Zajímavé postřehy k propadu výsledků na Seznam

Osobně jsem moc pozornosti propadu návštěvnosti ze Seznamu nevěnoval, protože tak nějak většinu mích projektů ignoruje. Takže když mu za to nestojí mé weby, tak mi za to nestojí ani on ;) Třeba na 404m se podílí na celkové návštěvnosti méně jak 2 %. Před propadem to bylo cca 1,8 % po propadu kolem 1,4 %, To jsou hodnoty na kterých se nedají stavět nějaké závěry. Na druhou stranu mám více různých projektů a podařilo se mi objevit pár společných prvků, které by vás mohli zajímat.

Něco o propadu v SERP

Celý propad měl být způsoben změnou přepisu zadaných klíčových slov. Tak to bylo potvrzeno i oficiálně. Nemělo tedy dojít k změnám algoritmu. Tedy změny se měli dotknout pouze slovních spojení, které mají další varianty. Prostě nejvíce to odnesly jednoslovné, méně dvouslovné, ještě méně trojslovné klíčové spojení atd. Detailně to bylo popsáno v článku Změny algoritmu na Seznamu ovlivní každý čtvrtý výsledek. Takže kdo cílí na long taily měl zůstat v pohodě.

Oficiálně měly začít změny koncem června. Bohužel se v tomto období do toho započetla i prázdninová dovolená, takže bylo vše ještě více ovlivněno. I když zůstaneme u procent, tak různé zdroje návštěvnosti mají o prázdninách také výkyvy. Prostě do konce prázdniny jsem nechtěl dělat žádné závěry. Podle grafů, které jsou vesměs u všech webu s nějakou tou návštěvností ze Seznamu použitelné, to tak i “trochu” vypadalo.

propada-na-seznam-cz

Připravil jsem si pro vás graf návštěvnosti  404M ze Seznamu, protože jako jediná z mích projektů mi přijde málo dotčena sezónním výkyvem. 6 let historie a přes 2,5 tisíc postů je dobrý základ. Jedná se o týdenní přehledy. Jak je vidět největší propad byl opravdu v období prázdnin. S trochou představivosti je podobný vývoj vidět skoro u všech webů, až na pár výjimek.

Vše vypadalo, že už se pomalu vrací do normálu, ale začátkem září se něco pokazilo.

Koho se propad vlastně dotkl

Jak už jsme zmínil, nemám dostatečnou návštěvnost ze Seznamu. Lépe, spíše tak nějak automaticky, se mi optimalizuje pro Google. Většinu projektů už tlačím k modelu authority website, což vyžaduje přehlednou strukturu webu, delší články (minimálně 500 slov), hierarchii textu (nadpisy) i článků (prolinkování), popsané multimédia (obrázky s popisky) a další nezbytné věci. Je s tím více práce, ale z dlouhodobého hlediska si vedou na Google fakt dobře. Dokonce některé exempláře článků jsem zahlédl na dobrých místech i na Seznamu, ovšem témata to nejsou moc navštěvovaná, spíše dobře placená ;)

Co jsem vypozoroval tak společným znakem pro ztrátu návštěvnosti není samotný obsah ale spíše se to dotklo formy. Původně jsem si myslel, že za to může WordPress. 9 z 10 webů jedoucích na WordPress totiž zaznamenalo propad. Oproti tomu ručně dělané MFA, minisite, katalogy a obsahové farmy to přežili (společný znakem je, že nebyl použitý žádný redakční systém). Což znamenalo, že problém může být u Seznamu třeba technický. Prostě Seznambot se mohl porouchat a má problém se složitějším kódem. Anebo preventivně penalizuje všechno, kde jsou nějaké SEO pluginy, což má dnes už každý WordPress.

Jenomže skládat procenta návštěvnosti z pár webů jedoucích na WP už bylo spíše na spekulace. Takže jsem tuto hypotézu odložil. Mám tu teď jednu celkem nadějnou hypotézu právě o té formě a zkouším s ní pracovat. V každém případě má převážná většina propadnutých webů jedinou společnou vlastnost a to že jedou na nějakém redakčním systému.

Spíše si ale myslím, že to bude robustní strukturou. Třeba nové WP šablony dávají často widgety do spodní části stránky, což může připomínat patičky. Prostě chyba bude někde ve formě než obsahu.

Co když to je ale jinak

Osobně neřeším tak moc pozice ale návštěvnost. Někde spadnete, aby jste zase jinde vyletěli nahoru. Je to jak na horské dráze. Zvláště pokud píšete blogy. Chápu že u eshopů to je trochu něco jiného, protože některé keywordy opravdu prodávají.

Ale zpět k tématu. Není možné, aby všem spadla návštěvnost. Chápu to u jednoho webu anebo třeba nějaké sítí webů, ale ne všem. Někde se přece ta návštěvnost musí zase objevit. Zvláště takto velký propad musí někoho udělat opravdu šťastného. Přece všechno nemůže končit na nějakých obsahových farmách?

Jedna úvaha vedla k druhé a pak mě napadlo, co když prostě Seznam ztrácí návštěvnost anebo jí nějak nepřeposílá dál?

alexa-seznam-12-09-2014

Na grafu nejnavštěvovanějších stránek na internetu Alexa je skutečně vidět zajímavý propad, který by dokonce korespondoval s propadem. Jenomže Alexa nebere ohledy na lokální trendy. Prostě jak si stojí daný web na celém internetu.

Zatímco Alexa nám toho moc neřekne, jiný veřejný zdroj už ano. Stále dostatečné množství stránek využívá počítadlo návštěvnosti TopList a právě zde jsou k dispozici velice zajímavá data. Podle procentuálního vyjádření podílu na trhu je celkem jasně vidět, že se Seznamem něco děje.

seznam-vs-google-toplist

A pokud si vytáhneme data čistě Google.cz vs Seznam.cz a proměníme je v graf je jasně vidět, že o prázdninách dostal Seznam pěkně na zadek. Google jej překonal. Záznam z posledního týdne navíc ukazuje jak výrazně se prohloubily rozdíly. Na grafu je zachyceno pouze období od změny přepisu dat až po současnost.

Jen pro zajímavost TopList zaznamená za den přes 22 milionů návštěv. Metodika je stejná jako u Google Analytics (IP/cookies na 30 minut akce). Je třeba vzít v úvahu, že jeden návštěvník, který navštíví 20 webů s počítadlem TopList se započte do globálních statistik 20x. Prostě dost na to, aby jsme mohli brát výsledky vážně.

Pokud na Seznam nadávají SEO mágové, je to zábavné, pokud majitelé webů je smutné, ale pokud už z něj houfně prchají uživatelé, tak je to vážné a měli by s tím začít něco dělat.

Závěr

Za poslední dva měsíce Seznam přenechal 3 % podílu na českém trhu vyhledávání Google. Když si to přepočtem, tak v podstatě ztratil 8,5 %. Nevím jestli mu tyto poslední změny a úpravy stály za to. Přeci jen jakmile někdo vyzkouší Google už se mu nemusí chtít vrátit zpět. Lepší je uživatelé neprovokovat, velice rychle mohou přejít jinam.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

18 Replies to “Zajímavé postřehy k propadu výsledků na Seznam”

  1. Konečně rozumný článek, který jde do problému trochu hlouběji a ukazuje, že propad může souviset i s létem.

  2. Úbytek uživatelů je logická věc. Seznam nasadil změnu 30.7., tedy v polovině prázdnin. Pokud uživatelé nebyli spokojeni s výsledky, odchází. Ale propad pozic webů nesouvisí s návštěvností jako takovou. Pokud se web propadne na 3. a další stránku, jako by nebyl. Lidé projdou max 2 první stránky (někdy i ty 3) a dál nehledají, protože najdou. A pokud je web zahrabaný někde vzadu, nemá šanci ani návštěvnost z organiku získat.

  3. Já se nemohu po menším testování ubránit dojmu, že nejenom první 3 pozice, ale přední strany indexu jsou teď zaplaveny eshopy a “firemními” výsledky i pro naprosto nesouvisející termíny.

    Lidem co tvoří MFA, případně právě eshopy kterých je v ČR většina taková změna asi ani nepřijde, že by se stala.

    Ale když máte např název nějakého předmětu ze slavné knihy… na google je o tom předmětu několik milionů výsledků a pár tisíc, desítek tisíc komerčních stránek. Na přední pozice se organicky probojují 0-1 maximálně 2.

    U seznamu je teď třeba taky 9 výsledků na takový předmět komerčních… eshopy, případně nějaká firma co má v názvu slovo onoho předmětu. A co je nehorší i různé agregátory nesmyslných textů, zkopírovaných ůdajů…

    A to je dle mého proč návštěvnící ze Seznamu houfně utíkají. Někdo se chce dozvědět něco o knize, hře, filmu… a na Seznamu na vás čeká 9 komerčních odkazů + aby se neřeklo 1x wikina… Seznam: NEnajdu co hledám.

    Logickým krokem by bylo nový fulltext okamžitě odstavit, nahodit zálohu starého a nový od základu předělat, zodpovědné jedince vyhodit. Protože 10% propad v podílu vyhledávání na trhu za pár měsíců asi není očekávaný výsledek?
    Jenže to by bylo přiznání chyby a chybovat mohou přece jenom malé bezvýznamné společnosti a jedinci, ne ty velké, co?

  4. Za mě série updatů na Seznamu dobrý, v globálu to hezky rostlo, radujeme se z tržeb, zatímco lidi brečí, jako by někdo měl místo na první stránce nárokovaný.

  5. Jenom bych poznamenal, ze je propad a propad. U Seznamu jsem zaznamenal dva ruzne druhy a to propad o nekolik stranek (to je relativne v pohode) a propad na pozice 150+ (to je podle me problem). Ten problem s propadem na 150+ mi pripada nejakej bug pri indexaci. Mam stranky, ktery sly primo z prvnich pozic treba o 200 mist dozadu a pritom na Googlu porad drzi prvni misto…

  6. Ešte by som mohol pridať jeden celkom zaujímavý nástroj – http://www.similarweb.com/website/seznam.cz?competitors=google.cz

    Aj vo free verzii ukazuje toho dosť, hlavne teda odhad návštev. Aj keď čísla mi zatiaľ so žiadnym webom nesedia (väčšinou ukazuje 2 až 3 krát viac), čo ale sedí celkom dobre je trend návštevnosti. A aj tu pri porovnaní je vidieť, že medzera medzi googlom a seznamom je stále menšia.

  7. Já se vztekat budu. Člověk si 5+ let šlechtí projektík aby nějaký chytrolínek na seznamu ho vyhodil z prvního místa na třicáté. Přitom to není mfa a místo toho ho nahradí výpis z nějakého html hovadince bez jakékoli souvislosti. Seznam holt neumí poznat kohoutek na zdi od kouhoutka na dvorku. štestí že do roka maximálně dvou půjdou od válu a budou se jen přehrabovat na smetišti. Seznam.cz už není služba pro lidi.

  8. Jak je vidět, Seznamu dost teče do bot. Po Novém roku se stane na poli CZ vyhledávání jednotkou s většinovým podílem Google, moc se na to těším. Seznam mě už také přestává bavit. Podle mě už lidem v CZ nemá co nabídnout, jejich služby nejsou vidět a on sám už pomalu také ne.

  9. Vzhledem k nástupu nové generace je jasné, že Seznam půjde pomalu, ale jistě ke dnu. Ve vyhledávání a službách nenabízí nic co Google. Až na Mapy :-)

  10. seznam v posledních letech vždy před Vánoci dělal v serpu změny, ale letos to opravdu po**al. Ale jo, jak chce, už jsem přemluvil všechny, co znám, ať používají Googla. Postupně také další lidé (i starší) budou odcházet, když ve vyhledávání najdou akorát blafy. Radši budu dělat weby jen pro Google a seznam, ať jde k šípku.

  11. Taky jsem propad zaznamenal. Sice jsem ze Seznamu nikdy neměl hlavní zdroj návštěvnosti, ale přesto to zamrzí. Jsem zvědavý, jak se to bude dál vyvíjet.

  12. Také jsem zaregistroval propad návštěvnosti ze Seznamu. U většiny webů se datuje od 2. září a je třeba i 40%… A přitom jde o weby, kde je návštěvnost typicky z víceslovných hledaných výrazů. Seznamu asi klesá návštěvnost, resp. lidé využívají Google víc a víc, ale nějak si myslím, že hlavní příčinou je, že seznamáci udělali úpravu v algoritmu, která se jim tak trochu nepovedla…

  13. Tak propad +/-3% Od Seznamu mi vrásky nedělá a odpovídá to tvému zjištění. Z vyhledavačů u mě netvoří více než 25%. U Google rostu o cca 30-40% a to je už hukot, který to hravě kompenzuje :-D

  14. Duplicitu seznam neresi…tyhle stranky vyjedou ve vyhledavani na ruzna spojeni jako”java hry” atd. nejsou sice mezi prvnimy ,ale jsou tam vic jak 10x stejny obrazek stejny obsah jen jina adresa:

    ycxl(.)renee-madam.cz/2013/12/30/hry-do-mobilu-ke-stazeni-zdarma-tetris/
    mpyy(.)salonlinie.cz/2014/01/3/hry-ke-sta%C5%BEen%C3%AD-java-zdarma/
    ggyp(.)sound-agency.cz/clanek/zdarma-java-hry-ke-stazeni-dotykovi-360×640/
    uouk(.)bonima.cz/hry-na-pc-ke-stazeni-zdarma-katalog/
    fajt(.)solna-jeskynka.cz/2014/01/10/java-hry-ke-stazeni-zdarma-do-mobilu-nokia-c5/

    1. Tom právě prozradil jednu black hat metodu, která platí na Seznam :)

      PS: Promiň za úpravu odkazů, ale Google by mi to tu mohl zavřít ☠

  15. I me udelal paseku seznam paseku a ztatil tak hodne prijmu. Nejvice se mi propadli pujckove weby a co ted zobrazuje seznam na prvnich strankach nechapu mnohdy nejde o kvalitni weby.

Comments are closed.