Pozor na nové penalizace za blokování CSS a Javascriptu od Google

Právě jsem našel celkem důležitý článek na yoast.com, který vám může ušetřit celkem dost trápení. Někdy od posledního update Google Panda 4.0 (klidně za to může moct i Payday loans algorithm 2.0, který vyšel o týden dříve) totiž začal Google více tlačit na kontrolu reklamních ploch a to včetně jejich nevhodného rozmístění. Stačí malá chybička a penalizace srazí váš web v SERP tak hluboko, že vás nikdo nenajde.

V Yoast řešili zajímavý problém, který na první pohled připomínal penalizaci Google Pandy. Problém byl ovšem v tom, že web byl skutečný magazín s dobrou historií. Každý den přibývaly nové kvalitní unikátní články plné multimediálního obsahu. Na obsahu tedy nebylo co opravovat. Jenomže co způsobilo propad organické návštěvnosti o 50 %?

Při procházení GWT si všimli, že přibyla jedna nová položka – v češtině Dynamické náhledy. Umožňuje porovnat vzhled vašeho webu v desktopovém prohlížeči, mobilním prohlížeči a pak jak jej vidí Google. A právě tady si všimli, že něco nefunguje jak by mělo. Naprosto žádné formátování a nezobrazovaly se ani reklamy. Vypadalo to na problém s CSS a Javascript.

V Yoast se toho chytli a začali zkoumat příčiny. Zjistili, že po nedávné migraci webu byla v Robots.txt zakázaná indexace souborů .css a .js, což vedlo právě k tomuto problému.

Rychle vše napravili a během velmi krátké doby, se téměř všechny pozice vrátily do normálu.

Požádali ještě Google o komentář. Odpověď byla následující:

“We recommend making sure Googlebot can access any embedded resource that meaningfully contributes to your site’s visible content or its layout”

Závěr

  • V Google Webmaster Tools je nový nástroj, neváhejte a otestujte svůj web jestli vše funguje jak má.
  • Pokud Google nedokáže určit pozici reklam, automaticky předpokládá tu nejhorší variantu, tedy black hat metody.
  • Máme tu aktivní nový druh penalizace. Je dobré o něm vědět.

Aktualizace 23.06.2014 nejen vývojářům, ale i uživatelům WordPress doporučuji přečíst článek Google Panda, robots.txt a WordPress, kde je zajímavá zmínka o bezpečnostních pluginech, které blokují obsah adresáře wp-includes.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Pozor na nové penalizace za blokování CSS a Javascriptu od Google”

  1. Mockrát děkuji za upozornění na tuto záležitost při kontrole tímto novým nástrojem jsme také zjistili že robots.txt blokuje obrázky, js, atd a google to zobrazuje jako částečnou chybu po provedení testu.

    1. Separatista: přidám odkaz na tvůj článek, teď koukám že mám i já blokovaný adresář wp-includes. Ale to asi mají všechny instalace WP.

  2. admin: Ano, právě proto na to upozorňuji jako na související zajímavost. Před lety to nebyl moc problém, ale nyní se z těch adresářů načítají různé JS a CSS soubory. Každý WordPress (kromě 4.0-alpha) je tím v současné době do nějaké míry ovlivněn a pokud využívá na frontendu např. hodně JS, tak by to mohlo způsobovat problémy (viz článek od Yoast)…

Comments are closed.