CZ NIC a preventivní opatření proti chytrým spekulantům

Od včerejška si užíváme nových antispekulativních změn, které dávají “rovné šance” všem uživatelům internetu pro registraci čerstvě uvolněných domén. Domény se uvolňují podle záhadného náhodného algoritmu a nikdo netuší, kdy je bude možné registrovat. Aby nepustili registrátoři své nabušené roboty, jsou pokusy o registraci nad paušální rámec zpoplatněné.

Na některé to funguje. Například subreg.cz prozatím funkci speciální registrace .cz domén vypnul. Naopak provozovatelé dAukce a netAukce tvrdí, že je jen tak něco nezastaví a fungují dál. Citaci bouhžel nemůžu najít, tak se omlouvám pokud je tvrzení nepřesné.

Hned po zveřejnění plánovaných změn mě napadlo, že místo bombardování správce .cz domény příkazy na registraci, by se dala bombardovat whois s dotazem zdali už je doména volná. Jenomže CZ NIC se rozhodli, že zabrání i této metodě. Následuje citace z emailu, který poskytl neznámí zdroj.

“… O doméně, která je v daný den určena ke zrušení bude v těchto službách zobrazováno pouze doménové jméno a stav : “určeno ke zrušení”.

Tento výstup bude whoisem poskytován bez ohledu na to, zda doména již  byla smazána nebo ne. Stav zmizí buďto následující den (změní se na standardní hlášení “záznam nenalezen”) nebo po její opětovné registraci (v takovém případě bude whois standardně zobrazovat údaje o nové registraci). …

CZ.NIC, z.s.p.o.”

 

Takže to vypadá, že se odchytávat pomocí robotů nebude. Mají tedy lidé šanci? Zkusit nějaký bulk registrační nástroj, každých 10 minut? Tak to nevím. S trochou štěstí by to možná i mohlo jít. Třeba ale registrátoři přišli na nějaký alternativní způsob a pak to cenu nemá.

No ať je to jakkoliv chválím CZ NIC, že celou situaci podchytili a nevytvořili jen bezzubé opatření, které by se dalo lehce obejít. Na druhou stranu teď nastává otázka jestli je to spravedlivé. Možná by stála za úvahu změna pravidel. Pokud bude více zájemců tak to rovnou vydražit, bez nějakého procesu náhodného uvolňování. Vydělané peníze by zůstaly CZ NIC a mohly by se použít na podporu rozvoje českého internetu anebo nějaké jiné neziskové činnosti. To by podle mě bylo naprosto fér.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “CZ NIC a preventivní opatření proti chytrým spekulantům”

  1. Pěkný a zajímavý článek. Snad se nepletu, ale v neznámý zdroj by mělo být tvrdé y. :-)

  2. tak zrovna jsem narazil na pěknou doménu, která expirovala už někdy začátkem srpna, je neprodloužena a stále je psaná na majitele.

  3. a už se taky chytá… :-)

    Koukal jsem na některé dnešní uvolněné domény a zajímavé je, že např. u konvertor.cz Whois hlásí “To be deleted”, jak je zmíněno v článku. Na druhou stranu u domény internetovebankovnictvi.cz již Whois hlásí, že ji ve 3:30 odchytla DAUKCE. Tak nevím…

  4. Dobrý článek, ale myslím si, že je jen otázka času, kdy spekulanti přijdou na způsob je konrétní doménu odchytit. Máš pravdu, jediné opravdové řešení by bylo doménu přímo vydražit.

  5. MikeTe: pending delete tam bude vyset dokud:

    1, neuplyne 24h
    2, nedojde k nove registraci

    takze neuvolnena nebo volna domena ma ten den pending delete
    ale regnuta ma uz normalne whois

  6. Jsem pro aby prostě aukci expirovaných domén měla pod svými křídly nic.cz.

  7. TO Pavel:
    Nesmysl, CZ.NIC rozhodně nechce nic mít s jakoukoliv aukcí.
    Naopak je proti “spekulacím” s doménami. Defakto s jakýmkoliv obchodem s doménami (většinový názor).

  8. Tak uvidime jak se situace bude vyvijet dale. Jak muzou registratori chytat aniz by platili za pokusy nad ramec? :)

Comments are closed.