Sociální sítě se stávají významným zdrojem návštěvnosti

Na blogu shareholic vyšla zajímavá zpráva postavená na vzorku 250 tisíc stránek různé velikosti a zaměření s celkovou návštěvností přes 250 unikátní uživatelů. Poukazuje na velmi výrazný nárůst návštěvnosti ze sociálních sítí, kterým dominuje Facebook. Zatímco v září 2013 z něj přišlo 10,37 % návštěvnosti o rok později už to je 22,36 %. To je už významná část, která rozhodně stojí za povšimnutí.

Ostatní sociální sítě mimo Pinterest se drží pod jedním procentem. Ačkoliv studie zpráva tvrdí, že vycházela z tak velkého vzorku, mám spíše to vypadá na obecně laděné weby pro BFU.

Zajímavý je i nástup Pinterest. Podílí se na 5,52% na celkové návštěvnosti stránek. Uznávám, že u nás znám jen jednoho člověka, který jej aktivně využívá. Jen přes jeho odkazy na Twitter jsem se na tuto sociální síť dostal.

Co se týká Facebook, tak pro 404M jej více méně naprosto ignoruji. 404M má 9 % návštěvnosti ze sociálních sítích (7 % Twitter, 1 % Facebook). Takže nemohu soudit. Pokud se podělíte o své zkušenosti v diskuzi budu jen rád.

V každém případě pokud se Facebook podílí na návštěvnosti webových stránek v současné době až 22% je to poměrně hodně. Přitom máme možnost pro Facebook naše stránky optimalizovat. Rozhodujeme o popisu i náhledových obrázcích (viz. Open graph protocol). Což jsou faktory, které většina lidí narychlo sdílející informace, nemění. Pouze kliknou na sdílet a dále se o to nestarají. V současné době se často SEO věnuje více pozornosti než sociálním sítím. Možná je čas se nad tím zamyslet.

S tím souvisí i laxní přístup k vytváření obsahu na sociálních sítích. Facebook mě nějak úplně minul. Teprve zhruba před rokem jsem se na něm začal věnovat stránkám. Ovšem jen okrajově. Nějak jsem nevěřil, že tam vůbec někdo je, koho by zajímala odborná témata :) Je fakt, že jsem v několika skupinách o WordPress a občas se tam něco zajímavého objeví, ale v porovnání s Twitter odkud není problém získat vyšší desítky cílených návštěvníků, je to hodně slabé. Mám pocit, že Facebook zkresluje statistiky :)

Pro Google zatím Facebook není konkurence. Navíc weby kam směřují odkazy nijak Facebook nehodnotí a ani pokud vím se to neplánuje. Představa, že se odkaz na váš web dostane v timeline výše a bude mít vyšší dosah na základě onpage/offpage faktorů mi ale zase tak nereálná nepřijde.

A co na to Google plus? Z 0,04 % se posunul na 0,07 %. Na 250 milionů uživatel to není špatné, ale v celkovém počtu zanedbatelné. Pro mě osobně tak zůstává jedničkou Twitter i když má jen 0,88% podíl (i tak více jak 12x více než Google plus). Ale na ten Facebook se budu muset podívat. Byla by škoda jej nevyužít a přijít o návštěvnost.

Zdroj: In Q3, Facebook Drove 4x More Traffic Than Pinterest [REPORT] 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Sociální sítě se stávají významným zdrojem návštěvnosti”

  1. Tady ale mohou být dva pohledy na věc. První je, že ze sociálních sítí přichází více lidí – což se mi zdá jako blbost – lidé najednou začínají více klikat na externí odkazy?

    Druhý pohled je, že se lidé učí dolovat traffic ze sociálních sítí. Minulý rok uměli dostat jen 10%, nyní jsou zkušenější a umí vydolovat až 20%. O tom hlavně svědčí Pinterest data. Dříve nikdo netušil, jak z webu plného fotek dostat nějakou návštěvnost. Nyní se již vyzkoušeli nějaké možnosti adaří se dostávat alespoň těch 5%.

  2. Prevádzkujem niekoľko webov na väčšinou nie moc profitabilné témy (žiadny affil na pujčky a tak!) a musím povedať, že návštevnosť z FB je nízka a hlavne nekvalitná. Hoci ľudia prídu na moje weby, tak väčšinou si prečítajú JEDEN článok (ten, na ktorý bol link v príspevku na FB) a odídu a už vôbec nekliknú na reklamu. Dokonca som sa pri osobných rozhovoroch stretol s názorom, že málo píšeme, lebo na nástenke neboli odkazy na nové články. Len ťažko som vysvetľoval, že len 7% (v minulosti 15 a dávnejšie viac %) fanúšikov dostane na svoju stenu moje príspevky s linkami a ak majú naozaj záujem o naše články, musia ich hľadať na konkrétnych weboch a nie na svojej nástenek vo facebooku.
    Takže ak by som naháňal pageviews a reklamu podľa zobrazení, tak áno, sociálne siete môžu byť zdrojom návšetvnosti. Ale inak je to bieda. Diskutovať to chce len na facebooku, nie pod článkom, iniciatívu to nevyvinie ani v témach, čo sa ich bytostne dotýkajú, ak to nie je na “ich” facebooku, tak to podľa nich neexistuje a navyše, nie je z nich žiadna monetizácia. Inými slovami, neoplatí sa tým nijak zvlášť zaoberať, len ako zdrojom odkazu na svoj web.

    Na slovenskom a českom internete stále má hodnutu návštevnosť z google a možno trochu ešte seznam, ale sociálne siete určite nie. Je to neefektívne.

    1. Fotoamatér: s tím jsem se také setkal. Člověk dostane vynadáno, že to “zapomněl” zveřejnit na FB :)

  3. Nádherná čísla mají samozřejmě především “virální weby”, které obvykle veškerý obsah kradou a následně vše sdílí přes sociální sítě a těží traffic. Tam je pak bez problému FB v desítkách %, Pinterest a Tumblr taky mají smysl. Osobně mi taky pro odborný blog funguje spíš TW (TW 20 %, FB 5 %). Na víc líbivý web mimo IT a zatím i víceméně mimo SERP (4 %) mám celých 44 % z FB a cca 5 % z TW. G+ je v obou případech zcela zanedbatelný, ale znám člověka, co po delším budování kruhů na G+ dosahuje i přes tisíc plusek na post. Takže i tam to jde.

Comments are closed.