. Pokud má nějaký registrátor pár desítek tisíc domén, tak „přehled” zas až tak moc nemá. ;c) A whois je použitelný při zjišťování data expirace, ale už ne pro ověření (ne)existence domén — po nějakém malém počtu (desítky) dotazů je člověku přístup na nějakou dobu zablokován. Registrátoři sice asi mají přístup přes nějaké jiné rozhraní, ale osobně nevím, co všechno přes to lze zjistit. Navíc při 37 použitelných znacích se domény až do délky 63 znaků hrubou silou zjišťují (ideálně každý den) poněkud obtížně i při dedikovaném přístupu.

    martin: ne, to by pak tahle akce CZ.NICu neměla žádnou cenu. ;c) Ale u SK-NICu mě ta otevřenost překvapila, vzhledem k tomu, že je to soukromá akciovka.

Comments are closed.