Exact match anchor text nemusí být vždy na škodu

Exact match anchor text znamená, že v odkazu uvedete přesně taková klíčová slova jaké má nějaký významný element na stránce. Například title anebo h1. Obecně jsou takovéto odkazy považovány za podezřelé, protože si zřejmě někdo dal moc práce s jejich vytvořením. V minulosti bylo celkem běžné, že jste si koupili pár set odkazů v patičce webu, kde právě anchor text byl přesný jako klíčové slovo, na které jste cílili. Existují tak doporučení, že v rámci hezkého odkazového profilu vašeho webu určitě stojí za to, nepoužívat zrovna “nápadné” texty v odkazech.

V posledním hangoutu s John Muellerem z 24.10.2014, však zaznělo, že bychom to neměli přehánět.

Respektive, že to vůbec nemusí být na škodu, protože pokud takovýto anchor text bude smysluplný pro naše návštěvníky a ulehčí jim orientaci na webu, rozhodně bychom jej měli použít jak uznáme za vhodné. V hangoutu je ovšem zmíněna spíše navigace po našem webu, než externí odkazy. Takže je otázkou zdali si toho nevšimne některý z Google algoritmů (zvláště Tučňák a v případě specifických webů i PLA).

Nejčastěji se jako důvod proč nepoužívat exact match anchor text uvádí, že nevypadají přirozeně. Pokud jste někdy zkoušeli pay per post systémy a viděli poptávku, tak tomuto důvodu určitě dáte za pravdu. Zasadit do textu, to co považuje inzerent je občas nadlidský úkol. Prostě když je v článku uvidíte tak jasně vidíte, že jsou tam jen z důvodu linkbuildingu. Takže se není čemu divit, že takovýto odkaz se započte do nějaké penalizace. Ovšem otázkou je jak na něj nějaký algoritmus vlastně přijde.

Pak tu máme třeba diskuzní fóra, kde se nikdo nebude moc chtít s odkazem patlat. Buď jej tam hodí přímo jako URL a o zbytek se postará CMS anebo přispěvatel napíše text, pak v něm označí kus textu (často víceméně náhodně) a ten promění v odkaz. CMSka prostě celým procesem trochu zamíchala.

Závěr

Slova Johna Muellera bych bral s rezervou ostatně jako celé SEO, které je postavené spíše na dohadech a experimentech, které jeden měsíc platí a druhý už nemusí. Rozhodně ale stojí za to řídit se jeho doporučením používat takové odkazy, které bude chápat vaše cílová skupina. Musí být dostatečně výstižné a zároveň lákavé a nebojte se experimentovat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Exact match anchor text nemusí být vždy na škodu”

  1. Ja si myslím že takéto odkazy vôbec neškodia ale len v tom prípade že na web vedie dostatok iný odkazov a nemajú všetky odkazy rovnaký anchor text.

Comments are closed.