Google rozjel svůj vlastní “SEO analyzátor”

V zlaté éře online podnikání pro každého, kde každý chtěl budovat svůj internetový sen a probíral to s ostatními na ještě hnědém Webtrhu, existoval jeden zakázaný pojem “SEO analyzátor”.  Jednalo se o označení služby, která robotem prošla vaší stránka a bodově ohodnotila vaše SEO. Možná si říkáte, že o nic vážného nešlo. Jednoduchý audit stránek, přece nemohl způsobit nějaké problémy. To se mýlíte ;)

Některé tyto SEO analyzátory byly velice důsledně propracované a výsledný report vypadal fakt hezky. Navíc jste dostali i číselné bodové ohodnocení. Takže když jste dělali SEO anebo šablony, tak se celkem často stávalo, že si váš zákazník prohnal svůj nový web takovýmito analyzátory a začal se ptát “Proč nemám 100 bodů? A tady mám jen 78%, nešlo by s tím něco udělat?” Většinou pak následovalo dlouhé vysvětlování, že to nepotřebují, Google to neřeší anebo že by to dokonce mohlo být nebezpečné, protože to hraničí s black hat SEO praktikami.

Když jsem se dnes dozvěděl, že si Google založil svůj vlastní oficiální SEO analyzátor, tak jsem se musel upřimně zasmát. Pak mě přepadla pořádná dávka nostalgie a nakonec i lítost nad všemi kdo dělají SEO, neboť teď budou muset opět plnit SEO plán na 100 bodů :)

Nový nástroj od Google je zatím v beta testu a najdete ho na web.dev. Stačí zadat URL a kliknout na Run Audit. Web je otestován na Výkon, Přístupnost, Osvědčené postupy (Best practices) a SEO. U každého můžete získat maximálně 100 bodů. Už se bojíte? Budete ;)

404M získala 91/100 u SEO. Jak je to možné? Protože u nové šablony nemám nastavené meta description :)

A co jsou další, které musí web splnit aby získal 100  bodů v SEO testu od Google?

  • Musí mít <meta name=”viewport”> tag s width anebo initial-scale
  • Na stránce musí být čitelné písmo pro návštěvníky z mobilu
  • Stránka musí mít <title>
  • Odkazy musí mít popis.
  • Nesmí chybět hreflang a rel=canonical
  • Dokument nesmí mít pluginy (vkládané části třeba přes flash, java atd.) – embed, object, applet
  • Server musí poslat funkční HTTP stavový kód (ideálně 200 :))
  • Stránka nesmí být blokována před vyhledávačem
  • Validní robot.txt

Takže se nelekejte. Zatím v Google SEO analyzátoru stačí splnit těchto 10 věcí.

Závěr

Horší to bude s těmi dalšími položkami. Třeba performance je v podstatě test PageSpeed Insights. V něm získat 100 bodů je značně náročné, ne li nemožné pokud do stránky vkládáte kódy třetích stran. Na to musí být udělané stránky i šablona prostě na míru. Třeba u WordPress vám přehnanou optimalizací nějakým pluginem k tomu určeným může přestat něco jiného fungovat.

Chce to prostě brát s rezervou. Chyby opravit a upozornění zvážit jak moc jsou závažná.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Google rozjel svůj vlastní “SEO analyzátor””

  1. Ešte to má svoje muchy, ale určite to bude dobrý odrazový mostík. Ako bugy vidím na našom webe napr. to, že vyhadzuje chybu o neurčení html doctype, pritom to v hlavičke máme, a taktiež chybu pri pozíciách css a Javascript v kóde, pričom nie všetko sa dá presunúť do footeru. Ale ako celok nástroj hodnotím pozitívne.

Comments are closed.