O další nTLD není zájem, společnosti to vzdávají

Společnosti, které provozují registry nTLD a nabízejí nové domény, to začínají vzdávat. Mezi poslední patří CRA (Communications Regulatory Authority), která spravuje doménu .doha. Společnost informovala ICANN že už o doménu nemá zájem.

Doha (Dauhá) je hlavní město Kataru. Jedná se tedy o geografickou nTLD, které si obecně nevedou špatně. Ovšem na rozdíl od ostatních byla určena pro vládní organizace. Ty měly prostřednictvím .doha propagovat město Doha a využívat jí jako komunikační kanál. Proto také byl jen jeden registrátor – ictQATAR. O zázemí se starala společnost Neustar.

Mezi další patří The Active Network s jejich doménou .active a Zadco Company se .zippo. The Active Network přitom doménu už „aktivně“ používala, ovšem jen jako zkracovač URL. .active přitom nevypadá úplně špatně.

Již dříve (září 2018) poslaly oficiální žádosti (termination notice) ICNN společnosti Deutsche Post AG (.epost), Bond University Limited (.bond), (SPIEGEL-Verlag Rudolf Augstein GmbH & Co. KG (.spiegel) a BLANCO GmbH + Co KG (.blanco). Od začátku roku 2018 před nimi dalších 10 společností. V roce 2017 celkem 9, v roce 2016 – 18 a v roce 2015 pak jedna.

Celkem tedy už 45 nTLD musel ICANN řešit.

A co  se s doménami bude teď dít? Pokud se najde nějaká vhodná společnost, která by chtěla pokračovat, tak na ní ICANN doménu převede (stane se novým registrem). Pokud ne, tak doména bude odstraněna ze zóny. Jestliže se v budoucnu objeví nějaký další společnost, která by o doménu měla zájem, tak si bude muset projít celým procesem znovu. Zrušené nTLD tedy nejsou nijak blokované.

Závěr

Celkem tedy už bylo požádáno o zrušení 45 nTLD, to rozhodně není dobrá reklama. Na druhou stranu při počtu nějakých 1,2K nTLD se dalo čekat že ne všechny budou úspěšné a přežijí silné konkurenční prostředí.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “O další nTLD není zájem, společnosti to vzdávají”

  1. Co by se stalo pokud by domenu z dané Tld někdo používal? To by byla taky zrušena kdyby se nikdo nestál registratorem

    1. Doménu lze používat jakoukoli, např. ve své počítačové síti používám pro své projekty domény končící na .dev a jiné. Dokonce mám svou vlastní doménu a obsah na seznam.cz, která nemíří na oficiální seznam.cz.

      Kdyby čistě teoreticky měl někdo stránky na zrušené doméně nebo zrušeném -TLD, stále se tam můžete dostat. Stačí znát IP adresu serveru. Odešlete požadavek na daný server (jeho IP adresu a port) na obsah z dané domény – a fungovalo by to. Je to ale nezvyklé, a nikdo to nedělá.

      ***

      Například by si zájemci museli do souboru /ets/hosts přidat IP adresy zrušených domén – a pak by jim bylo putna, že doména či TLD byly zrušeny. V prohlížeči by si mohli dané stránky prohlížet dál.

      Já toho využívám jako blokátor reklamy opačně – reklamní servery přesměruji do háje. Mimo jiné i všechny reklamní servery Google a různé sledovací servery Google, což prudce zrychluje načítání stránek – a je to trochu prevence proti všudypřítomnému šmírování Google i jiných institucí.

  2. Problém není s TLD doménami. Problém je hlavně se seriózností daného správce. Já bych si doménu třeba u Deutsch Poest nezaregistroval, nevěřil bych tomu, že vydrží – a měl bych pravdu.

Comments are closed.