Soutěž o .eu domény VI. – Homoglyfy

V šestém kole opět hrajeme o 5 kódů na .eu doménu zdarma od společnosti RegZone! Tentokrát jsem vybral téma Problém s homoglyfy.

Homoglyfy (anglicky Homoglyph) jsou písmena, které jsou vizuálně zaměnitelné za písmena či znaky v jiné abecedě. Nejznámějším ukázkou je a v latince a a v cyrilice. Obě vypadají naprosto totožně, ale jedná se o odlišné znaky, což v názvu domény může znamenat bezpečnostní riziko. Toho jsou si vědomi zvláště lidé, kteří využívají phising na lákání BFU.

Aby se tomu u .eu domény předešlo není možné kombinovat latinku, řečtinu anebo cyrilici naráz. Ostatně kdo by potřeboval něco takového dělat?

Samozřejmě tohle vás ochrání před phisingem jen částečně. Hojně používané fonty jsou totiž náchylné znázorňovat některé písmena či jejich kombinace jinak. Například nejen font Tahoma má problém s kombinací písmen r a n, které vytvoří m. Ve windows XP je přitom Tahoma písmem, které se využívá v adresním řádku. Oblíbené je i zaměňování 0 (nula) za o (písmeno o), o čemž své ví zvláště Google. Dalším oblíbeným homoglyfy:

  • c + l = cl (d)
  • c + j = cj (g)
  • c + i = ci (a)
  • r + r + i = rri (m)

Nejoblíbenějším cílem homoglyfyckých útoků je už po několik let opakovaně PayPal.

Soutěž

Staneme se tentokrát zlými phisingovými útočníky. Vytvořte homoglyf pro jednu z následujících domén regzone.cz, czechia.cz anebo zoner.cz.

Své odpovědi prosím pište do komentářů po článkem. Prvních pět správných bude odměněno kódem na .eu doménu zdarma. Ten vám pošlu emailem, takže jej nezapomeňte vyplnit do komentáře. Soutěž končí dnes v 22:00.

Více informací o soutěži, včetně návodu jak uplatnit výhru najdete zde.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Soutěž o .eu domény VI. – Homoglyfy”

  1. Pokud to chapu spravne, tak treba zoner.cz bude z0ner.cz

    ok

Comments are closed.