Kvalitní obsah je nejlepší pro linkbuilding – Ne není!

Po posledním Tučňákovi, který byl spíše odstraněním penalizace pro lidi, co využili disavow tools, se zase začali objevovat články, že kvalitní obsah je ideální cestou k super efektivnímu linkbuildingu. Jasně pan Tučňák byl o ničem, tak potřebujeme přidat nějaký text do toho článku. Chápu, ale ten text by také mohl být dejme tomu trochu víc užitečný.

“Kvalitní” obsah

Když teď napíšu dobře zpracovaný a přehledný text o blogu. Třeba co je to blog o délce 3000 slov. Jaký to bude mít potenciál pro linkbuilding? Pár lidí to pošle na sociální sítě a jejich příspěvek dostane v závislosti na cílovém publiku určitý počet like, +1 a favorie. Kde jsou ale sdílení a retweety?

A odkazy? Až jednou někdo bude psát text pro BFU, kde se vyskytne slovíčko blog, tak přidá odkaz na ten můj (pokud si vzpomene), aby nemusel vše vysvětlovat.

Takto končí všechny super kvalitní neutrální články o nějakém tématu. Můžete je perfektně zpracovat, ale jejich potenciál končí, tam kde začal, protože se nešíří.

Sdílení vs linkbuilding

Lidé, kteří mají možnost vytvářet odkazy (vlastní weby, aktivně přispívají na diskuzní fóra atd.) často nejdříve na sociálních sítích myšlenku sdílí s ostatníma (share, retweet, či sami přímo vytvoří příspěvek). Popravdě lidé na sociálních sítích a jejich činnost zde je trochu rozsáhlejší téma. Ačkoliv existují teorie jak kohokoliv zaškatulkovat, tak v reálu se vyskytnou situace, které tyto teorie narušují ve významných případech.

V každém případě mám vypozorováno, že články s velkým počtem sdílení mají i větší potenciál pro linkbuilding. Možná namítnete že to je logické, protože příspěvky měly větší dosah. Na druhou stranu pokud to pomůže při linkbuildingu tak proč řešit příčinu anebo důsledek? To necháme na sociálních šamanech :)

Zajímavý obsah

Na základě této diskuze, kterou jsem shrnul v jednom tweetu se začalo experimentovat…

Zajímavý obsah je takový, kde ruka čtenáře sama doslova cuká ke sdílení.

Základní předpoklady:

  1. Čtenář se dozvěděl něco, co nečekal že se dozví.
  2. Čtenář cítí, že se jej téma osobně dotýká.
  3. Čtenář je vtažen do textu a projevují se u něj emoce.
  4. Čtenář má potřebu dále předat zprávu v textu.

Tyto předpoklady měl každý text, který vedl ke zvýšenému počtu sdílení na sociálních sítích. Což podle předchozího odstavce vedlo i k většímu linkbuildingu.

Hodím sem jen příklady z 404M, ale pravdou je, že i momentálně teď probíhá jeden SEO experiment, který tato pravidla více méně potvrzuje. Vždy se berou v úvahu přirozené zpětné odkazy, nikoliv návštěvnost.

Je pravda, že na 404M většinou píšu ten nezajímavý neutrální text a nevadí mi to. Nerad se totiž v diskuzích hádám. Mám však i cn130 a tam to v diskuzi trochu více jiskří.

Takže jak tedy psát texty pro linkbuilding?

Rozhodně musí být zajímavé, protože ty kvalitní už jsou stejně na wikipedii :) Chce to emoce. Pokud do textu žádné nevložíte, tak se s vašimi myšlenkami nemůže nikdo ztotožnit a předat je dál. Spousta lidí by si rádo zanadávalo, ale veřejně nechce, ovšem pořádně rozohněný článek rádi nasdílí. Tohle je spíše pro získání návštěvnosti, na druhou stranu bez ní se přirozené odkazy získat nedají :)

Obecně si lépe vedou vždy texty s osobní zkušeností. Můžete si všimnout na diskuzích, že se často objevují otázky: “Máte někdo zkušenost se službou X?” dříve anebo později se tam pak objeví: “Já sice osobně ne, ale v tomto článku Y píše …” Lidé rádi pomáhají. Vygooglí si odpověď a pak hodí odkaz. Pokud prodáváte zboží, tak si do firemního blogu založte sekci třeba – testovali jsme. Určitě máte nějaké rozbalené/použité zboží. Využijte jej na reklamu.

Teď když už víte, že počet sdílení na sociálních sítích je znakem pro linkbuilding, není problém sledovat co se nejvíce sdílí ve vašem oboru. Sledujte autority, zvláště ty zahraniční. Jakmile vydají něco, co má hodně sdílení neváhejte a udělejte článek v češtině na podobné téma. Přidejte vlastní multimédia a už to jede :)

Neváhejte se vracet k tématům, která zaujala. Rozšiřujte je, doplňujte nové informace. Z jednoho příspěvku může klidně vzniknout nejpropracovanější seriál :)

Závěr

A co byl váš nejvíce sdílený článek? Kolik přinesl zpětných odkazů?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Kvalitní obsah je nejlepší pro linkbuilding – Ne není!”

  1. Drago nevíš jestli existuje nějaký plugin pro WP který by dokolečka a např. tři krát za den sdílel postupně všechny příspěvky na sociální sítě?

    1. Kermit: Jestli je něco čistě pro WP nevím. Já používám twitterfeed.com na FB a TW a tam točím upravené RSS kanály.

  2. Co se týče linkbuldingu tak máš pravdu, nicméně je otázka co člověk chce budovat? Zda “přirozený” linkbulding nebo jeho tah na branku znamená co nejvyšší profit za cenu co nejnižších nákladů. Osobně si myslím, že jestliže člověk nemá neomezený rozpočet na reklamu tak se mu dnes nevyplatí stavět web na základě jen čistě zajímavého obsahu. Vždy to chce mít mix dobrý články ( 3000 slov a více), standartní články a nějaká ta omáčka kolem. Ono by sice chtěl každý mít jenom ty super hodnotné a zajímavé články jako píše třeba Karel Pacner pro Technet, ale to je ekonomická sebevražda. Tohle ti nikdo nenapíše za pár stovek. Takový článek je sice hojně citován a odkazován, ale také si na sebe nevydělá. Druhá rovina dlouhých článků je, je čte opravdu pouze odborná veřejnost. Běžný čtenář končí u délky max dvou normostran.

    No a pak je ještě varianta jet čistě jen přes čísla a na nějaký přirozený linkbulding kašlat. Mám ověřeno že lze ( v zahraničí) vybudovat nízkonákladový magazín, který stojí pouze pár dolarů denně a přitom na sebe více než slušně vydělá. Články nemusí být extra přínosné (ale zas to nesmí být balast), ale je důležitá aktualizace naprosto denně včetně víkendů. Ideálně tak 50 článku měsíčně. To Google kupodivu stačí a pak tyto webu umistuje poměrně vysoko. Občas na Google stačí úplně jednoduché metody, není nutné být sotisfikovaný jestliže člověk není příliš ambiciozní.

  3. V současnosti, co se týče korelace obsahu a linkbuildingu, nejlépe funguje Skyscraper technique Briana Deana (http://backlinko.com/skyscraper-technique). Je to v celku jednoduchá metoda, o něco pracnější než napsat článek, hodit ho na web a kliknout na tři tlačítka sdílení, ale o to efektivnější. Určitě doporučuju ;)

  4. Jedy: Testoval jsi to nějak? V čem si myslíš, že je to zajímavé především?

    1. Jop, variaci na to dělám už od začátku, co jsem začal dělat obsah ( = vždy udělat něco lepšího/většího/hezčího než konkurence), ale ta část outreache je pro mě nová a naprosto geniální.
      V čem je to zajímavé? 1.) Obsah už je veřejností prozkoušený, vybíráš si z úspěšných článků, tudíž máš skoro jistotu, že pokud uděláš na toto téma článek ještě o něco lepší, tak bude kladně přijat. 2.) Hledáš a kontaktuješ weby, které tento obsah zajímá, v minulosti totiž už odkazovaly na podobný článek – Ty máš ale teď lepší/větší/hezčí verzi, tak proč by ho nesdíleli taky?
      Zkrátka je to hrozně logická metoda a s větším potenciálem než kontaktovat weby jen na základě toho, že jsou tématicky podobné.

Comments are closed.